Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Suzuki Vitara už nabízí zcela nový hybrid. Využívá vlastní konstrukci s neobvyklou převodovkou

David Bureš
Diskuze (15)

Suzuki už nabízí kombi Swace s hybridním pohonem od Toyoty. Hybridní ústrojí pro Vitaru je však vlastní konstrukce.

Elektrifikace je dnes na evropských trzích nevyhnutelným trendem, který ovlivňuje i nabídku Suzuki. To nejprve postupně nabídlo mildhybridní ústrojí napříč svojí evropskou nabídkou, aby následně paletu doplnilo o full-hybrid Swace a plug-in hybrid Across, což jsou jen přeznačkované Toyoty. Nyní pak přichází dříve avizovaný hybrid, který debutuje v modelu Vitara.

Novému full-hybridu Suzuki říká Strong Hybrid a jeho součástí je nově vyvinutý spalovací motor, v podobě zážehového čtyřválce o objemu 1,5 litru s motor-generátorem a samočinnou převodovkou. Kombinovaný výkon ústrojí činí poměrně skromných 85 kW, z čehož 75 kW připadá na spalovací motor a 24 kW na elektromotor.

Ústrojí vlastní konstrukce je přitom neobvykle řešeno. Elektrický motor-generátor je umístěn na výstupní část samočinné převodovky. Tato převodovka (tzv. ASG) přitom využívá konstrukci podobnou manuální převodovce, řazení a ovládání spojky však probíhá automaticky.

Nový Strong Hybrid je full-hybridem, což znamená, že elektromotor tu nepomáhá jen hladkým rozjezdům a živé akceleraci už od nízkých otáček, ale také umí pohánět vozidlo samostatně. Na elektřinu vůz jezdí při popojíždění, jízdě ustálenou rychlostí nebo při couvání.

Informace o novém hybridu zatím zveřejnilo nizozemské zastoupení Suzuki, které první kusy nové hybridní Vitary uvede během prvního čtvrtletí roku 2022. Automobil je tam však možné objednávat už nyní s tím, že i hybrid lze pořídit také s pohonem všech kol.

Nové hybridní ústrojí s patnáctistovkou pod kapotou přitom nezůstane vyhrazeno jen pro model Vitara. Počítá se s ním také pro nový S-Cross. Později by jej mohly využít i další modely, třeba nová generace hatchbacku Swift.

David Bureš
Diskuze (15)
Avatar - petr petrumr
22. 12. 2021 13:16
Re: Ctyrkolka
kardan, ale jak píši, bude to určitě přechodný řešení, má to spalovákem poháněnou klimu přes klínák a tudy cesta k hybridu nevede.
22. 12. 2021 12:45
Ctyrkolka
Nevite nekdo, jestli ctyrkolka bude "zelezo" nebo elektromotor u zadni napravy?
22. 12. 2021 12:44
Re: Hybridy nebrat!
Proc?
To by nahodou fungovat mohlo.
Ten elektromotor udela moment v nizkych otackach, kterej atmobenzinu trochu chybi.

Za me ok.
Avatar - lamal
22. 12. 2021 12:35
Re: 24kw
ten nema ani zdaleka 24kW
Avatar - twistedTSD
22. 12. 2021 01:44
Zajímavé
ASG zní hrozivě, ale třeba to bude fungovat. Když bude stát méně než Yaris Cross, tak určitě zajímavá alternativa.