Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vietnamský VinFast má novou vlajkovou loď. Je to luxusní SUV s technikou BMW a osmiválcem GM

David Bureš
Diskuze (3)

VinFast při své premiéře zaujal originálně pojatými automobily, využívajícími starší základ od BMW. Nyní vietnamská automobilka přijíždí s vlajkovou lodí, která zaujme vzhledem i motorem.

VinFast je vietnamská automobilka založená tamějším podnikatelem Phamem Nhatem Vuongem, který se z Vietnamu snaží udělat důležitého producenta automobilů. V roce 2018 na tehdejším autosalonu v Paříži zaujala koncepty Lux SA2.0 a Lux A2.0, které se mezitím začaly prodávat. Portfolio vedle tohoto sedanu a SUV rozšířil i oplastovaný městský hatchback Fadil, alias v licenci vyráběný Opel Karl. Nyní se pak portfolio rozšiřuje směrem vzhůru.

Novinka se nazývá VinFast President a je to vrcholná varianta již prodávaného SUV Lux SA2.0. Prezentuje se v krásně vypadající zlato-černé barevné kombinaci, spíše než tou se však President od výchozího auta na první pohled odlišuje chladicím otvorem v kapotě.

Video se připravuje ...

Ještě zajímavější je to však pod kapotou. Lux SA2.0 sice využívá technický základ od BMW – konkrétně je vůz postaven na podvozku X5 minulé generace F15 a je poháněn dvoulitrovým zážehovým čtyřválcem z Mnichova – v tomto případě se však má o pohon postarat srdce od druhého partnera VinFastu.

VinFast sice zatím nic oficiálně nepotvrdil, podle vietnamských médií však v útrobách Presidentu bude pracovat atmosférický vidlicový osmiválec o objemu 6,2 litru z dílny amerického koncernu. Použití agregátu GM v útrobách od BMW se může jevit jako překvapující, VinFast ale o takové kombinaci mluvil už loni. Daný motor se dokonce objevil v konceptu jednoduše nazvaném V8, který byl prezentován na loňském autosalonu v Ženevě.

Kdy se VinFast President začne prodávat, zatím výrobce neuvedl, stejně tak si zatím musíme počkat i na bližší specifikace. Příchod vlajkové lodi nicméně dokazuje, že to vietnamská automobilka s expanzí myslí vážně. Aktuálně testuje také malé SUV a plánuje vstup na nové trhy. Ambicí je dokonce začít prodávat auta v roce 2021 na americkém trhu.

Výchozí VinFast Lux SA2.0 je mimochodem 4.940 mm dlouhým SUV s rozvorem 2.933 mm. O pohon až sedmimístného vozu se stará přeplňovaný benzinový čtyřválec (původně BMW starší řady N20) o výkonu 168 kW a točivém momentu 350 N.m. Spárován je s osmistupňovým automatem a v závislosti na verzi pohání zadní nebo všechna kola.

David Bureš
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - Zetti
5. 8. 2020 06:42
Re: Další komunisticko kapitalistický střep jdoucí do EU Soj
Cau, ja bych ty vietnamce nepodcenoval, ty nudle za 6,5 co ti predhodi do supermarketu sami neji. Naopak si davaji pekne do trumpety, ja kupuju ty jejich nudle za 85 korun, jejich krevety, jejich ryzi, jejich koreni primo u nich, v pekne a moderne vybavenem obchode, to vsechno je o necem jinem nez se kupuje bezne tady.