Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota FT-1 naznačuje podobu nové Supry (+video)

David Bureš
Diskuze (3)
Představený koncept se inspiroval hned několika dřívějšími sportovními Toyotami. Celek ale působí velice futuristicky.

O možném příchodu páté generace Toyoty Supra se spekuluje již delší dobu, zvlášť když automobilka vyvíjí spolu s BMW platformu pro sportovní auta. Toyota tyto spekulace nyní dále rozdmýchává, na autosalonu v Detroitu představila koncept FT-1 naznačující podobu takového auta.

Sama Toyota přiznává, že koncept FT-1 ztělesňuje možnosti nového a vzrušujícího designu. Designér Kevin Hunter k autu dále říká, že jeho vzrušující křivky uvidíme také u budoucích modelů značky.

Koncept navazuje na mnoho sportovních Toyot minulosti, jako jsou modely 2000 GT, Celica, Supra nebo MR2. Křivky se rovněž inspirovaly u nedávných konceptů Toyota FT-HS (z roku 2007) a Lexus LF-LC (2012).

Kabina je posunuta vzad pro ideální rozložení hmotnosti. Interiér se inspirovat u modelu 2000 GT, specialitou je volant inspirovaný monoposty Formule 1, na němž jsou zobrazovány vybrané informace.

Projekt začal zhruba před dvěma lety a jeho začátky jsou velice zajímavé. Automobil byl nejprve navržen jako virtuální model pro účely závodního simulátoru Gran Turismo, kde si jej ve virtuálním prostředí vyzkoušeli členové vedení Toyoty. Šéf Toyoty a vášnivý řidič Akio Toyoda s konceptem na virtuálním okruhu Fuji zajel rychlejší čas než na skutečném okruhu s reálným Lexusem LFA, a díky tomu projekt schválil stavbu skutečného konceptu.

Technické údaje konceptu FT-1 zveřejněny nebyly. Pouze je zdůrazněn fakt, že spalovací motor je umístěn vpředu, zatímco poháněná jsou zadní kola. Agregát má být moderní a výkonný a pomáhat s ideálním rozložením hmotnosti vozu. Navíc je možné si jej prohlédnout díky průhledné části kapoty.

Zatím poslední generace Toyoty Supry se přestala prodávat v roce 2002. Nedávné zprávy naznačují, že její nástupe bude hybrid kombinující přeplňovaný čtyřválec s elektromotorem.

David Bureš
Diskuze (3)
Avatar - TeeJay
15. 1. 2014 09:52
Já ti nevim, Karle
První, co mě napadlo, je TVR. Druhé, co mě napadlo, je LFA po steroidové kúře. Když o tom tak přemýšlím, tak i na názoru, že to vypadá na divoký večírek Viperu a LFA, něco je.

Moc boulí, moc děr, ten F1 nos už také po použití u Mercedesu před 10 lety trošku vyšuměl na dnešní dobu je to příliš kulaté. Na druhou stranu se mi líbí, že zachovali základní rysy FT-HS, to potvrzuje, že ta studie vůbec nezestárla. Co je horší, vypadá lépe, než tohle, asi toho měli zachovat víc. :-O Ale možná, že když to pořádně odtuní a přiblíží zpátky FT-HS, nakonec to bude pěkné auto. :-)
Avatar - Choochoo
14. 1. 2014 21:38
Re: FT-1
Predek je divokej, v serii toho asi z neho moc nezustane. Zadek vypada hodne dobre, funkcni, neokoukany :yes:
Avatar - Pekelná Micinka
14. 1. 2014 20:54
FT-1
No je to trochu jako když Viper projel LFAčkem, ale ono to v sérii bude, věřím, ok.