Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Česku se loni prodalo o 57 % více obytných vozů a karavanů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (37)
Česká republika se loni výrazně vymkla evropskému trendu poklesu v prodejích obytných automobilů a karavanů. Proti roku 2012 se jich prodalo 1657, což je nárůst o 57 procent.

V Evropě se podle oficiálních statistik uvádí pokles o pět procent. Letos už se však růst v Česku neočekává, trh je nasycený, prohlásil Jan Bízik ze Sdružení dovozců obytných vozidel. Do konce srpna se prodalo 734 vozidel.

"V Česku roste zájem o cestování s pomocí obytných vozů a přívěsů. Lidé jezdí do přírody a jsou nezávislí na cestovních kancelářích." řekl Bízik. Navíc Češi začali více nakupovat od tuzemských dovozců.

Pokračujícím trendem je zvyšující se podíl obytných automobilů na úkor karavanů. "Mnohým vyhovuje princip žít, jet a bydlet v jednom. Obytná auta jsou navíc snáze ovladatelná a jsou výhodnější při cestování do vzdálenějších destinací," uvedl Bízik. Zajímavé podle něj je, že přes nasycenost tuzemského trhu v Česku přibývají firmy, které se zabývají obchodem a pronájmem aut a karavanů.

Český trh se na evropském podílí stejně jako o rok dříve 1,1 procenta. "Nejde o zanedbatelný údaj, manažeři výrobců jsou již nuceni brát český trh vážněji. Dříve se do Česka posílalo prakticky co zbylo a některé objednávky ani nepřišly," podotkl Bízik.

Evropský trh s karavany se po krizi oživil v letech 2010 a 2011, loni a předloni se však rostoucí trend zlomil. Prodeje klesají především v zemích jako jsou Francie, Nizozemsko či Španělsko. Stagnace se projevila i v Německu, kde se prodává dlouhodobě nejvíce obytných aut a karavanů.

"Za poslední desetiletí se trhy ve Francii a Německu propadly o 20 až 30 procent, ve Velké Británii až o 40 procent a Nizozemí o 75 procent," uvedl Bízik. Český trh reaguje na evropský trend obvykle s mírným zpožděním.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (37)
27. 11. 2017 20:31
Karavan
Však karavan není potřeba brát na celý týden nebo měsíc.. my jsme si ho koupili na jaře, konkrétně v tomto obchodě - [odkaz] , a od té doby jsme ho vytáhli minimálně 10 x a toho většinou třeba jen na víkend :-) Je to takhle mnohem svobodnější a taky zábavnější :-)
11. 11. 2014 07:34
Re: Moc to nechápu.
Ano, vždyť to asi sám znáš.
Avatar - syselpolni
8. 11. 2014 00:04
Re: Moc to nechápu.
skoro jo. 900, ale o to nejde, jde o využití, které jsem popsal, zažil a dovedu představit, takže mít ty peníze na stole, objednávám VW Californii, nebo MB Marco Polo. Ideálně v 4×4...
7. 11. 2014 22:07
Re: Moc to nechápu.
A stál tě ten Wrangler jako nový obytňák? Třeba milión?
Avatar - syselpolni
7. 11. 2014 12:25
Re: A nebo je to všechno jinak ...
Ani já bych nepřemýšlel. Hotely platím jen proto, že nemám na (pořádný) obytňák :-) Alpský vodopád je pro mě lepší, než sprcha v jakémkoliv hotelu a snídaně ráno u něj taktéž.