Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Měřili jsme spotřebu plug-in hybridu ve městě. Opravdu je úsporný jen s nabitou baterkou?

Stanislav Kolman
Diskuze (222)

Elektrifikace pohonných jednotek má snížit emise CO2 a tím i spotřebu paliva. V ulicích Prahy jsme zjišťovali, jak se to daří mild-hybridnímu a plug-in hybridnímu Golfu.

Volkswagen Golf sice s příjezdem osmé generace přišel o čistě elektrickou verzi (tu zastupuje VW ID.3 na platformě MEB), paleta elektrifikovaných pohonných jednotek však zůstala velice pestrá. Kromě konvenčních spalovacích motorů můžete sáhnout po mild-hybridní patnáctistovce s označením 1.5 eTSI, případně zvolit plug-in hybrid do zásuvky. Ty má Golf v nabídce dva. „Standardní“ se systémovým výkonem 150 kW a GTE, tedy jakousi plug-in hybridní obdobu GTI s celkovým výkonem 180 kW.

Zatímco mild-hybridní jedna-pětku už známe z dlouhodobě testovaného kousku, Golf GTE pro nás byl až doposud neznámou. Tedy alespoň v tomto balení, shodnou techniku plug-in hybridu už jsme vyzkoušeli v Octavii iV a Octavii RS iV. I když má gé-té-éčko shodný výkon jako ryzí benzinové GTI a chlubí se sportovními ambicemi, pořád jej vnímáme především jako auto, které by mělo jezdit úsporně.

A pro názornou ukázku jsem si pro Golf 1.5 eTSI a GTE připravil takový malý testík. Zhruba 20 kilometrů dlouhou trasu po Praze jsem nejprve absolvoval s mild-hybridním dlouhodobákem a následně plug-in hybridem. A aby to kousek do zásuvky neměl tak snadné, na cestu se vydal hned dvakrát. Poprvé využíval energii z akumulátorů, podruhé se musel obejít bez ní. Plug-in hybrid totiž umí fungovat i v režimu, kdy energii v baterce šetří na později a funguje jako klasický hybrid. Stejně celá technika pracuje i v momentě, kdy je baterka zcela vybitá. Jaká byla výsledná spotřeba, se už můžete přesvědčit ve videu.

Ještě bych rád zmínil cenovky obou aut. Zatímco nový Golf s motorem 1.5 eTSI pořídíte za cenu od 677.900 Kč, slabší 150kW plug-in hybrid stojí minimálně 881.900 Kč. Pokud ale prahnete po "sportovním" GTE se 180 kW (výkonový rozdíl zařizuje jiné naladění řídicí jednotky), připravte si minimálně 980.900 Kč. Proti mild-hybridu se to může zdát jako propastný rozdíl, ale připomeňme, že cena dlouhodobáku se po započtení všech příplatků katapultovala na 966.900 Kč! Pro úplnost dodejme ještě finální cenu bílého GTE, která činí 1.183.200 Kč.

A pokud vás nová generace Golfu zajímá podrobněji, níže přikládám ještě video, kde jsme si ukázali, jak jeho dotykové prostředí funguje v různých rukavicích:

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (222)

Doporučujeme

Avatar - Roman Horký
4. 3. 2021 20:39
Re: Za toto video moc děkuji
Jdi do hajzlu se svým trapným kolovrátkem o ulhaných kecech. Nebavíš mě.
Avatar - _Karel_
4. 3. 2021 19:38
Re: Za toto video moc děkuji
Přestaň tu bulet jak malý děcko. Napsal jsi, že s hybridem Toyoty musí každej jezdit do 5l a já jsem uvedl na příkladu kamaráda, že to není pravda. Začal jsi mít blbý ulhaný kecy, že to je historka, kterou vyprávím už rok.
Jestli mám nebo nemám silný motor nemá s diskuzí vůbec nic společného, já se s autem ani motorem nechlubil.
"...protože magora s Priusem..." - to jediný je ve tvým ufňukaným příspěvku pravda, ale za to, že jsi magor fakt nemůžu.
Avatar - Mikesus
4. 3. 2021 19:32
Re: Za toto video moc děkuji
Ano, Karlovo reakce byla trochu přehnaná, ale nemůžeš se mu tolik divit po tom, co jsi tu na začátku své diskuzní kariéry předváděl. Udělal sis tu nějakou vizitku a teď musíš zapracovat na její změně.
Avatar - Roman Horký
4. 3. 2021 19:03
Re: Za toto video moc děkuji
Fakticky je to správně. Problém vidím v tom, že když jsem se ptal, jak to ten kamarád dělá, tak začal reagovat podrážděně a navážet se do mě. On může, mě se totéž okamžitě vytýkáno. Pan Karel zde má autoritu, protože magora s Priusem umí řádně setřít. Je to totiž velkej chlap a má velký auto se silným motorem..Sice nechápu, proč se plete do diskuse o hybridu, o kterém ví jen to co mu řekl jeho kamarád, ale on v tom problém nevidí. On je velkej chlap s velkým autem s velkým silným motorem. Vůbec mu nevadí třeba ani to, že poučuje o fyzice člověka, který o ní ví víc než on. Protože má v autě silný motor.
4. 3. 2021 18:21
tvl
Klasika tady 😅