Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Subaru může přijít o model BRZ

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Budoucnost sportovního kupé Subaru BRZ nevypadá příliš optimisticky. Důvodem má být stále se prohlubující spolupráce Toyoty s BMW.

Subaru BRZ si od své premiéry v roce 2011 žije relativně tichým a poklidným životem a je tak trochu ve stínu svého dvojčete v podobě Toyoty GT86, které je většinou věnováno i větší množství mediální pozornosti.

Nyní je ovšem situace trochu opačná a média se začala věnovat Subaru BRZ resp. jeho budoucnosti. Důvodem je rozhovor australského webu Drive, v němž Tetsuya Tada, šéfinženýr projektu GT86/BRZ, zmínil možnou budoucnost druhé generace sportovního kupé.

Ta souvisí se skutečností, že japonská automobilka Toyota spolupracuje s německým BMW na vývoji sportovního vozu, o němž se sice nejčastěji hovoří jako o nástupci Supry a ve hře je také luxusnější varianta pro Lexus, ale po tomto modelu se může japonsko-německá spolupráce zaměřit i na druhou generaci GT86.

Pokud k něčemu takovému dojde, pak bude podle Tetsuya Tada pro nástupce GT86 s velkou pravděpodobností využit alternativní pohonný systém nebo řadový čtyřválec jako náhrada za současný boxer. Právě tato informace vyvolala spekulace ohledně budoucnosti Subaru BRZ, jehož existence by mohla být ukončena s koncem životního cyklu současné generace.

S ohledem na skutečnost, že má Toyota 20 % akcií mateřské společnosti Subaru, Fuji Heavy Industries, k tomu ovšem dojít nemusí a naopak se můžeme dočkat nástupce, který se bude od sesterské Toyoty lišit mnohem víc než je tomu v současnosti.

Tetsuya Tada v rozhovoru zdůraznil, že druhá generace Toyoty GT86 a Subaru BRZ je prozatím vzdálenou budoucností a o jejich osudu nebylo definitivně rozhodnuto.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Avatar - beibej
25. 6. 2014 19:31
s®@čky
to je teda info :no:
Avatar - JDM
25. 6. 2014 19:31
Re: nebola to prave toyota
jj řekl bych že za tím stojí Toyota.
Avatar - peV
25. 6. 2014 17:48
Středa, bulváru třeba
8-s
Avatar - šmoula nešika
25. 6. 2014 15:05
Titulek
Z nadpisu by jeden čekal, že se na pokyn nějaké vyšší vůle přestane vyrábět už možná po konci nejbližší směny...
Avatar - 3_diamanty
25. 6. 2014 14:23
nebola to prave toyota
ktora stala za vznikom GT86/BRZ? vie niekto?

pride mi inak ze subaru o nic nepride ;-)

mne skor chyba kupe svx.....a jeho nastupca