Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Mazda 3 2.0 Skyactiv-G (90 kW) – Skvělá, ale ne pro každého

David Bureš
Diskuze (225)

Mazda 3 přijíždí v novém balení, s jednoduchou zadní nápravou, kontroverzním designem a v benzinovém provedení jako mildhybrid. Povedla se náramně!

Design, interiér


Japonská Mazda je dnes automobilkou, která si jde vlastní cestou. V turboéře nadále propaguje atmosférické motory, v době nástupu různých autonomních systémů pořád razí heslo, že za volantem se má řidič především bavit, a v období uniformního designu její auta stále z davu vyčnívají. Přesně podle této strategie vznikla i nová Mazda 3. Jak se povedla?

Nastupující generace je v pořadí již čtvrtou generací Mazdy 3, japonská značka ale byla v kompaktní třídě zastoupena již dávno před příchodem první trojky v roce 2003. Jen se zkrátka její zástupce mezi kompakty nejmenoval 3, ale 323. K trojce ale každopádně vždy patřila orientace na jízdní vlastnosti a zajímavý styl. A na tom se nic nemění ani v nejnovějším vydání.

Chce to zvyk

Novinka je opět dostupná jako testovaný pětidveřový hatchback a sedan, přičemž první zmiňovaný opticky vychází z předloňského konceptu Kai. A hned při představení auto vzbudilo spoustu kontroverze, sériové auto vypadá prakticky stejně jako výchozí koncept, což znamená možná až příliš jednoduché plovoucí plochy bez ostrých hran a záhybů a především nadmíru tlusté C-sloupky. Mnozí tak auto na základě prvních fotografií okamžitě kritizovali za to, jak vypadá otyle a neforemně.

Ano, takový je první dojem i ve skutečnosti. Z některých úhlů nová trojka zkrátka má tlustý zadek a ty jednoduché plochy, další evoluce jazyka Kodo, opravdu znamenají, že auto vypadá trochu neforemně. Jenže stačil jediný týden, kdy mně trojka stála před okny a já se do ní najednou zakoukal. Vpředu jsem najednou oceňoval dravý výraz úzkých světlometů, zezadu zase šmrncovní koncová světla a nárazník na odiv dávající kulaté koncovky výfuku. Navíc mám pořád pocit, jakoby i sériová trojka byla tím konceptem, co právě sjel z výstavní plochy autosalonu, což má pro mě exotické kouzlo.

Mazda 3 2.0 Skyactiv-G Mazda 3 2.0 Skyactiv-G

Z hlediska rozměrů se až na rozvor nic zásadního nezměnilo. Šířka 1.795 mm je shodná s předchůdcem, délka 4.460 mm je o bezvýznamných 10 mm kratší. Novinka je však s 1.435 mm o 15 mm nižší. Rozvor se však proti předchůdci díky nově platformě natáhl o 25 mm na celkových 2.725 mm.

Prémiová kabina

Že by natažený rozvor ale byl nějak zásadně znát na vnitřním prostoru, to se úplně říci nedá. Místa je tu podobně jako v předchůdci, což znamená v rámci kategorie jen průměr. S výškou 184 centimetrů se tak při posazení se za sebe už dotýkám koleny předních sedadel. Nad hlavou mně tu zbývá jen asi třícentimetrová rezerva, hlavně se tu ale cítím velice stísněně, nejen kvůli tlustým C-sloupkům, ale také kvůli linii bočního prosklení, která směrem vzad stoupá. Nic pro klaustrofobiky!

Ani vpředu to v otázce prostoru není žádný zázrak a blízko umístěné A sloupky omezují výhled podobně jako směrem vzad C sloupky, jinak ale Mazdě 3 uvnitř není co vytknout. Krásný tříramenný volant se pěkně drží, sedí se za ním příjemně nízko s tím, že všechny ovladače jsou hezky po ruce. Líbí se nám i krátká řadicí páka, jejíž kulatá hlavice skvěle padne do ruky. Sedačka díky slušnému bočnímu vedení výtečně podrží tělo v zatáčkách, optimální je i délka sedáku, což u vozů asijských značek nebývá pravidlem.

Palubní deska je minimalistická a sází na výtečné materiály, které jsou skvěle zpracované. Tohle je v rámci mainstreamových kompaktů velká paráda! Obrazovka multimediálního systému na vrchu palubní desky se pak zdá v dnešní době malá, jenže ona je spíše nízká, aby nebránila výhledu, než malá – její úhlopříčka činí 8,8 palce, což není málo. Systém má jasnou grafiku, líbí se nám také ovládání prostřednictvím otočného ovladače na středovém tunelu, ve stylu BMW.

Pochválit musíme i digitální přístrojový štít, který si uchovává kovové rámečky, a tak působí hodně luxusně, dokonce luxusněji než nejnovější digitální kapličky přístrojů v posledních BMW. Grafika je skvěle čitelná, Mazda navíc v tachometru šikovně ukazuje aktuálně povolenou rychlost. Luxusními prvky jsou i rozměrný head-up displej, který promítá údaje skutečně na čelní sklo a ne na nějaký rámeček nad přístrojovým štítem, nebo kamery parkovacího systému sledujícího okolí vozidla s perfektní grafikou.

Kde se však trochu šetřilo, je zavazadelník. Polstrování je sice skvělé, stejně jako fakt, že po sklopení zadních sedadel nevznikne žádný schod, chybějící háčky na nákupní tašky nám už ale v dnešní době vadí – vždyť takový praktický prvek stojí pár korun. Kufr navíc nenadchne ani objemem, udávaná hodnota 334 litrů je dokonce o 30 litrů méně než u předchůdce, což spolu s vyšší nákladovou hranou ve výšce 75 centimetrů nad vozovkou dokazuje, že praktika musíte hledat jinde. Příplatkový hudební systém Bose každopádně kvůli svému subwooferu ubere nepatrné čtyři litry z objemu. 

Motor, jízdní vlastnosti


Dvoulitrový mildhybrid

Mazda 3 tak dokazuje, že je hlavně o jízdních schopnostech. Co tedy nabízí v tomto směru?

Z hlediska motorů jsou v tuto chvíli nabízené dva, testovaný benzinový dvoulitr Skyactiv-G a turbodiesel 1.8 Skyactiv-D. Napjatě očekávaný čtyřválec Skyactiv-X, který v závislosti na potřebě zapálí směs jak od svíčky, tak jejím značným stlačením, sice v ceníku už najdeme, na silnice ale reálně tento „diesel na benzin“ dorazí s několikaměsíčním zpožděním.

Motor s obchodním označením 2.0 Skyactiv-G sice již známe, pro novou Mazdu 3 však byl zásadně přepracován. Atmosférický zážehový čtyřválec se dočkal systému vypínání poloviny válců a hlavně kombinace s 24V mildhybridním systémem. Ten pomocí řetězem poháněného startéru-generátoru mění energii získanou rekuperací při brzdění do elektrické energie, kterou uchovává v lithium-iontové baterii pro pozdější využití, jako pomoc spalovacímu motoru i pro potřeby elektrické sítě auta. Takto umí přidat při zrychlení 6 kW a 45 N.m. Samotný dvoulitr dává dnes 90 kW a 213 N.m.

Mazda 3 2.0 Skyactiv-G Mazda 3 2.0 Skyactiv-G

To opět dokazuje, že objem ničím nenahradíte, protože kroutící moment je vyšší než u tříválcové konkurence. S Mazdou opravdu nepociťujete nedostatek síly. Ano, není všudypřítomná jako u turboagregátů, s atmosférickým čtyřválcem musíte trochu pracovat. Lineárně táhnoucí jednotku musíte vytočit k 3000 otáček a rázem se dočkáte slušného elánu, který postačí i pro svižnější tempo. Milovníci řízení to ocení, pravdou ale je, že pro většinu řidičů jsou uživatelsky příjemnější turbomotory, poskytující více síly už v nízkých otáčkách.

Práci s agregátem si ale budete užívat díky skvělému řazení. O krásně řadičce již byla řeč, teď musíme zmínit ideálně tuhý, mechanický chod v kulise, díky němuž vždy přesně víte, co s pákou právě děláte. Samotné dráhy jsou pěkně krátké a naprosto přesné. Tady není Mazdě co vytknout!

Samotný motor je navíc příjemně odhlučněný, tedy alespoň v nízkých otáčkách. Při nastartování zpod kapoty prakticky nic neslyšíte, naprosto tichý je i do nějakých 3000 otáček. Nad nimi už se z motorového prostoru do kabiny lehké vrnění nese, což se někomu může zdát otravné při jízdě na dálnici – oněch 3000 otáček Mazda totiž na šestku točí ve 140 km/h. Na druhou stranu, dvoulitr má velice příjemný, kultivovaný chod.

A špatné to není ani se spotřebou, jak je u atmosférických agregátů zvykem, není tolik závislá na tempu. Za všech podmínek jsme se tak pohybovali kolem nějakých sedmi až osmi litrů na 100 km. Oceňujeme pak naprosto tichý a velice rychle pracující start-stop systém, který pracuje natolik hladce, až nám v Mazdě vlastně ani nevadil.

Skvěle jezdí. A je přetáčivá!

Mazda 3 je přesně to auto, jehož řízení si budete užívat i při každodenním dojíždění do práce, stejně je ale jasné, že nejvíce vás bude bavit na volné okresce. Tam si totiž uvědomíte, že i dnes se můžete pobavit s „obyčejným“ kompaktem a nepotřebujete nějaký sporťák, nebo alespoň hot hatch.

Auto i díky vylepšenému systému G-Vectoring Control Plus přibrzďujícího kola dle potřeby výtečně drží stopu, je skvěle čitelné, od řízení na dnešní dobu dostáváte až nečekané množství informací a co víc, Mazda dokáže být přetáčivá. Přežeňte to s nájezdovou rychlostí nebo v oblouku špatně uberte plyn a Mazda jde do lehkého přetáčivého smyku, který elektronika na dnešní dobu překvapivě tolik nepotlačuje, ale dává hodně iniciativy jezdci.

I to dokazuje, kterak Mazda myslí na milovníky řízení. V tomto směru zkrátka není pro každého, protože nevyježděného řidiče dokáže překvapit, byť je její chování naprosto čitelné. Ti zkušení ji ale za to budou milovat!

Mazda 3 2.0 Skyactiv-G Mazda 3 2.0 Skyactiv-G

Trojka přitom není zbytečně tvrdá, ano při jízdě ve městě občas nějaký hrbol ucítíte, na okreskách je ale vše v pořádku. V nové generaci přitom vůz vsadil na jednodušší architekturu s torzní příčkou vzadu, v 95 % případů si toho ale vůbec nevšimnete. V těch zbývající pěti procentech (typicky příčné nerovnosti) Mazda možná lehce zaváhá, zároveň to ale bývají místa, kde by i vozy s víceprvkem daly najevo, že tam je nějaká díra.

Práci podvozku se navíc povedlo výtečně odhlučnit, od kol se tak na nerovnostech ozývají jen hodně tlumené ranky. Využití nových těsnících materiálů, minimalizace počtu otvorů v karoserii nebo nové koberce tlumící hluk zkrátka nesou své ovoce. To, že je jistou daní toho mezigenerační zvýšení hmotnosti auta, vám v praxi nijak vadit nebude.

Drahá, ale bohatě vybavená

A jak je na tom Mazda 3 s cenou? Už luxusní kabina a skvělé jízdní vlastnosti naznačují, že levná asi nebude, což potvrzuje i pohled do ceníku. Základních 520.900 korun za testovaný 2.0 Skyactiv-G (90 kW) opravdu není málo, vždyť takový Ford Focus s obdobně silným tříválcem 1.0 EcoBoost (92 kW) je se základní cenovkou 414.900 Kč o více než sto tisíc levnější.

Jenže druhý pohled dokazuje, že vyšší pořizovací cenu kompenzuje bohatá výbava. Mazda 3 totiž už v základu má i takové prvky jako head-up displej promítající důležité informace na čelní sklo, adaptivní tempomat zvládající udržet tempo podle vozidel vpředu, zadní parkovací senzory nebo navigaci. A to vám jen tak někdo už ve standardu nenabídne.

Za 554.400 korun pak dostanete verzi Plus zahrnující i vyhřívání předních sedadel, čelního skla a volantu, dvouzónovou automatickou klimatizaci, bezklíčový vstup nebo přední parkovací senzory, kde už opravdu není potřeba si za něco připlácet. Jestliže tak nehledáte co nejlevnější hatchback, ale slušně vybavený, je Mazda 3 pro vás.

Mazda 3 hatchback – srovnání základních cen s konkurencí
Model Mazda 3 Ford Focus Honda Civic Kia Ceed Škoda Scala
Motor 2.0 Skyactiv-G 1.0 EcoBoost 1.0 VTEC Turbo 1.0 T-GDI 1.0 TSI
Válce/ventily 04.dub 03.dub 03.dub 03.dub 03.dub
Zdvihový objem [cm3] 1998 999 988 998 999
Největší výkon [kW/min] 90/6000 92/6000 93/5500 88/6000 85/5000-5500
Točivý moment [N.m/min] 213/4000 170/1400-4500 200/2250 172/1500-4000 200/2000-3500
Převodovka 6M 6M 6M 6M 6M
Max. rychlost [km/h] 197 200 203 190 201
Zrychlení 0-100 km/h [s] 10,4 10 10,4 11,1 9,8
Komb. spotřeba [l/100 km] 5,1 4,8 4,8 5,2 5
Základní cena [Kč] 520.900 414.900 429.900 389.980 394.900

Závěr


Závěr

Nová Mazda 3 není autem pro každého. Části klientely přijde uvnitř moc malá, motor kvůli chybějícímu turbodmychadlu jakoby bez elánu, drahá a navíc kvůli otylým C-sloupkům vlastně ani ne moc hezká. Jenže trojka ani nechce být autem pro každého, laděna je pro ty řidiče, kteří i v dnešní době snižování nákladů a boje s emisemi hledají od kompaktního hatchbacku skvěle jezdící automobil, který jim vykouzlí úsměv na tváři. A přesně takovým nová Mazda 3 je.

Ano, omezený vnitřní prostor je neoddiskutovatelný fakt, jenže zbývající kritiku dokážou milovníci řízení vyargumentovat. Motor totiž vůbec není tak slabý, jak by se možná mohlo zdát, jen v turboéře žádá trochu zvyku. Musíte s ním pracovat, vytáčet ho do vyšších otáček a v těch se vám odvděčí zajímavým tónem a více než dostatečným elánem. Rozhodně jsme neměli pocit, že by nám nějaké koně pod kapotou chyběly. A navíc díky skvělému řazení si změnu převodu budete náramně užívat.

Mazda 3 2.0 Skyactiv-G Mazda 3 2.0 Skyactiv-G

Drahá pak vlastně také není, respektive vyšší pořizovací cena je logickou daní za bohatou základní výbavu. Vždyť kde jinde již ve standardu dostanete navigaci, zadní parkovací senzory, adaptivní tempomat i head-up displej? No a ten design je vždy subjektivní záležitost, já osobně si na něj za pouhý týden zvyknul a trojka se mně najednou celkem líbí.

K tomu přidejte skvělé jízdní vlastnosti, dobře odhlučněný podvozek, který skvěle maskuje použití jen jednodušší torzní tyče vzadu viceprvku, a je jasno, tohle auto budou petrolheadi milovat! Za sebe k tomu dodám už jen to, že hledat dnes nějaký kompaktní hatchback, byla by pro mě Mazda 3 hodně vážným kandidátem.

Nejlevnější verze modelu 520.900 Kč (2.0 Skyactiv-G122/90 kW)
Základ s testovaným motorem 520.900 Kč (2.0 Skyactiv-G122/90 kW)
Testovaný vůz bez příplatků 554.900 Kč (2.0 Skyactiv-G122/90 kW Plus)
Testovaný vůz s výbavou 633.300 Kč (2.0 Skyactiv-G122/90 kW Plus)

Plusy

  • Skvělé ruční řazení
  • Dobře odhlučněný motor
  • Skvělé materiály uvnitř
  • Komunikativní řízení
  • Skvělé jízdní vlastnosti
  • Bohatá základní výbava

Minusy

  • Vyšší pořizovací cena
  • Průměrný vnitřní prostor
  • Omezený výhled ven
  • Design rozdělující názory
Zobrazit celý článek
David Bureš
Diskuze (225)

Doporučujeme

Mazda 3 2.0 Skyactiv-G (90 kW)
Cena základní sestavy 554 900 Kč
Výbava základní sestavy 16palcová kola z lehkých slitin, diodové světlomety, elektricky ovládaná, sklopná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, stěrače s integrovanými ostřikovači, head-up displej, multimediální systém s 8,8“ obrazovkou, palubní počítač, automatická dvouzónová klimatizace, multifunkční kožený volant, elektricky ovládaná přední i zadní okna, sedm airbagů, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, kit na opravu pneumatik, dešťový a světelný senzor, hlídání mrtvých úhlů, systém pro hlídání jízdních pruhů, adaptivní tempomat, rozeznávání dopravních značek, automatické přepínání dálkových a potkávacích světel, přední a zadní parkovací senzory, navigace, vyhřívaná přední sedadla, vyhřívaný volant, bezklíčový vstup, zadní parkovací kamera. Kč
Cena testované sestavy 633 300 Kč
Výbava testované sestavy Paket Safety & Sound & Style – kamerový systém sledující okolí vozidla, kamera sledující pozornost řidiče, asistenční systém pro jízdu v hustém provozu, hudební systém Bose s 12 reproduktory, adaptivní diodové světlomety, diody denního svícení, zatmavená zadní boční okna (+64.500,-), metalický lak (+13.900,-) Kč
Motor
Typ motoru: zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1998
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 90 / 6000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 213 / 4000
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 197
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 10.4
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 6.4 / 4.3 / 5.1
Emise CO2: 117
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 334 / 1019
Objem nádrže (l): 51
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1364 / 511
Rozměr pneu: 205/60 R16
Mazda 3 2.0 Skyactiv-G (90 kW)
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4460
b) šířka (mm): 1795
c) výška (mm): 1435
d) rozvor (mm): 2725
e) rozchod vpředu (mm): 1567
f) rozchod vzadu (mm): 1579
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 830 / 1060
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 540 / 800
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1010
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 910
k) šířka vpředu (mm): 1470
délka sedáku vpředu (mm): 450
délka sedáku vzadu (mm): 420
výška opěradla vpředu (mm): 680
výška opěradla vzadu (mm): 680
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
30. 10. 2020 11:40
Re: mazda 3
Nedělám ze sebe extra řidiče. Nicméně poznám, když někdo šlápne na plný plyn a chce mi ujíždět. To již nějakou vypovídací hodnotu má. Dvakrát to udělal přede mou jedoucí řidič Mazdy 3, dvakrát byl pokořen, i s tou za mě nedůstojnou 1.0.
5. 2. 2020 18:07
Mazda3, 2.0 Skyactiv G 2019 Sedan
Spam?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?
Moj prispevok?!?!?!?!?!?!??!
5. 2. 2020 18:04
Mazda3, 2.0 Skyactiv G 2019 Sedan
Podla datumu pisania prispievatelov by som si dovolil podotknut, ze v tom case sa nova Mazda len zacala predavat, takze vobec netusim, odkial niektori pisatelia vobec mali realne nazory na toto auto.
Z papierov? Z katalogov? Sedel niekto v tom aute?
Mam 45 rokov. Jazdim 26 rokov a skusil som v zivote fakt vela roznych znaciek, typov....
Tieto nekonecne hadky a nazory nemaju vobec ziadny zmysel. Ked sa bavime o roznych triedach aut, tak samozrejme su dost velke rozdiely v sile, rozmere, vahe, rychlosti, stabilite....
Moj nazor je ten, ze ked niekto rozmysla o kupe auta, mal by vediet co vlastne chce, kde zije a na co auto vlastne potrebuje. To, ci ma auto nizsej, alebo strednej triedy zrychlenie na 100 - 9, alebo 10 sekund.... To niekto mysli vazne...?
Ja jazdim mesacne 3000-4000 km a to po roznych cestach. Mesto, dialnice, kopce, Slovensko, zahranicie.... Normalny sofer by si mal povedat, ze sedim v aute x hodin denne. Co je dolezite....? Ja si myslim ze spolahlivost, komfort, dobry pocit a zazitok z jazdy. Nemalo by ma hnat to, ze nejaky Focus, Golf, Passat, SuperB ma predbehol... Ved ked jazdim podla predpisov a chcem prist vecer domov za rodinou zdravy, tak ma nech kludne predbehne aj Skoda 120 rychlostou 120 km/h :-)
Ja si idem kludne v bezpeci, povolenou rychlostou, tichym motorom, malou spotrebou a kvalitnou hudbou z Bose systemu za svojou milujucou rodinou.... Idem v pohode, lebo moje auto ma vsetky bezpecnostne prvky, ktore sa ma snazia uchranit, je prijemne a zabavne, pohodlne a este stale si ho na parkovisku dost vela ludi aj vsimne. Lebo je INE.... Takze este aj moje EGO dostane trosku pohladkania...
Mazda v tejto triede nie je svetove auto. Su aj lepsie. Ale v dnesnej dobe uz kazde auto splna nejake normy. Hlavne bezpecnostne. Takze ak sa dokazeme odosobnit od svojich predsudkov, tak si vyberieme v podstate podla pocitov. Tak, ako aj v zivote. Co je lepsie: mat doma dokonale zariadeny byt, dokonalu, ale bezduchu manzelku, ktora je len na reprezentaciu, dokonalu cistotu a poriadok, kazdy den dezinfikovanu predsien-ale bat sa hodit na pohovku, co ked sa pokrci koza, bat sa dotknut zeny, lebo jej pokazim dokonaly uces, nemat teplu veceru, lebo bude bordel v kuchyni...., alebo prist domov, vasnovo pobozkat zenu, hodit ju na gauc, pomilovat a potom si dat prfektnu mastnu veceru...
Tak je to aj s autom. Treba sa pozriet do penazenky. Mam limit? V tej triede si musim nieco vybrat... Pojdem na testovacky a uvidim, co mi sedi....
Ja som chytil zenu. Mali sme limit 24000 € Prezreli sme vsetky salony, skusili sme vsetko v tejto cenovej triede, zjednavali sme, prehovarali sme sa navzajom... Nevedeli sme sa dohodnut-rozhodnut.... Ked sme si v Nitre sadli v salone do novej Mazdy3 - bolo rozhodnute. Obaja sme sa zamilovali. Krasa, vkus a kvalita. A to nehovorim o predajcovi. Stacilo 5 minut rozhovoru a uz nas bral na skusobnu jazdu. (inde sme cakali min. tyzden...) Bol piatok. Cely vikend som prezeral testy, recenzie, nazory roznych znaciek a modelov v tejto cene... V utorok sme mali auto doma...
Odvtedy som presiel 20 000 km. Som nadmieru spokojny. Ziadne problemy, vsetko OK. Stale nasadam do auta s radostou a neviem sa dockat, kedy mozem ist zas... Auto ide krasne, zatacky si ani nevsimnem, spotrebu mam perfektnu, adaptivny tempomat a adaptivne svetlomety funguju paradne.... Z auta po 800 km nevystupujem unaveny....
Rozpisal som sa takto preto, lebo mi neda, aby som nereagoval na niektore prispevky, kde sa hraju so sekundami, s krutiacimi momentami, s objemom, farbami.... Auto si dnes uz treba vybrat podla emocii. Sadnem, vyskusam.... To nestaci. Prvy krok je: sadnem a co citim.... Az potom pridu technicke detaly.
Mam 186 cm, moja zena ma 182 cm, dcera 178 cm. V pohode sa zmestime...Chodime s autom pracovne aj sukromne. Hory, lyzovacky, dialnice, kopce.... Toto auto nam sluzi k absolutnej spokojnosti. Je to sluha a nie lamac rekordov!!! Neriesime Nm, momenty, zrychlenia... Je krasne, spolahlive a komfortne.
Mozeme len odporucit A viem, ze s tymto motorom (poctivy 2 litrovy atmosferak je daleko nad 1.0 turbom) a Japonskou elektronikou to dotiahnem do dost vysokych ubehnutych kilometrov..
Nie je to koncernove auto, ma svoje muchy... Ze lak nema tak dlhu zivotnost? Pozrite sa na ostatne auta za 15 rokov. Bude to lepsie...? (Ja aj tak mam radsej strapatejsie zeny ako dokonale upravene...)
Toto je skor emocialny prispevok, ale dufam, ze niekto si ho precita a porozmysla pred vyberom svojho oceloveho tatosa....
5. 2. 2020 15:55
Re: co ta spotřeba?
Mam Mazdu 3 2.0 benzin. Kupil som ju 7.2019 Takze novy model... Mam najazdene 18 000 km.
Jazdim mesta, cesty 2.triedy, dialnice aj kopce. Odo som si nevynuloval od vyroby a priemer podla pocitaca mam 6.2 l/100km
Neviem kde ludia beru tie cisla. Auto sa zacalo predavat len na jar 2019 a vidim, ze plno ludi tu ma brutalne skusenosti z jazdy, spotreby atd.... Odkial...?
5. 2. 2020 15:45
Re: Skyactiv-X
Ja som mal novu mazdu 3 za 4 dni.... :-) Bol to skladovy kus zo salonu z full vybavou... Mal som stastie, 8 km na pocitadle...
Moj brat cakal na VW Tiguan 6 mesiacov a kamarat na Super B 4 mesiace....