Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Ford připomíná 20 let Mondea

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (19)
Ford prostřednictvím krátkého snímku s komentářem v podání populárního herce Raye Winstona připomíná dvacetiletou historii Mondea.

Při své premiéře v roce 1993 představovalo Mondeo v nabídce Fordu poměrně výraznou revoluci, protože se stalo první zástupcem modrého oválu ve střední třídě, který opustil klasickou koncepci s pohonem zadních kol.

Přechod na pohon předních kol spolu s novým designem a jménem byl trefou do černého. Mondeo sice nezpůsobilo při svém uvedení takový rozruch jako Sierra o deset let dříve, ale i tak se může pochlubit evropským titulem Auto roku 1994 a velmi slušnými prodejními výsledky na evropském trhu.

Druhá generace Mondea byla uvedena v roce 2000 se zcela novým designem a řadou nových bezpečnostních systémů. Oproti první generaci byl vzhled tohoto provedení výrazně konzervativnější, což se ovšem nijak negativně neprojevovalo na jeho prodejních číslech.

Třetí generace nastoupila v roce 2007 a jejímu uvedení na trh předcházel výstup ve filmovém trháku Casino Royale, kdy za volant Mondeo usedl samotný James Bond.

Prozatím poslední, v pořadí čtvrtá generace Mondea, se sice představila již v roce 2012, ale zahájení prodeje na evropských trzích se má uskutečnit až koncem příštím roce.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (19)
26. 9. 2013 13:08
Re: To myslíte vážně?
Nebudu ti bořit sny a naděje.

Btw. První Mondeo mělo všechny motory se čtyřmi ventily na válec. A co měl passat? To je černobílé vidění, někde jsi dospěl k tomu že passat byl vždy leader třídy. Pravda to však není.
Avatar - Midlosek
26. 9. 2013 11:26
Re: To myslíte vážně?
Alespoň se podívej na konfigurátor Fusionu než napíšeš něco podobného ;-)
Avatar - Midlosek
26. 9. 2013 11:25
Re: To myslíte vážně?
Ford Scorpio, jehož nástupcem má být právě Mondeo, měl 4x4 už někdy v roce 1986.
Nevím co vidíš zásadního u Mondea na faceliftu 2004. Já především jiná větší zpětná zrcátka, ale že by až to "přidalo" Mondeo do střední třídy >:D ....
26. 9. 2013 10:34
Re: To myslíte vážně?
Lepsi nebo horsi to je do znacne miry subjektivni. Dulezite je, ze Passat definuje jak ta stredni trida bude vypadat. V roce 1996 prisla B5 a ukazala vsem, ze i nepremiova stredni trida muze mit interier co nevypada jak korejska skladacka, Mondeo se pridalo az castecne v roce 2000, prakticky az s faceliftem 2004. Navic VW ukazala, ze i nepremiovka muze mit 4x4, ktere do te doby melo jen specializovane a patricne drahe Subaru, Ford na to neprisel dodnes. Pak prisla B6 v roce 2005 a postupne se ve stredni tride objevily moderni turbobenziny, dvojspojkove prevodovky, nova generace toho jak ma vypadat a co ma umet stredni trida. Ford zase castecne dohnal az v roce 2008, plne az s faceliftem a prichodem novych motoru a predovek, nicmene stale nema 4x4. Ted prijde 2014 novy Passat, opet urcite posune stredni tridu dal a cim bude konkurovat Ford? Modelem z roku 2012?
26. 9. 2013 09:39
Re: To myslíte vážně?
Vážně věříš tomu co jsi napsal? V čem je passat lepší než mondeo. Co jsem kdy četl testy tak buď vyhrálo mondeo a nebo to bylo těsně vyrovnané. Mondeo jsem vlastnil, koupil jsem ho nové v roce 2009 a věř mi že není horší než passat naopak. Víš passat byl dobré a kvalitní auto, jenomže čím novější auta tím více je vidět jak se na nich šetří ve výrobě a platí to i ostatní tom mondeu málo jsem shodou okolností i mondeo z roku 1998, nebo taky scorpio z roku 1992, sierru z toho samého roku a granady z roku 1977 a 1982. A ať už chceš nebo nechceš ty staré auta nebyly napěchované hromadou elektroniky, ale byly dělané tak nějak poctivě, festovně.