Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla čelí další žalobě. Aby ušetřila, zkracovala prý zákazníkům dojezd

Ondřej Mára
Diskuze (86)

Tesla čelí dalšímu vážnému obvinění, podle kterého měla místo nákladné svolávací akce pouze omezit dojezd modelů S a X.

Podle agentury Reuters měl jeden ze zákazníků Tesly podat na automobilku žalobu kvůli omezování dojezdu u stovek a možná i tisíců Modelů S a X. Podle obvinění, kterým se má zabývat soud v Severní Kalifornii, mělo být omezování dojezdu způsobem, jak se vyhnout nákladné svolávací akci a následným opravám u mnoha elektromobilů.

S omezeným dojezdem Tesly Model S a X se přitom nesetkal pouze jeden člověk. Na internetových diskusních fórech, jako je třeba Tesla Motors Club, se toto téma již několikrát objevilo. Například Tesla Model S 85 (rok 2014) podle jednoho z uživatelů ztratila dojezd, který by se mohl rovnat kapacitě 8 kWh jeho baterií. Další zákazníci si pak stěžují na pokles dojezdu až okolo 64 km.

A Tesla se omezením dojezdu u některých modelů ani nijak netají, prý pro to měla dobrý důvod: prodloužení životnosti. „Velmi malé množství majitelů postarších elektromobilů Model S a Model X se při kompletním nabíjení baterie mohlo sekat s lehce omezeným dojezdem, což by mělo zajistit další životnost těchto baterií. Omezení přitom přišlo spolu s jedním z posledních updatů.

Problém měl přitom odstartovat již v květnu, kdy v Hong Kongu došlo k požáru a explozi Tesly Model S. Zanedlouho poté totiž automobilka vydala nový update, který měl upravovat termální management Modelu S a Modelu X a současně by měl prodloužit životnost vozu.

Podle žaloby tak ale Tesla učinila, „aby se vyhnula svým a zákonným povinnostem opravit nebo vyměnit zákazníkům baterie v elektromobilech, o jejichž problémech už sice Tesla prý ví, ale zákazníky prý stále neinformovala.“

Ondřej Mára
Diskuze (86)

Doporučujeme

Avatar - Jerry.Gunman
20. 8. 2019 14:41
Re: Tak, kucí električtí :D
TéTéčko

(1) z čeho konkrétně usuzuješ, že jsem z Tesly nervózní, nebo že z ní mám (jak píšeš) bobky?
(2) jsem sto DISKUTOVAT o mnoha věcech - a zcela logicky, jestliže někdo bude nekriticky adorovat, protlačovat a prosazovat to, s čím zásadně nesouhlasím, i já budu nucen používat silnějších a průraznějších argumentů
(3) psychiatr - ale no tak, tohle je hloupoučké dokonce i na tvůj standard, který (řekněme si to upřímně) FAKT není Boh-vie-aký ;-)
20. 8. 2019 13:46
Re: Kladivo na čarodejnice II
ano ? tak mi prosim prezrad, ktory z mojich prispevkov na to poukazuje :)
20. 8. 2019 13:01
Re: Tak, kucí električtí :D
Ty musíš byť z tej Tesly hrozne nervózny. Každý už vidí, že nemá cenu sa s tebou o nej baviť, ale ty si viditeľne vystačíš sám. Odporúčam nájsť nejakého dobrého psychiatra, keď z nej máš také bobky.
20. 8. 2019 12:58
Re: Kladivo na čarodejnice II
Koľko máš ty? Podľa úrovne príspevkov si hlboko pod ním.
20. 8. 2019 11:25
Re: Kladivo na čarodejnice II
Není to jinak.