Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle je nová Kia Sportage. Má extravagantní tvář a luxusní interiér

David Bureš
Diskuze (105)

Kia Sportage se představuje v nové generaci. Jde o tzv. globální model. Evropská specifikace se odhalí v září, přičemž zatím není jasné, na kolik se odliší.

Kia Sportage patří mezi průkopníky SUV, vždyť její první generace se začala prodávat už v roce 1993, tedy dávno předtím než nastal skutečný boom takových vozidel. Aktuálně se tak představuje už její pátá generace, která se proti té současné v lecčems odlišuje.

Sportage páté generace totiž opět vsadila na zcela nový design, a tak se proti dosavadní generaci liší ze všech úhlů. Vpředu najdeme extravagantně pojatou příď s dominantními diodami, orientovanými vertikálně a nově pojatým „tygřím nosem“, poznávacím znakem dnešních vozů značky Kia. Proměnilo se také boční prosklení, které směrem vzad postupně stoupá. Zadní partie pak využívá obdobných motivů jako nedávno odhalený elektrický crossover Kia EV6.

Podobně jako EV6 totiž nová Sportage byla navržena podle aktuálního stylistického jazyka značky, nazvaného „spojené protiklady“. „Znovuobjevení Sportage dalo našim talentovaným designovým týmům obrovskou příležitost udělat něco nového; inspirovat se nedávným oživením značky a uvedením modelu EV6, aby inspiroval zákazníky prostřednictvím moderního a inovativního designu SUV,“ říká k designu novinky Karim Habib, senior viceprezident a šéf globálního designérského centra značky Kia.

Kompletně přepracovaný byl také interiér, který se rovněž inspiroval motivy EV6. Dominantním prvkem je tak zahnutý displej, respektive dvě opticky propojené obrazovky, od přístrojového štítu a multimediálního systému. Automobilka přitom vyzdvihuje snahu o intuitivní a jednoduché ovládání, nový středový panel má také navozovat dojem luxusu.

Kia při premiéře Sportage páté generace zdůrazňuje, že jde o globální model. Evropská specifikace se má představit až v září, přičemž v tuto chvíli není potvrzeno, nakolik se od tohoto derivátu odliší. Vedle svébytné nabídky motorů a celkového naladění podle evropských preferencí nejsou vyloučeny ani stylistické změny. Je to přitom v historii Sportage poprvé, kdy přijde svébytná varianta pro Evropu. Osobitá Sportage se už dnes prodává třeba v Číně.

Ani po zveřejnění prvních fotografií globálního modelu Kia nezveřejnila podrobnosti o nabízených motorech. Architektura by nicméně měla být sdílena s aktuálním Hyundaiem Tucson, což by mělo znamenat příchod elektrifikovaných derivátů, mildhybridů, full-hybridu i plug-in hybridu. Evropský model se přitom i nadále bude vyrábět v Žilině.

David Bureš
Diskuze (105)

Doporučujeme

24. 6. 2021 23:58
Re: Dizajn
Jsem přemýšlel, co k autu napsat, a Ty jsi to napsal přesně.Korejci konečně přestali kopírovat. Bude potřeba to auto vidět naživo.
9. 6. 2021 15:10
Re: Re: Korejský design
Nový Tucson je naprostá bomba a jen mě mrzí, že jsem nové auto kupoval předloni.
9. 6. 2021 15:08
Nářez
Za mě :yes: , vypadá to skvěle, je až neuvěřitelné, jaký mezigenerační designový pokrok dokázali. Žádné nekonečné šudlání pořád stejného alá evropské automobilky, ale brutální skok vpřed. Jediné, přední světla, na ty bych si asi musel zvyknout, ale chce to vidět naživo ...
Avatar - Ozzman
8. 6. 2021 21:25
Re: Taky vyladenejsi Banányon
Já nejsem etalon spotřeby :D Nemám problém jezdi s TDI rotačkou za 6,5 a to nejezdim jako prase :)
Avatar - Ozzman
8. 6. 2021 21:19
Re: Taky vyladenejsi Banányon
Proto tak miluju Renaulty... nikdo od nich nic nečeká :-! Hlavně arogantní prasata na silnici :)