Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Světovým autem roku 2023 se stal Hyundai Ioniq 6!

Filip Melich
Diskuze (35)

Letošní ročník ankety Světové auto roku zná svého vítěze. Stal se jím elektrický Hyundai Ioniq 6.

Ankety vyhlašující nejlepší auta roku letos odstartovaly prohlášením Jeepu Avenger evropským autem roku, po čemž následovalo oznámení, že český titul vybojovala Honda Civic. Světové auto roku se volilo ze tří finalistů, kterými bylo BMW X1/iX1, Kia Niro a Hyundai Ioniq 6. Právě poslední jmenovaný vůz byl v rámci newyorského autosalonu titulován světovým autem roku.

Ioniq 6 zároveň navazuje na technicky příbuzný model Ioniq 5, který v anketě uspěl v loňském roce. Kromě toho novinka zvítězila v dalších dvou z celkových sedmi kategorií vyhlašovaných v rámci ankety. Připomeňme, že kromě celkového vítěze Světové auto roku vyhlašuje také nejlepší elektromobil a luxusní, sportovní i městský vůz. Nad rámec toho je vyhlašován design roku a automobilová osobnost roku.

Video se připravuje ...

Hyundai Ioniq 6 si z New Yorku odveze první místo také v kategorii elektromobil roku (porazil BMW i7 a Lucid Air) a design roku (porazil Lucid Air a Range Rover). Korejský spolubojovník, automobilka Kia, v anketě uspěl s modelem EV6 GT, který si odvezl titul sportovního auta roku (porazil Nissan Z a Toyotu GR Corolla).

Kategorii luxusního auta roku opanoval Lucid Air, a to před BMW 7/i7 a Genesis G90. Městským vozem roku se před Orou Funky Cat a Volkswagenem Taigo stal Citroën C3 v mimoevropské verzi. Vítězem kategorie automobilová osobnost roku byl ještě před započetím newyorského autosalonu vyhlášen SanYup Lee, šéf designérského centra Hyundai a Genesis v jihokorejském Soulu.

Anketa Světové auto roku byla založena v roce 2003 a vítěze vyhlašuje od roku 2004. Hyundai Ioniq 6 se tak stal devatenáctým držitelem nejvyššího udělovaného titulu. V anketě hlasuje více než sto porotců z celého světa a samotné hlasování probíhá anonymně.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (35)

Doporučujeme

7. 4. 2023 12:42
Re: Anketa
neberu. jenom ukazuju, že přivézt se dá cokoliv a dělat z jednoho inzerátu závěry fakt ne...
první existující skladový Cayman GTS na mobile.de je za 110 tis. EUR
7. 4. 2023 11:02
Re: Zaslouzene
5 a EV6 je lepší pouze v přístupu, velikosti zavazadlového prostoru a prostoru na výšku pro cestující vzadu. Na dlouhé dálniční cestování a ekonomiku provozu je Ioniq6 podle všech testů lepší. Pak samozřejmě záleží na preferencích. A takto úspornějších BEV s rychlým nabíjením v této cenové relaci je málo.
6. 4. 2023 20:17
Re: Anketa
No vidis 72tis eur s americkejma svetlama a bez ofiko servisu, no neber to :-!
Cenikova cena jako za novy Porsche 718 4.0 Cayman GTS … :-!
6. 4. 2023 15:38
Re: Anketa
no když seš si tak jistej:) jinak ošklivej je tady dosti...
https://suchen.mobile.de/…uge/details.html?…
6. 4. 2023 15:10
Re: to jsme to dopracovali
https://www.autogott.de/…_vs_lexus-ux.jpg
jako vejce vejci