Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Peugeot 308 SW vs. Škoda Octavia Combi – Duel obřích kufrů

David Bureš
Diskuze (506)

Kombíky nižší střední třídy jsou nejprodávanějšími auty na českém trhu. Postavili jsme proti sobě ten vůbec nejprodávanější a evropské Auto roku 2014.

Úvod, pořizovací náklady


Škoda Octavia je dlouhodobě nejprodávanějším autem na českém trhu a jedno z nejprodávanějších vozů v Evropě vůbec. Letos prošla faceliftem, který změnil její vzhled, výbavu i podvozek. Modernizace se letos dočkal také Peugeot 308 SW, který podle udávaných parametrů nabízí stejně velký kufr, a tak je ideální příležitost na to je proti sobě postavit a zjistit, který z nich je po faceliftu lepší. Nejprodávanější kombi v Evropě vyzývá na souboj evropské Auto roku 2014!

Proti sobě jsme postavili vozy poháněné vznětovou šestnáctistovkou. V době brojení proti naftě se sice mění preference zákazníků, v českých prodejích 308 a Octavie ale stále turbodiesely jasně dominují. Za prvních osm měsíců u nás bylo registrováno 739 naftových exemplářů 308 (oproti 265 benzinovým) a 13.379 dieselových Octavií (proti 3.439 zážehovým). A tak byl souboj konkurenčních 1.6 TDI (85 kW) a 1.6 BlueHDi (88 kW) jasnou volbou, už jen proto, že základní té-dé-íčko patří mezi nejžádanější motory u Octavie.

Francouz boduje cenou i výbavou

České zákazníky vždy zajímá nízká cena, a tak si jako obvykle v našich srovnávacích testech nejprve důkladně prostudujeme ceníky obou soupeřů. A jako ten levnější se v tomto případě ukazuje Peugeot 308 SW. S testovaným turbodieselem 1.6 BlueHDI (88 kW) sice podle ceníku stojí 530.000 korun, jenže zároveň je na něj dlouhodobě poskytována akční sleva, která cenovku srazí na 480.000 korun.

A to je v kategorii kompaktních kombíků se vznětovým motorem pod kapotou už zajímavá částka, a to i díky bohaté standardní výbavě. Ta už zahrnuje tempomat, kožený volant, palubní počítač, automatickou klimatizaci nebo hliníková kola, což jsou všechno prvky, za které se musí u Octavie Combi připlácet. A to přitom Škodovka překonává hranici půlmilionu, když 1.6 TDI (85 kW) v základní verze Ambition stojí 501.900 korun.

Octavia Combi tak dokazuje, že v základní variantě se finančně příliš nevyplatí. Výhodnější je si připlatit za model Fresh, stojící 530.000 korun, který už nabízí tempomat, zadní parkovací senzory, palubní počítač, vyhřívaná přední sedadla nebo multifunkční kožený volant.

Oba vozy každopádně bodují širokou nabídkou příplatkové výbavy. U obou je dnes samozřejmostí nabídka diodových světlometů, adaptivního tempomatu, asistenta pro jízdu v pruzích nebo hlídání mrtvého úhlu. Octavia však umí i vyhřívaná zadní sedadla a volant, zadní boční airbagy nebo elektricky ovládané víko kufru, které u Peugeotu nenajdeme. U Francouze jsou naopak dostupná třeba přední sedadla s masážní funkcí nebo neobvyklý Driver Sport Pack s charakteristickou akustikou motoru nebo specificky nastaveným posilovačem řízení.

Pořizovací náklady Peugeot 308 SW Škoda Octavia Combi
ZÁKLADNÍ CENA
Motor 1.6 BlueHDi (88 kW) 1.6 TDI (85 kW)
Stupeň výbavy/cena [Kč] Active/480.900 Active/501.900
STANDARDNÍ VÝBAVA A PŘÍPLATKY
Airbagy 6 7
Centrální zamykání s dálkovým o. [Kč] S S
Elektricky ovládaná okna vpředu/vzadu [Kč] S/S S/5.000
Elektricky ovládaná/vyhřívaná zrcátka [Kč] S/S S/S
Klimatizace [Kč] automatická dvouzónová manuální
Kola 16" hliníková 16" ocelová
Metalíza [Kč] 14.000 14.700
Mlhová světla [Kč] 5.000 5.000
Palubní počítač [Kč] S 3.500
Parkovací senzory vpředu/vzadu [Kč] 7.000 -/9.200
Rádio [Kč] S S
Rezervní kolo [Kč] S 1.600
Navigace [Kč] 29.000 -
Tempomat [Kč] S 11.000
Volant kožený [Kč] S 6.500
Vyhřívání sedadel vpředu [Kč] 7.500 6.500
SERVIS
Světlomet/zadní sdružená svítilna [Kč] 25.591/10.472 15.028/5.248
Přední/zadní nárazník [Kč] 11.115/9.642 9.702/9.343
Přední blatník [Kč] 4.938 5.317
Čelní sklo [Kč] 9.075 4.528
Brzdové destičky přední + výměna [Kč] 3.356+630 2.174+390
Přední/zadní tlumiče [Kč] 1.800/1.189 3.538/3.724
Hodinová sazba v servisu [Kč] 700 390
Náklady na servisní prohlídky do ujetí 100.000 km [Kč] 28.952 16.270
ZÁRUKY
Celý vůz/lak/neprorez. karoserie (roky) 2 (akčně 5)/3/12 2/3/12
Prodloužená záruka jen vyšší rozsah krytí 5/150.000 km (11.500 Kč)

Octavia Combi pak boduje z hlediska praktických prvků. Vedle síťového programu nebo dělicí sítě si lze přiobjednat stolky na zadní straně předních sedadel, sklopné sedadlo spolujezdce pro převoz dlouhých předmětů nebo třeba oboustranný koberec v zavazadelníku. To Peugeot nabízí leda kolejnicový systém v kufru nebo obligátní střešní ližiny.

A nejinak je tomu ve srovnání servisních nákladů. Naprostá většina sledovaných náhradních dílů je levnější u Octavie, stejně jako náklady na servisní prohlídky.

Z hlediska záruk nabízejí obě kombi standardně dvouletou, na 308 SW se ale aktuálně vztahuje akční nabídka pětileté záruky. Ta už dále prodloužit nelze, jde však u ní navýšit rozsah krytí pomocí tří různých servisních smluv. U Octavie si lze připlatit za maximálně pětiletou záruku, omezenou na ujetí 150.000 km.

HODNOCENÍ POŘIZOVACÍCH NÁKLADŮ Peugeot 308 SW Škoda Octavia Combi
Základní cena 8 7
Standardní výbava a příplatky 9 8
Servis 8 9
Záruky 8 7
Průměr 8,25 7,75

Dojem, praktičnost


Lev proti čtyřem očím

Z hlediska designu vzájemné srovnání Peugeotu 308 SW se Škodou Octavia Combi dokazuje, že modernizace každého auta šla jiným směrem. Zatímco novou přídí s opticky rozdělenými hlavními světlomety se Octavia chtěla více odlišit od zbytku nabídky mladoboleslavské značky (hlavně od Rapidu), 308 se naopak novou maskou se zakomponovaným logem výrobce více přiblížila ostatním peugeotům. Jedná se o detail převzatý z crossoverů 30085008. Tato změna spolu s novým nárazníkem však nepomohla zakrýt to, že z některých úhlů 308 SW vypadá poněkud zavalitě a neforemně.

Zatímco 308 SW zůstává více méně elegantním, avšak na poměry Francouzů poněkud usedlým automobilem, z kdysi nudné a přísně konzervativní Octavie se stalo výrazné auto. Čtyři oči sice nepadly do vkusu každému a z některých úhlů skutečně mohou vypadat zvláštně, za Octavií se ale nyní nepochybně otočí více lidí a navíc rychlá expanze „čtyřočka“ na českých silnicích dokazuje, že o výrazný vzhled je nepochybně zájem. A celkově je karoserie určitě vyváženější než u francouzského soupeře.

HODNOCENÍ DESIGNU Peugeot 308 SW Škoda Octavia Combi
Vnější vzhled 7 8
Vnitřní vzhled 8 7
Zpracování 8 8
Ergonomie 6 8
Konektivita 8 9
Průměr 7,40 8,00

Je modernější lepší?

Naopak uvnitř si obě auta roli konzervativce a liberála prohodila. O interiéru peugeotu s koncepcí i-Cockpit byly popsány již stovky papírů, přesto jej nelze nezmínit. V případě 308 je použita „první“ generace i-Cockpitu (ta druhá, vylepšená je v 3008/5008), která zkrátka má své mouchy.

Neříkám, že si na toto řešení s vysoko umístěným přístrojovým štítem, malým volantem a minimalistickým středovým panelem nelze zvyknout, jenže já osobně preferuji, když si do auta sednu a okamžitě se s ním sžiju. V takovém autě se cítím mnohem příjemněji než v tom, ve kterém neustále něco hledám.

A to Peugeot zkrátka nedokáže, protože jen seřízení sedadla a volantu tak, abyste dobře viděli na přístrojový štít, není otázkou pár sekund, ale několika minut, po nichž ale stále nebudete spokojeni a část ukazatelů kvůli věnci volantu prostě neuvidíte. Nebo budete mít volant nepříjemně nízko. Matoucí je i otáčkoměr orientovaný proti směru ručiček a vyšší postavy nemají tolik po ruce ani 9,7“ dotykový displej. To zvlášť zamrzí kvůli tomu, že naprostá většina ovladačů je umístěna do něj, a to včetně nastavení ventilace. Ještě že se u „druhé“ generace i-Cockpitu na problematické ergonomii aspoň trochu zapracovalo, když na budíky je díky zploštělému volantu lépe vidět a středový panel obohatilo více konvenčních tlačítek...

Naopak v Octavii se zkrátka posadíte za volant a s trochou nadsázky můžete okamžitě jet, protože se okamžitě zorientujete a jednotlivé ovladače máte logicky umístěné tam, kde je očekáváte. A to je ve výsledku mnohem důležitější fakt než to, že palubní deska 308 SW ve srovnání s Octavií Combi vypadá o hodně moderněji a vlastně i luxusněji. Takové výplně dveří působí u Francouze rozhodně hodnotněji.

A Peugeot se do jisté míry prokázal jako trendmaker, když Škodovka podobně jako on použila multimediální systém s dotykovými plochami, bez konvenčních tlačítek. V tomto případě jde ale jen o vrcholnou, 9,2“ verzi Columbus, k dispozici jsou i multimediální systémy s menšími obrazovkami a konvenčními tlačítky. A navíc také u Columbusu zůstávají zachována konvenční tlačítka třeba pro ovládání klimatizace.

A s těmi se pracuje přece jen lépe, protože v peugeotu občas řešíte, že displej nereaguje tak rychle, jak byste si přáli. A navíc graficky zobrazená tlačítka jsou hodně malá, což spolu se složitějším ovládáním práci se systémem ztěžuje. To Octavia nabízí rychlejší reakce a jasnější obraz, přesto dojem kazí jeden detail – přibližování mapy pomocí otočného ovladače bylo zkrátka jednodušší než dnes, kdy je k tomu potřeba jít do menu. Díky nižšímu umístění pak displej octavie není tolik na očích jako v 308, jenže zase je lépe po ruce a řidič se po něm nemusí tak natahovat.

Ve výsledku lepší je i volant Škodovky se svým větším průměrem, maličký volant 308 SW si sice užijete v zatáčkách, v nichž se budete cítit jak závodník WRC, na delších cestách je ale takové řešení únavné. Naopak hlavice řadicí páky padne do dlaně lépe v peugeotu, navíc je díky vyvýšené pozici krásně po ruce, její hliníkový dekor ale v zimě studí do ruky. Více se nám líbily i přední sportovní sedačky peugeotu (dodávané od stupně Allure), mají sice tvrdší opěradlo, disponují ale parádním bočním vedením a hezky dlouhým sedákem.

Octavia Combi pak ve srovnání s 308 SW jasně boduje z hlediska vnitřního prostoru. Zatímco v Octavii se s výškou 183 centimetrů „za sebe“ posadím bez problémů a se slušnou rezervou, v 308 SW už mám kolena povážlivě blízko předním sedadlům. Ještě že jsou poctivě vybrány, aby cestujícím zvětšily životní prostor. Každopádně se ukazuje, že delší rozvor Peugeotu (2.730 mm proti 2.686 mm) není vše vypovídající o vnitřním prostoru. A také nad hlavou je výrazně méně místa než u českého kombíku, za což mimo jiné může příplatková panoramatická střecha. Ani Octavie ale není bez chyby, její sedák by mohl být umístěn výše.

HODNOCENÍ INTERIÉRU Peugeot 308 SW Škoda Octavia Combi
Prostornost 7 9
Přední sedačky 8 7
Zadní sedačky 7 8
Kufr 9 9
Variabilita 8 9
Průměr 7,80 8,40

Vyrovnaný boj kufrů

U kombíků vždycky hraje důležitou roli zavazadlový prostor a v této oblasti je to mezi 308 SW a Octavií Combi vyrovnaná partie. Udávaný objem je shodný, činí 610 litrů, jenže u Octavie toto číslo platí jen pro verzi bez rezervního kola. S ním se sníží o 22 litrů, zatímco u 308 SW je tato hodnota platná vždy. Dojezdová rezerva je dodávaná již v základu.

Peugeot navíc boduje i po přeměření, základní plocha vytyčená podběhy a roletkou je širší, delší i vyšší než u Octavie (viz tabulka). Škodovka nahání objem velkými kapsami za podběhy a hlavně dvojitou podlahou. Když jí umístíte do dolní polohy, najednou máte o 11 centimetrů vyšší prostor, zatímco pod podlahu 308 SW se vejdou jen drobnosti. Výhodou 308 SW je i nižší nakládací hrana, takže se při nakládání tolik nenadřete. Jenže samotný průchod je větší u Octavie, a tak sem v případě potřeby naložíte rozměrnější náklad. Mezi její výhody navíc patří rovněž 12V zásuvka v kufru, háčky na nákupní tašky nebo osvětlení, které po vyjmutí slouží jako baterka. Na to Francouz umí odpověď leda tak kolejnicovým systémem, chybí mu dokonce i háčky.

Zadní sedadla lze v obou autech sklopit, aniž by vytvořila nějaký schod, vytvořená plocha ale v Octavii zůstává lehce nakloněná, zatímco v 308 je skutečně rovná. Širší část sedadel se v případě Octavie sklápí vpravo, naopak u Peugeotu vlevo, výhodou Škodovky je větší průvlak na lyže.

Nesporným plusem Octavie je pak dostatek odkládacích prostorů v kabině. To v Peugeotu si řidič pořádně nemá kam dát telefon (když ho dáte do místa před řadicí pákou, zakryjete si ovládání vyhřívání sedadel), ideální není ani pouhý jeden (a navíc malý) držák na nápoje v prostoru mezi předními sedadly. Také kapsy ve dveřích jsou větší u boleslavského kombíku.

Srovnání zavazadelníků Peugeot 308 SW Škoda Octavia Combi
Objem (l) 610/1660 588 (610*)/1740
Délka zavazadelníku (cm) 106 105
Šířka zavazadelníku mezi podběhy (cm) 105 100
Výška zavazadelníku po plato (cm) 48 47
Průchodnost zavazadlového prostoru, výška x šířka (cm) 72 x 102 86 x 103
Výška dolní hrany kufru (cm) 59/188 62/189
Průchozí výška pod 5. dveřmi (cm) 188 189
*bez rezervního kola

Motor, jízda


Šestnáct proti šestnácti

Přestože se preference zákazníků pomalu mění, nabídka vznětových agregátů u obou kombíků stále zůstává poměrně široká, u Škodovky čítá tři motory v šesti různých kombinacích pohonu a převodovky a u Peugeotu dokonce čtyři jednotky (v šesti kombinacích převodovek). V případě Octavie Combi je základem 1.6 TDI o výkonu 85 kW, kterému v nabídce Peugeotu odpovídá 1.6 BlueHDi s 88 kW. K dispozici je i slabší varianta této jednotky se 73 kW, zatímco nově vyvinutý čtyřválec 1.5 BlueHDi (96 kW) bude teprve na český trh uveden. A tak porovnání šestnáctistovek s 85, respektive 88 kW, bylo jasnou volbou.

Při testování se ukázalo, že pro běžné, pohodové užívání oba motory plně stačí. Obzvlášť BlueHDi má nečekaný elán nejen při pohybu ve městě, ale také na dálnici, což se potvrzuje i po přeměření dynamiky. Důvod nehledejme ve vyšším výkonu, jako spíše ve výrazně vyšším točivém momentu. Zatímco 1.6 TDI poskytuje 250 N.m, od 1.6 BlueHDi se dočkáte dokonce rovných 300 N.m. Tento rozdíl se nejvíce projevuje ve vyšších rychlostech, v nichž je znatelně živější než Octavie.

Francouzský čtyřválec má ale výraznější turbodíru. Do nějakých 1750 otáček je prakticky mrtvý, aby pak citelně zatáhl a silně pokračoval až k nějakým 3800 otáčkám, v nichž už zase postupně ubývá na síle. Navíc se mu v takových otáčkách příliš nelíbí a nenechá se dál vytáčet. To ovšem platí i pro šestnáctistovku v Octavii, která má ale lineárnější charakter bez takového kopance od turba. Její síla postupně roste od 1500 otáček a graduje v nějakých 3700 otáčkách. Moc ale motor nedržte nad volnoběhem, vedle apatie se do 1500 otáček projevuje ne moc příjemným duněním. Jadrný naftový tón dává najevo i Peugeot, jeho motor je ale lépe odhlučněn, v nízkých otáčkách tolik neduní a celkově se jeví kultivovaněji než TDI. Musí se však zahřát, protože za studena dieselové vrčení uslyšíte v obou autech.

Dynamické měření Peugeot 308 SW Škoda Octavia Combi
Pneumatiky Michelin Pilot Sport 4 Dunlop Sport Maxx RT
Rozměr pneumatik 225/45 R17 225/45 R17
Pružnost na 4. RS(60-100 km/h)/5. RS RS (80-120 km/h) [s] 7,0/9,7 8,2/13,1
Otáčky na nejvyšší RS při 130 km/h 2100 2400
Skutečná rychlost při tachometrových 50, 90 a 130 km/h [km/h] 45,4/86,1/126,2 48,4/87,2/124,2

Vliv na rozdílný elán obou agregátů má i převodovka. Octavia používá pouze pětistupňovou převodovku s delšími stupni, zatímco 308 SW se už spoléhá na šestikvalt, jehož výhoda se projevuje hlavně na dálnici. Při 130 km/h Peugeot točí 2100 otáček, zatímco škodováckých 2400 otáček je už poměrně slyšet.

Pokud byste pak od Peugeotu očekávali, že jeho řazení bude „francouzsky“ gumové, budete mile překvapeni. Převodovka funguje dobře a až na lehké zadrhávání při posunu páky přes neutrál pracuje precizně. Jako ještě preciznější a navíc s příjemným mechanickým gripem se nám ale přece jen zdálo řazení v Octavii. Jen škoda těch pěti stupňů...

V obou případech jsme však byli nadšeni ze spotřeby, která je nízká nejen na papíře, ale také v reálném prostředí. Dá se říci, že u obou aut je shodná a záleží jen na jízdním stylu, protože za různých situací se lišila maximálně o pár desetin litru. Z dlouhodobého hlediska se tak dá u obou aut srazit průměr pod pět litrů, na dálnici jsme s oběma jezdili zhruba za 5,5 litru, zatímco ve městě jsme se pravidelně vešli do sedmi.

HODNOCENÍ MOTORU Peugeot 308 SW Škoda Octavia Combi
Zrychlení 8 9
Pružnost 9 7
Spotřeba udávaná 10 9
Spotřeba v testu 9 9
Odhlučnění motoru 8 7
Průměr 8,80 8,20

Jistota proti pohodě

Jakožto rodinně orientované automobily nejsou 308 SW a Octavia Combi zrovna autem pro rychlé krouhání zatáček, pokud byste ale měli hledat to, za jehož volantem se budete cítit jistěji, bude to Škodovka. V zatáčkách je ve srovnání s Peugeotem výrazně jistější, potěší i slušné řízení nebo fakt, že elektronika tolik do jízdy nemluví.

Je to ale vykoupeno tvrdším podvozkem, který by navíc mohl být lépe odhlučněn. Hlavně na pražských kočičích hlavách si budete přát, aby práce tuhé zadní nápravy nebyla tolik slyšet. V tomto ohledu je jasným vítězem Peugeot, oba zkoušené vozy přitom obouvaly pneumatiky stejných rozměrů (225/45 R17).

Peugeot 308 SW nepochybně lépe filtruje jednotlivé nerovnosti a ani jeho podvozek není za běžné jízdy tolik slyšet, a to přestože také vzadu používá torzní příčku. Při ostřejším průjezdu zatáčkami ale znervózní a do jízdy začnou promlouvat elektroničtí asistenti. A nelíbí se nám ani to, že na příčných nerovnostech zadní náprava Francouze odskakuje. Francouzský kombík by mohl zapracovat i na svítivosti základních halogenových světel, naopak aerodynamické odhlučnění je u něj v pořádku. Stejně tak automatické přepínání tlumených a dálkových světel funguje vcelku spolehlivě bez ozařování protijedoucích vozidel.

HODNOCENÍ JÍZDNÍCH VLASTNOSTÍ Peugeot 308 SW Škoda Octavia Combi
Ovladatelnost 7 9
Komfort odpružení 9 8
Odhlučnění podvozku 8 6
Řízení 8 9
Řazení 8 8
Brzdy 8 8
Průměr 8,00 8,00

Závěr


Závěr

V dnešním srovnání se nám sešly dva kompaktní kombíky s obřím zavazadlovým prostorem, Peugeot 308 SW a Škoda Octavia Combi. Hodně místa na bagáž ale není to jediné, na co zákazníky lákají.

V případě Peugeotu je nepochybně bohatá základní výbava, nabízející za slušnou cenu tempomat, dvouzónovou klimatizaci nebo kožený volant, za které se u Škodovky musí připlácet. Plusem je i dobré odhlučnění, slušný komfort nebo úsporný motor 1.6 BlueHDi (88 kW), který zároveň poskytuje slušnou sílu.

Pokud vám ale nesedne interiér i-Cockpit, bude se vám s Peugeotem žít těžce, protože na maličký volant, vysoko umístěný přístrojový štít nebo ovládání prostřednictvím dotykového displeje se nezvyká snadno. A pak je tu ve srovnání s Octavií stísněný interiér, který je daní za obří zavazadelník s objemem 610 litrů.

To uvnitř Octavie je místa dost, potěší také větší odkládací prostory, stejně jako praktické prvky v kufru na uchycení zavazadel. Motor 1.6 TDI (85 kW) je pak stejně úsporný jako v Peugeotu, jeho nevýhodou je ale dunění v nízkých otáčkách a hlavně kombinace s pětistupňovým manuálem. V dnešní době by už to šestku zkrátka chtělo, stejně jako lépe odhlučněný podvozek.

Ve výsledku to tedy byl hodně těsný souboj, který nakonec vyhrála Škoda Octavia Combi. Kdyby však Peugeot 308 SW měl prostornější interiér a intuitivnější ovládání, mohlo být všechno jinak.

SHRNUTÍ HODNOCENÍ Peugeot 308 SW Škoda Octavia Combi
POŘIZOVACÍ NÁKLADY 8,25 7,75
DESIGN 7,40 8,00
INTERIÉR 7,80 8,40
MOTOR 8,80 8,20
JÍZDNÍ VLASTNOSTI 8,00 8,00
CELKOVÝ PRŮMĚR 8,05 8,07

Peugeot 308 SW 1.6 BlueHDi (88 kW)

Nejlevnější verze modelu 420.000 Kč (1.2 PureTech/81 kW Active)
Základ s testovaným motorem 480.000 Kč (1.6 BlueHDi/88 kW Active)
Testovaný vůz bez příplatků 520.000 Kč (1.6 BlueHDi/88 kW Allure)
Testovaný vůz s výbavou 598.000 Kč (1.6 BlueHDi/88 kW Allure)

Plusy

  • Bohatá základní výbava
  • Obří zavazadlový prostor
  • Slušný komfort odpružení
  • Živý a úsporný motor

Minusy

  • i-Cockpit není pro každého
  • Omezený vnitřní prostor
  • Uskakování na nerovnostech

Škoda Octavia Combi 1.6 TDI (85 kW)

Nejlevnější verze modelu 437.900 Kč (1.0 TSI/85 kW Active)
Základ s testovaným motorem 501.900 Kč (1.6 TDI/85 kW Active)
Testovaný vůz bez příplatků 612.900 Kč (1.6 TDI/85 kW Style)
Testovaný vůz s výbavou 743.900 Kč (1.6 TDI/85 kW Style)

Plusy

  • Přesné řazení
  • Prostorná kabina
  • Obří zavazadelník
  • Jízdní vlastnosti

Minusy

  • Hlučný motor
  • Hluk od podvozku
  • Chudá základní výbava

Foto: Petr Homolka

Zobrazit celý článek
David Bureš
Diskuze (506)
Model Peugeot 308 SW 1.6 BlueHDi (88 kW) Škoda Octavia Combi 1.6 TDI (85 kW)
Cena základní sestavy 520 000 Kč 612 900 Kč
Cena testované sestavy 598 000 Kč 743 900 Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1560 1598
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 88 / 3500 85 / 3250
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 300 / 1750 250 / 1500 - 3200
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 189 201
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 10.7 10.2
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 4.7 / 3.5 / 3.9 4.6 / 3.8 / 4.1
Emise CO2: 102 106
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 610 / 1660 610 / 1740
Objem nádrže (l): 53 50
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1295 / 530 1252 / 645
Rozměr pneu: 225/45 R17 225/45 R17
Peugeot 308 SW 1.6 BlueHDi (88 kW)
Škoda Octavia Combi 1.6 TDI (85 kW)
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4585 4667
b) šířka (mm): 1804 1814
c) výška (mm): 1472 1465
d) rozvor (mm): 2730 2686
e) rozchod vpředu (mm): 1559 1549
f) rozchod vzadu (mm): 1553 1540
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 850 / 1070 830 / 1070
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 550 / 800 580 / 830
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 970 1040
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 900 980
k) šířka vpředu (mm): 1480 1470
l) šířka vzadu (mm): 1450 1470
délka sedáku vpředu (mm): 480 490
délka sedáku vzadu (mm): 470 440
výška opěradla vpředu (mm): 630 630
výška opěradla vzadu (mm): 640 650
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano Ano
28. 9. 2017 13:50
Re: Nastavení volantu a posedu v 308 je do minuty
Tak asi jazdil aj O3, ze? na to netreba byt clenom Mensa, aby na to clovek prisiel.
1.6 BlueHDI HB sa robi vo verziach 100k a 120k, tak je logicke, ze nemusi poznat vykonovu verziu.
27. 9. 2017 18:53
Re: Pane Bureši
Na druhou stranu, hůř se ti využívá 105 mezi podběhy, když karoserií prostrčíš jen 102.
27. 9. 2017 13:16
Re: Zcela mi v testu chybí
Taky jsem si myslel, že je to zásadní. Bohužel jsem se dostal do situace, že bych rád dnešní FULL-LED z octy s chutí vyměnil za čirou optiku z O2 FL. S těmi LEDkami se nedá jezdit rychleji na tlumená světla, protože po cca 20m krásně osvětleného prostoru před autem začíná doslova zeď naprosté tmy. Příplatek 25.000,- bych za to v dnešní době nikdy nedal a radši bych ty peníze vrazil do užitečnějších věcí.
27. 9. 2017 12:41
Re: 5 rychlostí - prostě nestačí !
Mám s touto služební Octávkou najeto teprve 20.000km, ale jedno vím naprosto jistě. Ten 5ikvalt je absolutně ta nejhorší věc na celém autě. Nějaký design, palubka, tuhá náprava, a pod. je to poslední, čím bych se zabýval. Nejde v tomto případě o nekvalitu. Řazení a přesnost je doslova na jedničku, ale auto je tímto degradováno o tři stupně dolů. Už jen a pouze kvůli tomuto jedinému bodu nikdy nemělo nad Pažoutem vyhrát. Dle mého názoru to tam cpou jen proto, aby si nesnížili odbyt podstatně dražších dvoulitrů, jkelikož ta 16ka v podstatě na důstojné ježdění stačí. Vzhledem k charakteristice motoru jsou prostě odstupy kvaltů, vzhledem k maximálce skutečně moc velké a třeba popojíždění v koloně rychlostí cca 40km je fakt utrpení, které jsem ještě nikdy v životě v žádném autě nezažil. Trojka skučí podtočením, dvojka řve. Abych jen nehaněl, na auto jsem si už zvykl a jezdím s ním i celkem rád. Našel jsem na něm i dost pozitiv, ale vždy si nostalgicky vzpomenu na předchozí 1.2TSI 77kW se 6ikvaltem, se kterým se mi jezdilo o level příjemněji a na které nedám nikdy dopustit.
27. 9. 2017 12:11
Misung v tabulkach
Miesate hrusky s jabkami; zrychlenie v bodovej tabulke je pouzite od vyrobcu, co v pripade Das Konzern kazdy vie, ze je zvycajne tazko dosiahnutelne, ale pruzne zrychlenie uz mate v tabulke merane.

Cena za 1h servisu urcite nie je 390Kc u Skody, jedine ze maju mega akciu. 690 alebo skor 790 bude realita.

Bagazniky ste urcite dobre merali? na fotke vyzera vyska vstupneho otvoru +- identicka, vy namerate 86cm a 72cm? pricom vyska aut je podobna a nakladacia hrana Pazouta je nizsie???

Bohviekolko dalsich cisel je odmeranych zle.