Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla Roadster je už nezajímavý hypersport překonaný rodinným sedanem

Mirek Mazal
Diskuze (10)

Tolikrát slibovaný elektromobil postupně přichází o auru raketového stroje. Fantastická dynamika už není jeho výsadou, tempo zvládá držet sedan schopný pobrat celou rodinu i s nákupem.   

Zprofanovaná Tesla Roadster začíná vypadat jako jeden z mnoha vychytralých reklamních triků Elona Muska. Odhalení v listopadu 2017 nadchlo motoristickou veřejnost, zejména zrychlení na stovku pod dvě sekundy bylo fenomenální. Globální nadšení postupně opadalo s oddalováním sériové výroby, Musk postupně oznamoval roční zpoždění a na konci první pětiletky slibů má bleskurychlý hypersport svá nejlepší léta za sebou, protože byl překonaný rodinným sedanem.

Proklamované nejrychlejší auto na Zemi propáslo vlnu popularity, největší přednost v podobě dynamiky dohání mnohem praktičtější Tesla Model S připravená sloužit raketovou rychlostí rodině ověšené nákupem. Už běžná verze čtyřdveřového elektromobilu patřila mezi nejrychlejší auta na světě a vlajkové provedení Plaid zastínilo kdysi nedotknutelný Roadster.

Tři elektromotory dávají vrcholnému Modelu S Plaid excelentní výkon 750 kW (1020 koní) plus k tomu brutální točivý moment 1450 Nm dostupný okamžitě po stlačení plynu. Prošlápnutí pedálu na podlahu vyvolává závratě, vždyť 2,2 tuny vážící pětimetrový sedan akceleruje na 100 km/h za 2,1 sekundy a raketový rozlet končí až na limitu 322 km/h.

Video se připravuje ...

Mimo elektrických motorů, vektorování točivého momentu a pohonu všech kol se o brilantní jízdní schopnosti zasloužil rekordně nízký koeficient odporu vzduchu, hodnota 0,208 opět patří obecně mezi nejlepší. Precizní aerodynamika napomáhá dojezdu až 628 km mezi nabíjecími stanicemi, přičemž rychlonabíjení Superchargerem zvládá porci 250 kW a za čtvrt hodiny v zásuvce naroste 301 km nové dojezdové vzdálenosti.

Úpadek slávy Roadsteru zrcadlí zběsilé tempo automobilového pokroku – přednosti ryze sportovních kupé přebírají obtloustlejší rivalové a také výkon přesahující tisícovku koní není zdaleka výsadou nehomologovaných prototypů. Současné technologické možnosti netolerují oddalování výroby a z aktuální hvězdy interaktivního autosalonu je zanedlouho zastaralé technické cvičení. Tesla Roadster mohla být automobilovou legendou, rok do roku klesá šance na její zápis do historie automobilismu. Aktuálně se spekuluje o výrobě za rok až dva, což je pro automobilový průmysl propastná doba, kdy už bude vše jinak.

Na obranu Tesly je možné zmínit problematiku dodávek elektrických komponentů, výpadky subdodavatelů včetně nabírání zpoždění trápí i produkci spalovacích modelů méně ambiciózních specifikací. Musk nepolevuje z vizionářských předpokladů, které hraniční s naivitou – na dubnové show Cyber Rodeo typicky uspokojil věrné příznivce informací, že letos je ve znamení rozšiřování infrastruktury a příští rok „přijde masivní vlna nových produktů“.

Mirek Mazal
Diskuze (10)

Doporučujeme

3. 10. 2022 00:21
Re: Re: Pekné auto
Tak ja som sa s plaidom zviezol na okruhu, zrychlenie uchvatne, ale jedze nie som trenovany, po chvilke som sa necitil najlepsie, volant uplna blbost, na brzdy si treba zvyknut, lebo nebrzdia, tu vahu v zakrutach citit a pri prejazde natvrdo cez obrubniky vsetko vrzgalo. O mesiac neskor som dostal na hodinku i20n a pobavil som sa omnoho viac. Osobne by som pockal na nove sko, plaid je blbost.
2. 10. 2022 22:50
Re: Pekné auto
Nadváhou netrpí len Tesla. Skôr sa divím, že dnes takýchto ťažkotonážnikov považujeme za športové autá. Ostatne ako píšeš v poslednej vete. Športiak má byť nie len silný a rýchly, ale aj istý a hbitý a má poskytovať aj nejakú dávku zábavy. Ale okrem tej sily a rýchlosti nie som si ničím iným pri 2-tonovom projektile istý. Je to predsa len príliš. Tie kone sú v tomto prípade sčasti zbytočné a výkon naviac neurobí auto športovejším, len nebezpečnejším.
Avatar - speedfred
2. 10. 2022 22:25
Re: Pekné auto
Prečo? Kvôli váhe? Čo som našiel tak má 2t ale pozri sa na nedávno prezentovaný C63AMG, ľahkonohá Giu QV má takmer 1,7t a M4 podobne. Jasnačka je to ťažké ale zase aj butálne výkonné a chcelo by to RWD verziu :-[]
Z tohoto nikdy nebude čistokrvný športiak ani racingtools.
2. 10. 2022 21:21
Re: Pekné auto
Možno len po prvú zákrutu.
Avatar - speedfred
2. 10. 2022 17:47
Re: Pekné auto
Až to bolo na mňa, tak radšej nič.

Či je to EV alebo spaľovák tak dynamicky je to úchvatné to treba uznať.