Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Život s vodíkovou Toyotou Mirai je příjemný. A příští rok bude ještě jednodušší

Stanislav Kolman
Diskuze (58)

Letos jsem už podruhé zkusil vodíkové auto. Po Hyundaii Nexo se v redakci zastavila druhá generace Toyoty Mirai, která se na našem trhu již oficiálně prodává.

K prvnímu statickému seznámení se s Toyotou Mirai na českých značkách jsme byli přizváni v květnu. Nyní jsme dostali příležitost úvodního svezení, abychom si vodíkovou novinku osahali důkladněji a hlavně vyzkoušeli, jak jezdí.

A jak vás přesvědčí obsáhlé video přiložené výše, život s Toyotou Mirai umí být velmi příjemný. Posvítili jsme si nejen na prostornost vozu a jízdní vlastnosti, ale i spotřebu vodíku a náklady na jeden ujetý kilometr. Ale nebudu předbíhat, všechno podstatné zazní v samotném videu.

Teď si ještě dovolím splnit jeden restík. V době natáčení jsem ještě neměl potvrzené, kterak je to s prvními veřejnými čerpačkami vodíku v České republice. Otevírat se sice měly již letos – v Praze na Barrandově, v Litvínově a Brně – informace o nich však v jinak přesné mobilní aplikaci H2.Live chybí. A společnost Orlen Unipetrol následně potvrdila, že spuštění čerpaček se z důvodu zpoždění dodávek komponent z USA skutečně posunulo, konkrétně na jaro příštího roku. Od té doby by měl být život s vodíkovým autem v Česku zase o kus jednodušší.

Zatím lze u nás dopravní prostředky s palivovými články doplňovat pouze po předchozí domluvě na neveřejné čerpací stanici v Neratovicích. Ta však pracuje jen s tlakem 350 bar, zatímco Hyundai Nexo a Toyota Mirai „umí“ 700 bar. To v praxi znamená, že jejich nádrže naplníte jen z poloviny. Ostatně jsme si to před časem sami vyzkoušeli:

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (58)

Doporučujeme

3. 12. 2021 16:40
Re: Super auto
Tak jasně, “urednim jazykem vesmiru je rustina”. , už třeba podle těch názvů ....
Apollo, ISS, Hubble, Pioneer, Mariner, Viking, Voyager, Giotto, Galileo, SOHO, NEAR, Mars Global Surveyor, Mars Pathfinder, Cassini/Huygens, Deep Space 1, Stardust, Hayabusa, Mars Express, Mars Exploration Rovers, Deep Impact, Mars Reconnaissance Orbiter, Lunar Reconnaissance Orbiter, Lunar Express, STEREO-A/B, Rosetta, MESSENGER, New Horizons, Phoenix, Kaguya, Dawn, Chang'e 1,....
Avatar - Barrichello
3. 12. 2021 13:05
Re: Super auto
krom těch ruských modulů tam vše ostatní vynesly americké space shuttle, ale po jejich konci zas všechno vynášely Protony a Sojuzy, než se zapojil Musk.

ISS je mezinárodní projekt, podílí se Evropa, Japonci, korejci....Akorát Čína si jede svou a Rusko plánuje taky svojí stanici. Po konci ISS už se na ničem společném podílet nechtějí
3. 12. 2021 09:54
Re: Super auto
ISS je puvodne kompletne rusky projekt, v podstate nahrada za MIR.

Kdyz se rozpadlo SSSR, amici evropa i japonci se bali, ze rusti vedci pujdou pracovat pro Irak, Severni Koreu atd. a tak zacala uzka spoluprace rusu s NASA (a ESA a JAXA) a mimo jine vzniknul projekt ISS, ktery mel zajistit, ze jsou tito lide necim dlouhodobe zamestnani.

Proto je taky asi pulka ISS kompletne ruske vyroby, proto ji tam vynaseli rusove a proto jeste nedavno zajistovali dopravu lidi na a z ISS pouze rusove.

Nez zacnes neco vykrikovat, mel by sis o tom nejdriv neco zjistit.
Takhle to podal Chris Hadfield, jeden z nejvetsich frajeru co NASA kdy mela, mel napr na starosti vyber a skoleni astronautu atd. A je to prave on, kdo astronauty uci, ze - cituji - “urednim jazykem vesmiru je rustina”.
2. 12. 2021 19:02
Re: Super auto
Ano, GLONASS měl zpoždění za GPS dobrých dvacet let

A v poslední době se rusům daří lítat na oběžnou dráhu kolem Země a taky rozbíjení satelitů
Avatar - Barrichello
2. 12. 2021 11:35
Re: Super auto
Přístí rok letí na měsíc sonda Luna 25.....

GPS maj systém Glonass.
https://cs.wikipedia.org/wiki/GLONASS

Zítra startuje z Kourou Sojuz STB s navigačními družcemi Galileo

8.12. startuje Sojuz MS-20 s komerčními turisty
21.12. má startovat z Plesecku třetí Angara A5
27.12. má z Bajkonuru startovat Sojuz 2.1.B s družicemi OneWeb