Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla vykázala rekordní prodeje a zisky, pomohlo zvýšení cen i silná poptávka

Ondřej Mára
Diskuze (35)

Pravděpodobně nejznámější výrobce elektromobilů má pořádný důvod slavit, první čtvrtletí nového roku se totiž stalo rekordním v každém směru.

První čtvrtletí roku 2022 bylo pro automobilku Tesla rekordní jak v počtu prodaných automobilů, tak i v otázce zisků. Za první tři měsíce totiž společnost vyrobila 305.407 vozidel a zákazníkům dodala dokonce 310.048 vozidel.

Nikoho nejspíš nepřekvapí, že nejpopulárnějšími vozy se opět staly Model 3 a Model Y, které si společně připsaly 295.324 prodaných kusů. Zbylých 14.724 kusů připadlo na Model S a Model X. Jen pro srovnání pak dodejme, že za první čtvrtletí loňského roku dodala Tesla zákazníkům „jen“ 184.877 vozidel, zatímco v posledním čtvrtletí 2021 to bylo 308.650 vozidel.

Po finanční stránce Tesla vygenerovala 18,76 miliardy dolarů a první čtvrtletí uzavřela se ziskem 3,2 miliardy dolarů. Ve srovnání s loňským čtvrtletím, kdy značka dosáhla zisku 2,3 miliardy, tak jde o slušný skok vpřed. Ostatně zisky předčily i předpovědi Wall Street.

Zásluhy na rekordních číslech by přitom měla mít vysoká poptávka v kombinaci s postupným zvyšováním ceny. Například Tesla Model 3 dnes stojí až o 34 procent více, než před třemi lety, jak upozornili kolegové z CarScoops. Ke zvyšování cen přitom značku měla přimět i vysoká poptávka v kombinaci s očekávaným růstem cen, jak měl během zveřejnění ekonomických výsledků společnosti zmínit Elon Musk.

Může se zdát, že s ohledem k rekordní ziskovosti tohoto čtvrtletí nerozumně zvyšujeme ceny našich vozidel, ale čekací listina na naše vozy je poměrně dlouhá,“ citují slova Muska kolegové z CarScoops.

Některá vozidla, která si lidé objednají, posunují čekací listinu až do příštího roku. Takže ceny našich vozidel, objednaných nyní, již očekávají růst dodavatelských a logistických nákladů, ke kterým podle našich očekávání dojde v příštích 6 až 12 měsících,“ vysvětloval Musk situaci.

Ondřej Mára
Diskuze (35)

Doporučujeme

24. 4. 2022 13:25
Re: Tesla jede
Myslim, ze to mas pomotany.
Byt chapu co se snazis rict a neberu ti to a neco na tom rozhodne je.

Zeptej se lidi co pamatujou Stalina. Nemyslim si, ze by s tebou souhlasili. To proste neni adekvatni vyrazivo.
24. 4. 2022 13:22
Re: Jistoty
To by se vyrazne prodrazilo jinde na udrzbe, pojisteni, zakonne atd.
Krom toho, ze ja mam auto jako dopravni prostredek, tj neminim udrzovat tricetilety auta. Ani desetilety ne.
Avatar - Barrichello
22. 4. 2022 15:27
Re: Jistoty
Vjezd do centra je v Anglii pokud vím oproštěn od poplatků i s veteránem, Tak šup, kup si 30 let starej Jaguar a můžeš drandit.

Kdo si místo toho koupí Teslu není petrolhead a nemá tu co pohledávat.

Forum o trolejbusech je vedle, spletli ste si stránky :-)
Avatar - Barrichello
22. 4. 2022 15:25
Re: Tesla jede
Jsou to stejný utopisti, podporující naprosté nesmysl, jako byli ti Stalinovi pavědci a utopisti typu Mičurinců a Lysenka.

Takže bohužel si na velikém omylu - SEDI to NAPROSTO PRESNE - JAKO PEEEEERDEL NA HRNEC!
Avatar - Barrichello
22. 4. 2022 15:24
Re: Tesla jede
To nejsou hlouposti, ale realita.