Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tento vůz odstartoval dominantní éru Hamiltona a Mercedesu. Může být váš

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Lewis Hamilton se k Mercedesu připojil v roce 2013. Hned v prvním roce spolu slavili částečný úspěch v podobě vítězství ve Velké ceně Maďarska.

Není tomu ještě tak dávno a každý, kdo sleduje formuli 1, si toto období jistě pamatuje. Období, ve kterém byl Mercedes neporazitelným týmem. V letech 2014 až 2021 získali osm konstruktérských titulů za sebou, což se žádnému jinému týmu předtím nepodařilo.

Ve stejném období získali jezdci stříbrných šípů také sedm jezdeckých titulů, přičemž většinu z nich (šest) posbíral Lewis Hamilton a jeden zbyl v roce 2016 na Nica Rosberga, aby hned poté ukončil svou jezdeckou kariéru.

Lewis Hamilton se k týmu připojil od sezóny 2013, kdy nahradil legendárního Michaela Schumachera, jehož rekord sedmi mistrovských titulů právě s Mercedesem během následujících let vyrovnal. 

Pohledem statistik je spojení Hamiltona a Mercedesu nejúspěšnějším spojením v historii sportu. Během 217 startů za tým získal 82 vítězství, 78 pole positions, 147 pódiových umístění a hlavně - šest mistrovských titulů. Tato čísla mohou i přes současnou dominanci Red Bullu a Maxe Verstappena narůstat, jelikož Hamilton podepsal s Mercedesem novou smlouvu do roku 2025.

Rok 2013 nebyl pro Mercedes a Hamiltona sice mistrovským, drobný úspěch v podobě vítězství v závodu přišel již v prvním společném roce a to při Velké ceně Maďarska. 

Video se připravuje ...

Vítězným náčiním byl monopost W04. Jednalo se o poslední rok, kdy se v monopostech formule 1 objevovaly 2,4litrové osmiválce. Konkrétní monopost, který se bude nabízet v aukci během závodního víkendu v Las Vegas, pilotoval Hamilton ve 14 z 19 závodů sezóny 2013 včetně vítězného Maďarska.

Stane se Mercedes W04 nejdražším vozem formule 1 v historii? Pravděpodobně ne. Tento stupínek bude zřejmě ještě nějakou chvíli náležet dávnému předchůdci z padesátých let, kterým je Mercedes-Benz W196. Jeho cena se vyšplhala v přepočtu na astronomických 690 milionů korun. Cena monopostu W04 je odhadována na 200 milionů korun. 

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme