Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Test: Honda CBF250: motorka, co nekouše (+VIDEO)

Tomáš Votruba
Diskuze (10)
Motorkářská sezóna je v plném proudu a proto je tu naše rubrika Motorky, kde chceme během léta zveřejnit několik zajímavých testů pro příznivce jedné stopy. Dnes začneme zvolna, levným strojem pro začátečníky.

Motorkářská sezóna je v plném proudu a proto je tu naše rubrika Motorky, kde chceme během léta zveřejnit několik zajímavých testů pro příznivce jedné stopy. Dnes začneme zvolna, levným strojem pro začátečníky. Testů bude letos mnohem víc než loni, kdy jsme s motorkami na AUTO.CZ začali. Každý týden vám přineseme jeden nebo dva testy. Už příště se můžete těšit na novou Hondu Hornet 600 nebo litrovou Ducati Monster, například tento víkend budeme otvírat Pandořinu skříňku v podobě 170koňového supersportu BMW K 1200 S. Máte se na co těšit.

Přítulná zkratka CBF

Vraťme se ale k naší dvěstěpadesátce. Pod zkratkou CBF se skrývá několik modelů. Tato nová řada vznikla minulý rok a jde o motorky konceptu "Just Fit", neboli "padne každému". Nejsilnější verzí je CBF600, buď v nahaté nebo polokapotované verzi, uprostřed stojí klasický naháč CBF500 (viz loňský test) a nabídku uzavírá jednoválcová CBF250. Motorka se vzhledem naháče, rozměry a výkonem pro začátečníky, zároveň ideální stroj do autoškol.

Pokud je vám přes 18 a chcete na motorce začít opravdu zvolna, není důvod sedlat hned stopětadvacítku, kterou je možné "pilotovat" už od šestnácti. Dvěstěpadesátky jsou pro jízdu do našich kopců vhodnější, ale přitom si zachovávají rozměry a tudíž ovladatelnost stopětadvacítek. Kubatura 250 cm3 je u nás trošku opomíjená. Například v Asii jsou tyto "malé" motorky využívány pouze jako městský dopravní prostředek, nikoli pro zábavu jako v Česku. Honda modelem CBF250 tuto třídu každopádně zatraktivnila.

Dospělý design

Když jsem viděl CBF250 poprvé na fotkách, věřil jsem, že je to nová pětistovka. Design se skutečně povedl, díky 17palcovým litým kolům, velké přední lampě, mohutné nádrži a dynamicky tvarovanému zadku vypadá o třídu výš. Teprve při živém setkání člověk zjistí, jak je motorka drobná. Útlou stavbu prozradí i pneumatiky o šířce 100 (vpředu) a 130 vzadu.

Ideální je posaz, ergonomický trojúhelník řidítka-stupačky-sedlo (s příjemným polstrováním) jsou zárukou toho, že se budete cítit jako na jakékoli "velké" mašině. Všechno je akorát nižší a užší, s tím musí člověk počítat, na druhou stranu to usnadňuje manipulaci se 138 kg vážícím strojem. Teď už jen stačí před jízdou otočit palivovým kohoutem do polohy "ON", což můžete vidět na videu, přikrmit motor sytičem (páčkou na řidítkách) a vyrazit. Po zahřátí tam kopnete jedničku, pod nohou to jemně cvakne a jedete.

Do města i mimo něj

Vzduchem chlazený jednoválec objemu 250 cm3 svým výkonem rozhodně neděsí, porce dvaceti koníků ovšem stačí na příjemné svezení. Neznamená to, že budete lítat po zadním jako splašení, ale můžete normálně držet krok s běžnými auty, aniž byste se museli před každým předjížděním modlit, jestli řidič náhodou nepřidá a vy neskončíte jako přerostlý hmyz na čelním skle protijedoucího vozu. V podobných situacích stačí podřadit, vytočit za hranici osmi tisíc otáček, kde se nabízí nejvyšší výkon, a plynule se zařadit.

Na dálnici můžete jet na šestku konstantně 120 - 130 km/h, motor to v pohodě utáhne. Z kopce to lze rozjet i na 140 km/h. Motor se projevuje ve všech otáčkách kultivovaně, něco jako vibrace vůbec nezná. Řazení je typicky "honďácké", tedy krátké a přesné. Podvozek je trošku tvrdší, ale díky tomu je motorka mrštná a obratná, což jsem si užíval hlavně při jízdě po Praze. Když chcete prudce zabrzdit, musíte mít na vědomí, že na předním kole je pouze jeden kotouč a vzadu klasický buben. Dvěstěpade jako šestistovka zkrátka nikdy brzdit nebude.

To, co mě překvapilo, jsou budíky. Samozřejmě je tu tachometr, otáčkoměr, ovšem pokročilý tripmetr, palivoměr a ještě navíc hodiny - vše v digitální podobě - to je nadstandard. Jezdit můžete až do aleluja, jen si spočítejte, 16litrová nádrž vám při spotřebě 4 litry vydrží dost dlouho.

Dobrá, ale...

... bude mít úspěch? To záleží na tom, jestli bude začínající motorkář schopen vysolit 119 900 Kč za novou dvěstěpadesátku, když za to může mít ojetou šestistovku. První motorkářské krůčky v sedle Hondy CBF250 každopádně můžeme doporučit. Všestranný stroj se určitě zalíbí i holkám. Z barev je k dispozici stříbrná, červená a testovaná černá.

Technické údaje - Honda CBF250
Motorvzduchem chlazený jednoválec 250 cm3
Výkon15 kW (20 koní) při 8000 ot./min
Točivý moment 22 Nm při 6000 ot./min
Převodovkašestistupňová
Brzdy1 x 276 mm (přední), bubnová 130 mm (zadní)
Pneumatiky100/80-17 (přední), 130/70-17 (zadní)
Hmotnost138 kg (bez náplní)
Nádrž16 l
Maximální rychlostcca 130 km/h
Zrychlení 0 - 100 km/h-
Cena119 900 Kč

Poznámka: Videa jsou k dispozici ve formátu DivX a WMV.

Ke spuštění DivX videí je nutné mít v MediaPlayeru nainstalován plug-in DivX, který si můžete stáhnout zde. Tento formát lze s příslušným kodekem přehrát na všech operačních systémech.

Ke spuštění WMV videí není nutné na platformě Windows nic instalovat - MediaPlayer sám video přehraje. Tento formát videa však není použitelný v jiném přehrávači a na jiných operačních systémech.

Další zajímavá videa najdete ZDE.

Tomáš Votruba
Diskuze (10)