Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toto jsou ty nejluxusnější obytné vozy současnosti

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Vrchol mezi obytnými automobily představují vozidla, jejichž základem jsou těžké nákladní vozy nebo autobusy. Tyto velké silniční jachty nabízejí svým posádkám komfort na úrovní luxusních hotelových apartmánů. Přesvědčte se v naší velké galerii.

Nabídka obytných vozidel je rok od roku pestřejší a výrobci hledají stále nové cesty, jimiž chtějí přilákat zákazníky právě ke svým produktům.

V případě menších modelů se většinou snaží nabídnout neotřelá a přitom plně funkční řešení, která umožní maximální využití omezeného vnitřního prostoru. Větší modely k nim pak přidávají prvky zvyšující komfort na palubě.

Kapitolu samu pro sebe ovšem představují obytná vozidla, jejichž základem jsou těžké nákladní automobily a autobusy. Tyto vozy se nemusí nutně omezovat pouze na pohyb po zpevněných vozovkách luxusem, který nabízejí ve svých interiérech, se mnohdy vyrovnají komfortu pětihvězdičkových hotelů.

Z pestré palety výrobců si můžete prohlédnout pětici, která reprezentuje evropskou i severoamerickou produkci a dokazuje, že luxus skutečně velkého obytného vozidla si lze užívat i mimo zpevněné vozovky.

Magellano Edition 1

Magellano z německého Wülfershausen patří mezi poměrně mladé výrobce luxusních obytných vozidel. Michael Ebner ji založil v polovině druhého desetiletí jednadvacátého století, protože údajně nebyl s karavany, které měl možnost vyzkoušet.

Základem pro Magellano Edition 1 je nákladní automobil Mercedes-Benz Actros model 1842 s kabinou řidiče GigaSpace a přeplňovaným vznětovým šestiválcem OM 471 o objemu 12,7 l a výkonu 310 kW.

Vozidlo s celkovou délkou 10,60 m, výškou 3,99 m a šířkou 2,50 m nabízí skutečně velkoryse pojatý obytný prostor pro dvoučlennou a v případě potřeby i čtyřčlennou posádku.

Přímo za kabinou řidiče, v níž mohou být čtyři samostatná sedadla je umístěna kuchyně a obývací pokoj, který lze díky výsuvné stěně rozšířit, aby nabídl prostor až pro osm osob. Ve střední části obytné nástavby je umístěna koupelna s toaletou a zadní část, která má rovněž výsuvnou stěnu je vyhrazena pro ložnici, pod níž je garáž.

Ve všech obytných prostorech vozidla je instalováno podlahové topení a klimatizace. Posádka má k dispozici mimo jiné i dva televizory se satelitním příjmem, výkonný audio systém a připojení k internetu.

Vedle vybavení zvyšujícího komfort na palubě si zmínku zaslouží i kuchyně. Ta se může pochlubit sporákem se dvěma plynovými hořáky, troubou, mikrovlnnou troubou a lednicí o objemu 180 litrů s mrazákem o objemu 70 litrů. Pracovní deska v kuchyni je z mramoru a dřez z nerezové oceli.


Concorde Centurion

Concorde Reisemobile se konstrukci a výrobě obytných vozidel věnuje od první poloviny osmdesátých let dvacátého století. Model Centurion na podvozku těžkého nákladního vozidla Mercedes-Benz Actros je vlajkovou lodí v nabídce této společnosti od roku 2013 a díky průběžným modernizacím ve své kategorii stále patří mezi špičku.

Centurion v současnosti představuje úspěšnou modelovou řadu, kterou tvoří tři různá provedení. Základem je 1100 GSI, následuje 1160 GSI a vrcholem je 1200 GST. Základem prvních dvou je Mercedes-Benz Actros 1830 L a třetí pak využívá podvozek Actros 2630 L.

Rozdíly mezi jednotlivými verzemi jsou především v rozvoru náprav a celkové délce, pohybující se od 11.045 mm, přes 11.645 mm po 12.000 mm, zatímco šířka je vždy 2500 mm a výška 3850 mm. K pohonu všech tří provedení standardně slouží přeplňovaný vznětový šestiválec o objemu 7,7 l s nejvyšším výkonem od 220 kW, ale k dispozici jsou i výkonnější motory značky Mercedes-Benz.

Interiér samozřejmě nabízí vybrané materiály a nejmodernější špičkové technologie od LED osvětlení přes výkonný multimediální systém až po plně vybavenou kuchyň, v níž nechybí ani myčka nádobí. Pro cesty do chladnějších období se pak určitě bude hodit podlahové vytápění. Nechybí ani garáž pro malý osobní automobil, která je umístěna v zádi vozidla pod ložnicí.


Unicat MXXL 24-AH 8x8

Unicat se sídlem v německém Dettenheimu má ve své nabídce speciální nástavby pro lehká, střední i těžká nákladní vozidla, které nabízí ve čtyřech řadách pojmenovaných TerraCross, Individual, Professional a Special. Vozidla z produkce této společnosti jsou využívána při humanitárních misích i jako zázemí pro závodní týmy při soutěžích jako je rallye Dakar.

Unicat MXXL 24-AH 8x8 je zástupcem řady Special společnosti Unicat GmbH a představuje skutečně výjimečný obytný automobil, který si díky skutečnosti, že je jeho základem MAN TGA 41.480 8x8 s motorem o výkonu 353 kW a pohonem všech čtyř náprav poradí i s tím nejtěžším terénem.

Vozidlo s celkovou délkou 12,0 m, šířkou 2,48 m, výškou 4,0 m nese za třímístnou kabinou obytnou nástavbu dlouhou 9,5 m, širokou 2,48 m a vysokou 2,5 m. Vnitřní rozměry nástavby jsou pak délka 9,38 m, šířka 2,36 m a výška 2,15 m. Navíc lze nástavbu prodloužit o 1,5 m.

Interiér obytné nástavby je rozdělen na několik oddělených místností. Hlavní z nich je obývací pokoj, jehož součástí je i kuchyňský kout s dvojicí chladniček, varnou deskou, mikrovlnou troubu a kávovarem. Posádka si může odpočinout na sedací soupravě, na níž se může usadit šest až sedm osob. K dispozici je zde výkonný multimediální systém s připojením k internetu, jehož součástí je mimo jiné jedna 46palcová a dvě 42palcové obrazovky, DVD i Blu-Ray přehrávač či herní konzole Play Station 3.

Na obývací pokoj navazuje ložnice hostů s dvojicí paland, 20palcovými obrazovkami a přístupem k multimediálnímu systému, za níž je koupelna se sprchovými koutem a toaletou. Zadní část obytné nástavby je vyhrazena pro hlavní ložnici, kterou lze prodloužit díky posuvnému lůžku a zadní stěně o 1,5 metru.

Unicat MXXL 24-AH 8x8 veze ve svých nádržích 1000 litrů pitné vody a je vybaven kapalinou chlazeným vznětovým agregátem s výkonem 18,4 kW, zajišťujícím chod elektrických spotřebičů při vypnutém motoru.


Featherlite Vantaré

Featherlite Coaches, sídlící v Suffolku ve státě Virginia, patří mezi severoamerické výrobce nejluxusnějších obytných vozidel. Kořeny této společnosti jsou pak ve výrobě lodí a zkušenosti s návrhy a stavbou interiéru pro jachty se odráží i v současné produkci značky.

První obytné vozidlo této značky se veřejnosti představilo v roce 1991 a v současnosti patří Featherlite Coaches mezi špičku ve svém oboru. Prakticky každé vozidlo této značky je originálem dokončeným přesně podle představ jeho majitele. Ceny se ostatně pohybují kolem 2,5 milionu amerických dolarů (zhruba 56 milionů Kč).

Featherlite Coaches využívá pro stavbu svých obytných vozidel autobusy značky Prevost, jejímž je oficiálním partnerem, což znamená, že výrobce autobusů dodává kompletní nové karoserie s podvozky, které jsou doplněny o obytné interiéry.

V současnosti má severoamerická firma ve své nabídce modely Vantaré H3-45 a X3-45, které mohou za relativně nenápadným exteriérem autobusu pro dálkovou dopravu ukrývat luxusem překypující interiér. Použity jsou zde exkluzivní materiály v podobě pravé kůže, vybraných druhů dřev a mramoru.


Marchi EleMMent Palazzo Superior

Specialistou na obytná vozidla, z nichž vyzařuje luxus na první pohled, je vídeňská společnost Marchi Mobile. Její modely se mohou pochlubit naprosto nepřehlédnutelným designem exteriéru, jehož autorem je Luigi Colani.

Marchi Mobile využívá za základ svých modelů techniku těžkých nákladních vozidel švédské značky Volvo Trucks a je připravena splnit téměř jakékoliv přání svých zákazníků. V současnosti nabízí tato firma dvě obytná vozidla, která spojuje technika i design předních partií, ale rozděluje provedení boků a především interiérů.

První z této dvojice v podobě modelu EleMMent Palazzo Exclusive za extravagantními liniemi svých předních partií ukrývá poměrně konvenčně pojatou obytnou nástavbu, jejíž levá strana se může po celé délce vysunout do strany. Za kabinou řidiče je zde umístěn obývací pokoj, na který navazuje kuchyně, za níž je toaleta, šatna, koupelna se sprchovým koutem a ložnice.

Vrchol mezi luxusními obytnými vozidly má ovšem představovat model EleMMent Palazzo Superior s celkovou délkou 12,0 m, resp. 13,7 m pro mimoevropské trhy a přeplňovaným vznětovým šestiválcem Volvo Trucks o výkonu až 441 kW. Ten má totiž výsuvné oba boky obytné nástavby a pyšní se opravdu velkoryse pojatými interiéry obývacího pokoje i ložnice.

Použity jsou zde jen ty nejluxusnější materiály ve spojení s nejmodernější technikou. Naprostý úlet představuje výsuvný nábytek, který promění střechu vozidla v komfortně zařízenou terasu se stříškou, stolkem a pohovkou.


Foto: Magellano – XAXOA GmbH, Concorde Reisemobile GmbH, Unicat GmbH, Featherlite Coaches, Marchi Mobile

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - rokyta.p
2. 7. 2018 11:04
dneska už jen Sprinter 4x4
Sice pěkné, ale velké obytné automobily už v Evropě moc nefrčí. Navíc ty ceny. Kdeže jsou časy Tatry GTC. Dneska tak maximálně nějaká Atacama 5800 nebo Bimobil od Manu. Většinu supluje Sprinter 4x4 v outdorové úpravě.