Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Světové auto roku zná finalisty, kategorie městských aut má i čínského zástupce

Filip Melich
Diskuze (0)

Světové auto roku oznámilo desítku aut, která se poperou o hlavní titul. Zároveň byli oznámeni finalisté v dílčích kategoriích. Mezi městskými vozy může uspět čínský zástupce.

Známe už evropské auto roku i české auto roku, takže je teď na řadě vyhlášení světového auta roku. V rámci World Car Awards byla vyhlášena desítka finalistů, stejně jako pětice v každé z dílčích kategorií. Zároveň bude letos vyhlášena automobilová osobnost roku.

Mezinárodní porota ankety World Car Finals Powered by Brembo složená ze 100 motoristických novinářů z 32 zemí anonymním hlasováním vybrala 10 finalistů z původních 30 kandidátů. Z nich následně bude 7. března vyhlášena nejlepší trojice a samotný letošní vítěz bude vyhlášen 5. dubna na mezinárodním autosalonu v New Yorku.

Video se připravuje ...

Finálová desítka sestává z vozů: Alfa Romeo Tonale, BMW řady 2 Coupé, BMW X1/iX1, Honda HR-V/ZR-V, Hyundai Ioniq 6, Kia Niro, Mazda CX-60, Mercedes-Benz třídy C, Nissan Ariya, Nissan Z. Zastoupeny jsou tedy nejen SUV, ale také kupé; nejen spalovací motorizace, ale také hybridní a elektrické. Výhradní elektromobily jsou ale možná trochu překvapivě ve finální desítce pouze dva – modely Ioniq 6 a Ariya. Ostatní modely možná nabízí elektrickou variantu, ale v nabídce mají i spalovací motor.

Společně se světovým autem roku budou v New Yorku vyhlášeni také vítězové dílčích kategorií. Hovoříme o elektrických, luxusních, sportovních a městských vozidlech, stejně jako o designu a motoristické osobnosti roku. V téměř všech těchto kategoriích bylo vyhlášeno pět finalistů. Výjimku tvoří kategorie městského auta roku, pro které letos v úvahu připadali pouze tři kandidáti. Ti se proto automaticky stali finalisty. Jedná se o Citroën C3, ORA Funky Cat a Volkswagen Taigo.

O titul nejlepšího elektrického auta světa se letos poperou BMW i7, Genesis GV60, Hyundai Ioniq 6, Kia Niro EV a Lucid Air. Nejlepším luxusním autem se pak může stát BMW řady 7/i7, Genesis G90, Range Rover, Range Rover Sport nebo Lucid Air. Nejlepší sportovní auto se bude volit mezi BMW M4 CSL, Kiou EV6 GT, Nissanem Z, Porsche 911 GT3 RS a Toyotou GR Corolla.

Kromě výše uvedených kategorií bude také vyhlašován vítěz automobilového designu roku, jehož pětici finalistů vybrali zkušení designéři. Samotného vítěze pak bude volit stejná porota, jako všechny ostatní. Titul ve výsledku může dostat jeden z těchto vozů: Cadillac Lyriq, Hyundai Ioniq 6, Range Rover, Lucid Air, Nissan Z.

V roce 2018 byla vytvořena kategorie automobilové osobnosti roku, kde se volí osoba, která v uplynulém roce nějakým významným způsobem přispěla světovému automobilovému průmyslu. Mezi finalisty letošního ročníku jsou Wang Chuanfu (šéf BYD), Dr. Stella Clarke (inženýrka BMW), SangYup Lee (šéf globálního designu Hyundai a Genesis), Peter Rawlinson (šéf a ředitel výroby Lucid Motors), Naoyuki Sakamoto (šéfinženýr GR Corolly).

Dalším krokem tedy bude zúžení počtu finalistů světového auta roku z 10 na 3, a to 7. března letošního roku. Ještě připomeňme, že kandidátem na světové auto roku se může stát takové vozidlo, jehož produkce počítá s objemem minimálně 10.000 kusů za rok, na hlavních trzích musí mít cenu pod hladinou luxusních automobilů a musí vstoupit do prodeje minimálně na dvou hlavních trzích (Čína, Evropa, Indie, Japonsko, Korea, Latinská Amerika, USA) na alespoň dvou kontinentech mezi 1. lednem 2022 a 30. březnem 2023.

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme