Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Startuje MS Rallye 2023: Hybridy, rok druhý!

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

Mistrovství světa v automobilových soutěžích startuje tradičně v Monte Carlu. Druhým rokem uvidíme tovární vozy s hybridním pohonem. Poprvé v historii zavítá letos šampionát také do České republiky, kde nebude chybět Erik Cais, jenž má letos v plánu sedm podniků MS.

Mistrovství světa se jezdí od roku 1970, tehdy se seriál jmenoval Mezinárodní šampionát značek. Jeho výsledky tím pádem nejsou započítány v oficiálních statistikách MS. Od sezony 1973 běží mistrovství značek a od roku 1977 začali být hodnoceni také jezdci.

Toyota: změna křídla i motoru

Toyota získala v roce 2022 tituly mistrů světa v hodnocení jezdců i značek. Pro letošní sezonu jezdeckou sestavu nemění, což znamená, že vedle mistra světa Kalleho Rovanpery uvidíme Velšana Elfyna Evanse, Japonce Takamota Katsutu a čtvrtým do party bude osminásobný mistr světa Sébastien Ogier. Francouz pojede stejně jako loni několik jím vybraných podniků. Tam, kde se objeví na startu, bude místo Katsuty bodovat do klasifikace značek.

Video se připravuje ...

Yaris GR Rally1 doznal dvě zásadní změny. „Hlavní věcí je aerodynamická aktualizace na zadních blatnících. Na něj je navázáno zadní křídlo, které má výrazně lepší efekt než na loňském modelu,“ vysvětlil technický ředitel týmu Tom Fowler. Současně připomněl, že aktuální motor má konzistentnější točivý moment. „Před sezonou 2022 jsme nevěděli, co můžeme od hybridního balíčku čekat. Teď se nám podařilo dosáhnout toho, že charakteristika motoru je upravena tak, aby odpovídala hybridu, který máme,“ dodal Tom Fowler.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

Doporučujeme