Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Technici Fordu se proškolí s elektromobilem Mach-E na dálku. Pomůže virtuální realita

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Modrý ovál a Bosch představují nástroj pro virtuální realitu. Ten technikům ukáže, jak servisovat elektromobil, i když při ruce samotné auto není.

Ford a Bosch zatím představují úvodní verzi systému virtuální reality, která se má postupem času zlepšovat. Aktuálně učí techniky, jak diagnostikovat a provádět servis související s vysokonapěťovým systémem vozidla, včetně vyjmutí a instalace trakční baterie.

Bosch pak systém rozšíří o další funkce, které mechanikům umožní prozkoumat a osahat další modely čistě elektrického Mustangu Mach-E. Lze jej použít vzdáleně z jakéhokoliv místa s připojením k internetu, aniž byste k tomu auto fyzicky potřebovali. Kromě samotného softwaru je třeba ještě kvalitní hardware, v tomto případě set Oculus Quest, který nadšenci do virtuální reality jistě velmi dobře znají.

„Technici budou ponoření do simulovaného a gamifikovaného světa, což znamená, že k úplnému seznámení se s vozy je fyzicky vůbec nebudou potřebovat,“ uvádí ředitel servisního provozu Dave Johnson. „Tento nový tréninkový nástroj s virtuální realitou umožňuje technikům porozumět komponentům a krokům potřebným pro servis nových systémů.“

Společnost Bosch vyvinula koncept podobného virtuálního pomocníka pro školení v automobilovém průmyslu již v loňském roce. Tehdy jej testovala s instruktory, techniky i vysokoškolskými studenty. Modrý ovál je ale vůbec první automobilkou, která něco takového aplikuje ve skutečném světě v rámci své servisní sítě. Tak uvidíme, jaká bude zpětná vazba.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme