Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Roman Skamene a Jan Přeučil tápou. Škoda Favorit, nebo UFO?

David Bureš
Diskuze (6)
Favorit byl na konci osmdesátých let dlouho očekávanou novinkou. V souladu s jeho tehdy moderním pojetím byla i futuristická reklama.

Když jsme v polovině března zveřejnili dobovou reklamu na Škodu Favorit s Kateřinou Brožovou, bylo vidět, že vás toto video hodně zaujalo. Archivy jsme prohledali znovu a našli přiložené propagační video. V dobové reklamě na Favorit si zahráli i herci Roman Skamene a Jan Přeučil.

Favorit byl v době uvedení na trh velice moderním vozem. A tomu odpovídalo i dobové propagační video z roku 1988, které je pojato velice futuristicky. Favorit se ve snímku zjeví na letišti, kde přítomné pracovníky doslova šokuje jako nějaké UFO. Tak auto v době své premiéry ostatně působilo i na československou veřejnost. Ve srovnání se sto dvacítkami to byla opravdu bomba.

Škoda Favorit se světu poprvé ukázala v roce 1987 na strojírenském veletrhu v Brně, o rok později byla zahájena jeho výroba. Vedle československých konstruktérů na něm pracovaly i firmy ze západní Evropy. Design navrhlo italské studio Bertone, s laděním podvozku pomáhalo německé Porsche, motor zase upravovala britská společnost Ricardo Engineering.

Malý hatchback nezaujal jen v Československu, kde byl proti ostatním vozům východního bloku nadmíru moderní, ale také na Západě. Favorit chválil dokonce i britský Top Gear, pozitivně jej hodnotil také tehdejší šéf Volkswagenu Carl Hahn.

David Bureš
Diskuze (6)
29. 3. 2016 21:56
A zahral si tu aj britský herec Tim Roth
Pozri 3:01
29. 3. 2016 18:10
Hmm, Brožovka byla lepší!
Tak bez shlédnutí tohoto videa bych se tedy docela dobře obešel, slabota i na svou dobu! ;-\ :no:
Re: K čemu takový článek?
Zaujímavý? Tebe od profesionálneho (vraj) serveru stačí toto? Glosa na úrovni bulvárneho ženského časopisu. Kam až chce ACZ spadnúť? Keď chcú, vedia písať oveľa oveľa lepšie.
29. 3. 2016 14:42
Re: K čemu takový článek?
pro porovnani urcite zajimavy
v cem jezdil dobře vydelavajici clovek v socialismu (favorit) a na zapade (ford scorpio)
29. 3. 2016 14:12
ADDBLOCK
...vážně si myslíte, že kvůli takové krávovině bude někdo vypínat addblock??? Kdybyste tu měli jednu dvě reklamy, neřeknu ani popel - aktuálně ADB hlásí na této stránce 23 bannů. Kdybyste nebyli chamtiví, nemuseli byste tohle řešit. Navíc vás královský platí koncern VW, většinovým podílem přímo Škoda, takže nám necpěte ty slinty o tom, jak je pro vás reklama nutná, není! >:D