Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle jsou ty nejméně spolehlivé elektromobily. V žebříčku jsou i dvě Tesly

David Bureš
Diskuze (9)
Elektrické vozy sice mají v útrobách jednodušší pohonný systém než konvenční auta se spalovacím motorem, potížím se spolehlivostí se ale nevyhnou.

Elektromobily jsou obecně považovány za spolehlivé automobily, elektrický pohon je zkrátka jednodušší než přeplňovaný spalovací motor pod kapotou. I v jejich případě však platí, že některé modely jsou méně spolehlivé než jiné. Organizace Consumer Reports se tak v rámci své pravidelné studie spokojenosti zákazníků podívala elektrickým vozům na zoubek a na základě klientských zkušeností vybrala ty nejméně spolehlivé.

Vůbec nejhůře dopadlo dílo Tesly, SUV Model X, který Consumer Reports letos vyhlásila tím vůbec nejméně spolehlivým osobním automobilem na americkém trhu, hůře v nejnovějším vydáním průzkumu skončil jen pick-up Ram 3500. Tesla Model X si tak meziročně o příčku pomohla, v loňském vydání studie byla tím vůbec nejméně spolehlivým automobilem právě ona.

Zákazníci si stěžovali hlavně na problémy s palubní elektronikou, pohonným systémem nebo regulací klimatizace. Přesto to však tolik neovlivnilo spokojenost zákazníků se samotnou značkou Tesla, ta podle zjištění Consumer Reports zůstává jedna z nejvyšších, co se týče značek.

Přitom má Tesla mezi pěti nejhoršími elektromobily (a plug-in hybridy) ještě jednoho zástupce. Pátým nejhorším automobilem v této kategorii byla Tesla Model S, která přitom před rokem patřila podle Consumer Reports mezi nejspolehlivější auta.

Elektromobilu letos výsledek zhoršily potíže s elektrickým zařízením, hardwarem a celistvostí karoserie. Sama automobilka přiznává problémy se zavěšením, které v průběhu roku 2017 řešili někteří majitelé. Mohl prý za to dodavatel, Tesla již však problém podle slov své mluvčí vyřešila.

Dalším vozem mezi nejméně spolehlivými osobními vozy na americkém trhu vůbec je i plug-in hybridní Honda Clarity. U ní zákazníci často hlásili problémy se senzorem teploty v kabině, s klíčkem nebo kontrolkami, které se z ničeho nic rozsvěcí a zhasínají.

Dobře nedopadla ani elektrická verze Fordu Focus. Tento kompakt v žebříčku spolehlivosti Consumer Reports pravidelně obsazuje nejnižší příčky už několik let, přičemž problémy se nevyhýbající ani elektrickému provedení. Zákazníci si stěžují na elektroniku nebo potíže s karoserií. Stejně jako u Clarity a Modelu S tak Consumer Reports očekává, že jeho spolehlivost bude i do budoucna slabá.

Čtvrtým nejhorším automobilem s elektrickým pohonem byl pak vyhlášen Chevrolet Volt, respektive jeho minulá generace, známá u nás jako Opel Ampera. Tento „elektromobil s prodlouženým dojezdem“ využívajícím spalovací motor jako generátor elektrické energie měl podle svých majitelů problémy s pohonným systémem, elektroinstalací a palubní elektronikou.

David Bureš
Diskuze (9)
Avatar - JirkaVejrazka
16. 11. 2018 10:52
Re: Žebříček
Ona je ta tabulka jen za predplatne, ktere zrejme redakce nema (nebo ji nesmi zverejnit). Muzes si neco precist treba tady:
[odkaz]
[odkaz]
16. 11. 2018 10:15
Re: Negativny
A čo iné by tam malo byť? Tých elektromobilov sa zase toľko nevyrába a nepredáva, takže do tabuľky ich môžeš pokojne dať aj všetky. Keď sa robí štatistika klasických áut, ak vyberieš len tých niekoľko najhorších, inak by sme tú tabuľku čítali týždeň...
16. 11. 2018 07:36
Žebříček
Nějak v článku chybí samotná tabulka. Bez ní ten článek postrádá smysl. Vypadá to, že je to tabulka z 5 místy pak je logické že tam Tesla bude když skoro nikdo ele auta nedělá.
Avatar - _Karel_
15. 11. 2018 20:12
Re: Negativny
Jenže tohle není žádný hate článek na Teslu. Není nezajímavý přečíst si o spolehlivosti EV, a není vina redakce, že na tom Tesla je, tak jak je.
15. 11. 2018 19:54
Re: Negativny
Niesom nejaky extra fanda tesly ale na ziadnu inu znacku auta tu nieje tolko negativnych clankov ako prave na teslu. Esteze Skoda je taka dokonala ze tu na nu nenajdeme negativne clanky :-)