Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Dacia Duster TCe 150 4×4 Journey – Když chcete jediný benzin se čtyřkolkou

Stanislav Švarc
Diskuze (63)

Zatímco s dieselem si pohon všech kol můžete v Dacii Duster dopřát i se základní výbavou, spojení zážehového motoru se čtyřkolkou je dostupné až v prostřední verzi Journey. Jak tato kombinace funguje?

Český ceník Dacie Duster aktuálně zná tři výbavové linie: základní Expression, prostřední Journey a vrcholnou Extreme. A výše uvedený přístup ke dvěma dostupným motorizacím s pohonem všech kol se samozřejmě projevuje v cenách. Naftový Duster Blue dCi 115 4×4 stojí nejméně 517.500 Kč, zážehové provedení TCe 150 4×4 pak 567.000 Kč. Cenový schod však netvoří jen rozdíl ve výbavě, vznětový Duster Blue dCi 115 4×4 je levnější než benzinová čtyřkolka i ve stejné verzi Journey - stojí 556.000 Kč. Zážehové provedení totiž představuje výkonový vrchol a proti Blue dCi nabízí podstatně vyšší výkon: 110 oproti 84 kW.

Teď si možná říkáte, že 567 tisíc korun je za Dacii hodně peněz – i když má pohon všech kol. Duster v posledních měsících zdražoval, nebyl v tom ale sám, takže ve srovnání s konkurencí stále představuje velice zajímavou nabídku. Kompaktní SUV se čtyřkolkou u jiné značky tak levně nedostanete. A Duster TCe 150 4×4 Journey navíc přidává slušnou výbavou.

Než si ji detailněji popíšeme, ještě připomenu, že Duster stejně jako ostatní modely značky loni dostal upravenou tvář spojenou s novou identitou rumunské značky. Auto obdrželo novou masku chladiče s bílými prvky a především čerstvým logem automobilky, které spojuje stylizovaná písmena D a C. Testovaný vůz se navíc chlubil novým příplatkovým lakem, zelená Dusty vyjde na 15.700 Kč.

Video se připravuje ...

K zajímavé změně došlo v kabině. A na mysli nemám nově stylizovaný nápis Dacia na volantu, který vystřídal staré logo značky, nýbrž přepracovanou palubní desku s hranatými výdechy klimatizace. Dříve byly výdechy kulaté. A novinkou jsou ještě automatická sklopná vnější zrcátka, ta předtím Duster mít nemohl.

Jednoduchost především

Elektricky sklopná zrcátka jsou součástí prostřední výbavy Journey. Kromě nich zahrnuje například 17palcová kola z lehkých slitin, automatickou klimatizaci, zadní parkovací kameru, infotainment Media NAV s 8palcovou dotykovou obrazovkou, navigací a zrcadlením chytrého telefonu, audio systém s 6 reproduktory, tempomat s omezovačem rychlosti, výškově a podélně nastavitelný volant, LED denní svícení, potkávací světlomety LED, mlhovky, výškově nastavitelné sedadlo řidiče s nastavitelnou bederní opěrkou, světelný a dešťový senzor nebo modulární střešní lišty. K verzi Journey ještě patří šedá vnější zrcátka a specifické čalounění sedadel.

Testované auto navíc dostalo několik příplatkových prvků: kromě už zmíněného laku Dusty jde o kamerový systém Multiview s přední, zadní a dvěma bočními kamery (za 7.000 Kč), hands-free kartu pro bezklíčový přístup a startování a 2 USB (6.000 Kč), rezervní kolo (4.000 Kč) a vyhřívaná přední sedadla (6.000 Kč). Cena našeho kusu tak už překročila 600 tisíc korun.

Dacia Duster TCe 150 4×4 Journey Dacia Duster TCe 150 4×4 Journey

Interiér Dusteru jsme v testech popisovali několikrát, proto si dovolím jen stručnější shrnutí. Začít ale musím nastupováním a vystupováním. Rumunské SUV v současné generaci dostalo výrazně skloněné A-sloupky, které mají vliv na linii střechy v její přední části. Linie je poměrně nízká, takže osoby vyšších postav musejí při nastupování dávat pozor na hlavu. Týkalo se to i mě, a to měřím nikterak oslnivých 182 centimetrů. Při vystupování zase vadí nekryté prahy, docela snadno se o ně můžete umazat nohavice.

Kabině samozřejmě dominují obyčejné plasty, které samozřejmě nemají vliv na funkci, „pouze“ nevypadají moc dobře. Dacia se zkrátka nesnaží nějak výrazně zakrýt, že Duster má být co nejdostupnější volbou. A znát je to i v pojetí komfortních výbavových prvků. Jak už víme, rumunské SUV jich nabízí několik, automobilka k nim však přistoupila „úsporným“ způsobem.

Automatická klimatizace je jen jednozónová, vyhřívání sedadel lze pouze vypnout a zapnout, na nastavení intenzity zapomeňte. Podobně prostě působí také jednoduchý palubní počítač, průměrná jsou sedadla a ani obraz ze soustavy kamer neohromí. Pořád je to ale samozřejmě lepší než nic, o tom žádná.

Nemilým překvapením pro mě však bylo zjištění, že Duster neupozorňuje na docházející kapalinu v ostřikovačích. Že v mém voze chybí, jsem tak zjistil až ve chvíli, kdy jsem potřeboval očistit čelní sklo.

V dalších oblastech si Duster zaslouží spíše chválu. Kabina je příjemně prostorná, poloha za volantem sympaticky vyvýšená, z vozu je fajnový výhled a výborná je díky fyzickým ovladačům i ergonomie ovládání. Jednoduchý infotainment pak potěší přehledností.

Uměl bych si snad představit větší rozsah nastavení volantu v podélném směru a vzadu delší opěradla. Zavazadlový prostor v autě s pohonem všech kol nabídne standardní objem 411 litrů (podle metodiky VDA, Dacia uvádí ještě údaj 467 litrů zahrnující také prostor pod podlahou), po sklopení sedadel se dostaneme až na 1444 litrů.

Na papíře neoslní, v praxi potěší

Pod označením TCe 150 Dacia ukrývá turbodmychadlem přeplňovaný zážehový čtyřválec o objemu 1332 kubických centimetrů, poskytující maximální výkon 110 kW mezi 5250 a 6000 otáčkami za minutu a nejvyšší točivý moment 250 Nm mezi 1700 a 3250 min-1. Přestože výrobce pro tento motor nabízí šestistupňovou dvouspojkovou samočinnou převodovku, s pohonem všech kol můžete mít výhradně šestistupňový manuál. Automat lze objednat jen s předokolkou.

Dacia Duster TCe 150 4×4 Journey Dacia Duster TCe 150 4×4 Journey

Duster TCe 150 4×4 jede maximálně 180 km/h a z klidu na stovku akceleruje za 10,4 sekundy. Čísla to nejsou zrovna oslnivá, jenže v praxi tohle auto působí nečekaně živě. Jen je potřeba mít trochu trpělivost s přeplňováním. Motor se projevuje tak, že v nejnižších otáčkách působí trošičku ospale, ale okolo dvou tisíc se „nadechne“, najednou mocně zatáhne a pak nepoleví až do šesti tisíc. Ve vhodných otáčkách a po nástupu turbodmychadla, které po sešlápnutí pravého pedálu potřebuje chvilku, aby se sebralo, jde motor krásně za plynem. Duster TCe 150 jede vážně moc hezky a pohotově si poradí s předjížděním nebo táhlým stoupáním.

Špatná není ani kultivovanost, minimálně při nízké zátěži. Ve vyšších otáčkách je čtyřválec slyšet, ale to se snad dá očekávat. Horší je, že od motoru pravidelně do interiéru pronikají drobné vibrace. Není to nic hrozného, ale asi si všimnete. Při akceleraci pak vibruje také řadicí páka. A tím se dostávám k řazení, které není z nejpřesnějších. Chod řadičky je takový neplynulý, trhavý. Jednotlivé kvalty navíc občas nezapadají snadno.

Specifické je také zpřevodování. Hodně krátká jednička supluje funkci redukční převodovky, což se hodí v terénu. V běžném provozu tohle řešení umožňuje pohodlné rozjíždění na dvojku.

A spotřeba? Po Praze v hustém provozu Duster jezdil za 7,8 l/100 km, mimo města a dálnice za 6,3 l/100 km, na dálnici za 8,8 l/100 km. Věřím, že nebude problém držet dlouhodobý průměr mezi 6,5 až 8,5 l/100 km.

Video se připravuje ...

Na silnice i do terénu

Testovaný exemplář jezdil na sedmnáctipalcových kolech obutých do celoročních pneumatik o velice rozumném rozměru 215/60. I díky gumám s velkými bočnicemi Duster působí příjemně komfortně, hezky si poradí zejména s menšími nerovnostmi. Dokonalou poddajnost však rumunské SUV nenabízí, vlastnosti povrchu pod koly v kabině bezpečně poznáte – i po sluchu -, stejně jako budete vědět o každém ostřejším výmolu, který trefíte. S velkými nerovnostmi si podvozek bohužel občas neví rady a jejich trefení autem s bouchnutím zatřese.

Špatný není ani projev v zatáčkách, jen nesmíte čekat zázraky. Celkem snadno narazíte na nedotáčivost, kterou vehementně krotí stabilizace, a na výraznější náklony karoserie. Přeposilované řízení s pomalým převodem při dravé jízdě také nepůsobí zrovna přesvědčivě a vozu by rozhodně slušely lepší brzdy – i vrcholná motorizace má vzadu bubny. Přední kotouče mají průměr 280 mm.

V opravdu vysokých rychlostech (zhruba od 170 km/h) má Duster drobné problémy se stabilitou a vyžaduje pravidelné korekce volantem. Dostavuje se také aerodynamický hluk.

Je to prostě svezení s kompromisy. Dobrou zprávou však je, že kompromisy se týkají převážně „nestandardního“ zacházení. Když Duster budete používat „rozumně“ a tak, pro co byl navržen, měli byste být spokojeni.

Navíc se nemusíte bát cest do náročnějšího terénu, Duster projede opravdu hodně. Kromě pohonu všech kol s mezinápravovou spojkou a krátké jedničky, zastupující redukci, nabízí světlou výšku 214 mm, přední nájezdový úhel 29°, přejezdový úhel 18° a zadní nájezdový úhel 29°. A celoroční pneumatiky pomáhají trakci.

Závěr

Přiznám se, že když jsem po prvním usednutí do interiéru vylovil z přihrádky specifikaci testovaného vozu, trochu mě zaskočilo, že je v ceně přesahující 600 tisíc korun. Ptal jsem se v duchu, jestli už to na Dacii Duster není nějak moc. Jenže pohled na nabídky konkurenčních značek prozrazuje, že si tohle kompaktní SUV stále drží skvělý poměr „cena/výkon“. Ceníky většiny podobných aut se v posledních měsících výrazně změnily, pořád ale platí, že „es-ú-vé“ nižší střední třídy s pohonem všech kol dostanete nejlevněji u rumunské automobilky. Budete se pak muset smířit s jistými ústupky v interiéru, ale co má Duster dělat, dělá dobře. Kromě čtyřkolky totiž dostanete také příjemně živý motor, slušný podvozek a docela hezkou výbavu.

Zajímavý je však cenový rozdíl mezi testovanou verzí Journey, která je pro vrcholnou motorizaci  TCe 150 4×4 Journey „vstupní“, a nejlépe vybavenou variantou Extreme. Činí 21.600 Kč, což není zrovna velký schod. Jenže z opravdu užitečných prvků navíc dostanete jen kamerový systém Multiview, za vyhřívaná sedadla a rezervní kolo si stále budete muset připlatit. Osobně bych tak asi zůstal u Journey a výbavu si obohatil o vyhřívané sedačky, kamery a rezervu.

Dacia Duster TCe 150 4×4 Journey Dacia Duster TCe 150 4×4 Journey

Plusy

  • Zajímavá výbava
  • Poměr „cena/výkon“
  • Schopnosti v terénu
  • Živý motor motor
  • Příjemný podvozek
  • Slušná prostornost
  • Ergonomie a jednoduchost ovládání

Minusy

  • Místy je znát důraz na nízkou cenu
  • Hluk ve vyšších rychlostech
  • Nepřesné řazení
  • Přeposilované řízení
Nejlevnější verze modelu 410.500 Kč (Dacia Duster TCe 90 Expression)
Základ s testovaným motorem 567.000 Kč (Dacia Duster TCe 150 4×4 Journey)
Testovaný vůz bez příplatků 567.000 Kč (Dacia Duster TCe 150 4×4 Journey)
Testovaný vůz s výbavou 605.700 Kč (Dacia Duster TCe 150 4×4 Journey)
Stanislav Švarc
Diskuze (63)

Doporučujeme

Dacia Duster TCe 150 4×4 Journey
Cena základní sestavy 567 000 Kč
Výbava základní sestavy 17" disky kol z lehkých slitin, vnější zpětná zrcátka v barvě šedá Megalithe, elektricky nastavitelná, sklopná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, asistent pro sjezd z prudkých svahů, systém hlídání mrtvého úhlu, automatická klimatizace, zadní parkovací kamera, Media NAV (vestavěná navigace, rádio, DAB+, zrcadlení chytrého telefonu prostřednictvím kabelu USB – kompatibilní s Apple CarPlay a Android Auto, připojení Bluetooth, 6 reproduktorů, 8" dotyková obrazovka, zatmavená zadní okna, modulární střešní lišty, systém uchycení Isofix na bočních zadních sedadlech, volant potažený umělou kůží, palubní počítač s černobílým displejem, tempomat s omezovačem rychlosti, výškově a podélně nastavitelný volant, zadní parkovací senzory, zadní parkovací kamera, světelný senzor, dešťový senzor, LED denní svícení, potkávací světlomety LED, přední mlhové světlomety, centrální zamykání dveří s dálkovým ovládáním, středová konzole s posuvnou loketní opěrkou a úložným prostorem, elektrické ovládání oken, sedadlo řidiče výškově nastavitelné, sedadlo řidiče s nastavitelnou bederní opěrkou, čalounění sedadel Journey a další. Kč
Cena testované sestavy 605 700 Kč
Výbava testované sestavy Lak zelená Dusty (15.700 Kč), kamerový systém Multiview – přední, zadní, 2 boční kamery (7.000 Kč), Hands-free karta pro bezklíčový přístup a startování + 2 USB (6.000 Kč), rezervní kolo (4.000 Kč), vyhřívaná přední sedadla (6.000 Kč). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1332
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 110 / 5250
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 20 / 1700 - 3250
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 180
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 10.4
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): - / - / 6.8
Emise CO2: 153
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 411 / 1444
Objem nádrže (l): 50
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1399 / 460
Rozměr pneu: 215/60 R17
Dacia Duster  TCe 150 4×4 Journey
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4341
b) šířka (mm): 1804
c) výška (mm): 1682
d) rozvor (mm): 2676
e) rozchod vpředu (mm): 1563
f) rozchod vzadu (mm): 1570
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 820 / 1030
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 610 / 830
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 860
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 940
k) šířka vpředu (mm): 1410
l) šířka vzadu (mm): 1420
délka sedáku vpředu (mm): 480
délka sedáku vzadu (mm): 460
výška opěradla vpředu (mm): 610
výška opěradla vzadu (mm): 590
místo vzadu pod předním sedadlem: ano
3. 7. 2023 07:42
Re: No pánové, máme v tom guláš
Ano, mas 100% pravdu. Stale plati Newtonova rovnica F=m * a.
Cize motor ma navvacsiu silu v bode maximalneho krutiaku, najviac prace za jednotku casu ale vykona v bode maximalneho vykonu. Je to velmi jednoducha matematika / fyzika.
3. 7. 2023 07:34
Re: zatah
Mas aj nemas pravdu. Ked budes akcelerovat na jednom prevode bez radenia, cez OBDII budes logovat rychlost a tu potom vynesies do grafu, zistits, ze najvacsie zrychlenie je prave tam, kde je najviac krutiaku. Auto nie je pohanane vykonom, ale taznou silou na kolesach, stale plati stare dobre Newtonovske

F = m . a

odvodenim zrychlenia potom

a = F / m

kde :
F je tazna sila na kolesach
a zrychlenie
m hmotnost (konstantna)

Tazna sila na kolesach je krutiaci moment na kolese lomeno polomer kolesa, krutiaci moment na kolese je krutiaci moment motora krat prevodovy pomer. A sme u jadra veci :
Prevodovy pomer je konstantny, krutiaci moment sa ale meni s otackami motora - vid graf z dynamometra. Nasledkom toho sa pocas akceleracie meni aj zrychlenie, je logicke, ze je maximalne tam, kde je najvacsi krutiak. A tu sa dostavame k velmi znamej povedacke - 1.9TDI kopne a umre - cize najprv intenzivny zatah, potom ked prekrocis 2500 otacok dost rychla strata tahu. Keby bola pravda to, co pises, ze najvacsi zatah je v maxime vykonu, tento efekt by sa nedostavil.

Pravdu ale mas v tom, ze ked podradis, pri rovnakej rychlosti dostanes vyssie otacky motora, kde ma motor menej krutiaku, to je ale kompenzovane kratsim prevodom, takze vo vysledku je na koelsach viac sily. Ide o to, ako sa na to pozeras - merias absolutne zrychlenie cez prevody, alebo zrychlenie iba na jeden prevod. ked absolutne, plati co pises, ked na jednom prevode, tak to neplati.
3. 7. 2023 07:23
Re: okolo dvou tisíc se „nadechne“
Skusal som aj Dustera TCe150 , najprv stvorkolku s manualom, o tyzden neskor predohrab s automatom. Obe tie auta ma maximalne prekvapili. 150 konovy Duser ide ako raketa, je jedno, ci manual, alebo EDC. Skoda tej biednej bezpecnosti :(
3. 7. 2023 06:57
Re: Re: okolo dvou tisíc se „nadechne“
Napisu sa cisla, no metoda, akou sa k nim dostali sa uz nevysvetli. Meral som dynamiku desiatok aut, X krat ma obvinili, ze moje cisla su nejake mizerne a nezodpovedaju videam z youtube alebo udajov vyrobcu. Ked som jednemu znamemu vysvetlil, ze v praxi sa na automate zadupne plyn do podlahy a ide sa, do casu pruzneho zrychlenia simulujuceho bezne predbiehanie sa potom zapocitava cas natlakovania motora, reakcie automatu a podradenie spolu so zamknutim menica, ak sa jedna o HDM automat (napr. Aisin), pochopil a velmi sa cudoval rozdielu takto ziskaneho casu a casu nameraneho zo zaciatocnej rychlosti o 20 km/ nizsej, aby mal automat cas podradit a motor sa natlakovat. Napr. v pripade Ssangyong Korando AT AWD (s nim som sa asi zaoberal najviac) dokaze zrychlit z 80 na 120 za 6.6 az 6.8 sekundy s jednou osobou v aute. Je to ale merane prave tak, ze plyn zadupnem do podlahy uz v 60tke, stopky sa automaticky spustia na 80tke (alebo logujem OBDII rychlost korigovanu o nepresnost tachometra) a taham ho co da do 130. Ked to urobim z 80tky, tak ten cas akceleracie atakuje 8 a pol sekundy. Tento efekt je ultraviditelny na maloobjemoch s dlhymi prevodovkami hlavne v tazsich autach. Opat ako priklad Korando, tentokrat manual - akceleracia z 80 na 120 na sestke tak, ze na 80 to zadupnem a na stodvadsiatku cakam cca 25 sekund. Ked ale plyn zadupnem v 60tke pri 1100 otackach, v 80tke uz mam 1400 otacok a 1.2-1.3 baru plniaci tlak, doba akceleracie sa skracuje na 18-19 sekund. Taketo meranie je ale odtrhnute od reality. Realnejsi udaj je od zadupnutia plynu do podlahy.
Ako vidiet, velmi zalezi na metodike merania - 19 vs 25 sekund je pekny rozidiel.
2. 5. 2023 22:57
Re: zatah
Nezatahují více, jen mají větší výkon v daných otáčkách. ;-) Tah je určen opravdu výkonem.