Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota C-HR: Nový kompaktní crossover se bude vyrábět v Turecku

David Bureš
Diskuze (19)

Také Toyota hodlá v Evropě nabídnout kompaktní crossover. Novinka nepřímo nahradí někdejší nepříliš úspěšný model Urban Cruiser.

Toyota na letošním ženevském autosalonu představí nový sériový crossover segmentu C, který bude vycházet z dvojice konceptů C-HR představených v letech 2014 a 2015. Sériová výroba automobilu, který by mohl nést název Auris Cross, bude zahájena před koncem letošního roku. Vedle konvenčních verzí bude nabídnut i ve formě hybridu.

Japonská automobilka již potvrdila, že se nový crossover bude vyrábět v její turecké továrně ve městě Sakarya. Bude to vůbec poprvé, kdy některý z tureckých závodů bude sériově produkovat automobil s hybridním pohonem.

Samotné hybridní pohonné ústrojí ale bude do Turecka dováženo, vznikat bude v motorárně Deeside ve Walesu. Tam už se produkuje i technika pro hybridní Auris, případně motory pro Avensis, Corollu či Verso.

V továrně Sakarya Toyota již vyrábí modely Corolla a Verso. Produkce crossoveru bude určena primárně pro Evropu, část vozů ale poputuje i mimo starý kontinent. Díky rozšíření výrobního portfolia vzroste kapacita továrny z dnešních 150.000 aut na 280.000 aut ročně. Počet vyrobených exemplářů nového crossoveru Toyota ale zatím neavizuje, záležet bude na poptávce zákazníků.

Základem automobilu bude modulární platforma TNGA, která poprvé debutovala v novém Priusu. Toyota novinku označuje za crossver segmentu C, což jsou vozy velikosti Renaultu Kadjar. Podle dřívějšího prohlášení auto nabídne vnitřní prostor Nissanu Qashqai, ačkoliv bude o chlup menší.

Toyota Auris Cross (pokud se tak bude opravdu jmenovat) se stane nepřímým nástupcem modelu Urban Cross, který se v Evropě prodával mezi lety 2009 a 2014. Tato kombinace malého hatchbacku, SUV a MPV si však cestu k evropským zákazníkům nikdy nenašla, a tak její prodej na starém kontinentu brzy skončil. V Japonsku se ale prodává nadále, jako Toyota Ist. V USA ji pak znali jako Scion xD.

David Bureš
Diskuze (19)
16. 2. 2016 18:45
Re: "Nepříliš úspěšný model Urban Cruiser"
crash testy neviem ake boli, ale viem, ze svojho casu som sa rozhodoval medzi Urban Cruiser a Yaris
odviezol som sa v oboch a Yaris bolo auto
v UC si si myslel, ze sedis na lavici, radenie nejake cudne, nedobre sa mi to soferovalo
takze Yaris vyhral
navyse UC neponukal benzin + 4x4, to uz potom ma tahalo za tie peniaze do SX4
15. 2. 2016 10:36
Re: Zrůda
V tomto s tebou naprosto souhlasím! :-)
15. 2. 2016 10:33
"Nepříliš úspěšný model Urban Cruiser"
"Nepříliš úspěšný model Urban Cruiser", to je tedy hodně eufemistická formulace! Jednalo se totiž o auto, které bylo v Evropě totální prodejní průšvih. Jistě i kvůli ubohým výsledkům při nezávislých crash testech, nabídce jen slabých motorů a hlavně velmi přestřelené ceně. :-!
15. 2. 2016 09:44
Super!
V rámci portfolia Toyoty luxusní záležitost.
Konzervativních modelů mají přehršel, tenhle image maker je pro ně jednoznačně trefa do černýho.
Avatar - speedfred
14. 2. 2016 20:07
Re: Mnoooo....
deda s tebou je zábava :yes: