Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vláda se ve středu zaváže k podpoře elektromobility

redakce AUTO.CZ
Diskuze (28)
Vláda se zaváže k podpoře elektromobility, vývoje autonomních vozidel a digitalizace dopravy v Česku. Premiér Bohuslav Sobotka a prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar podepíší memorandum o budoucnosti automobilového průmyslu v ČR.

Následně se premiér setká se šéfem Škody Auto Bernhardem Maierem a odborovým předákem Škody Jaroslavem Povšíkem. Premiér chce na jednání prodiskutovat a osobně ověřit informace o možném přesunu části produkce Škody z ČR do Německa, ale také se bude zajímat o další strategický rozvoj společnosti v ČR. Informaci o možném přesunu přinesla minulý týden agentura Reuters, automobilka je později dementovala. Podle Mladé fronty Dnes získala Škoda Auto od koncernu Volkswagen zakázku na výrobu baterií potřebných pro pohon aut s elektromotory.

Součástí podepisovaného memoranda je akční plán, který obsahuje do roku 2025 celkem 25 úkolů. Mimo jiné řeší výstavbu infrastruktury pro bezemisní vozidla, dotace a úlevy na pořízení elektromobilů, standardizaci a právní aspekty automatizovaného řízení, vysokorychlostního internetu, digitálních a mobilních služeb a výzkumu a vývoje pro automobilový průmysl.

Mezi konkrétními kroky je například opatření, aby elektromobily nemusely platit registrační poplatky a měly bezplatný vjezd do center měst, možnost zrychleného odepisování pro podnikatele nebo možnost kombinace dotace na pořízení s operativním leasingem. Pro testování autonomních vozů má vzniknout polygon.

Automobilový průmysl se na tuzemské průmyslové výrobě podílí zhruba jednou čtvrtinou. Tržby tuzemských automobilek a dodavatelů dílů loni meziročně vzrostly o 12 procent na rekordních 1,02 bilionu korun. Objem exportu stoupl o 11 procent na 865 miliard Kč. Podíl exportu na tržbách se od roku 2009 navýšil o šest procentních bodů na současných téměř 85 procent. Každých 23 sekund se v Česku vyrobí jedno auto, celkem jich loni bylo rekordních 1,34 milionu.

Počet pracovníků ve firmách Sdružení automobilového průmyslu se v posledních deseti letech pohybuje kolem 118.000. Dalších zhruba 400.000 lidí je na automobilový průmysl navázáno. Průměrná mzda v podnicích sdružení stoupla z 22.591 Kč v roce 2006 na loňských 34.820 korun. Průměrná mzda v Česku je v současnosti přes 29.300 Kč.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (28)
13. 10. 2017 09:45
Re: POLITICKÝ PLKY PŘED VOLBAMI SOUDRUZI, KLÍÍÍD NIC SE FÁM
to ye nekdo bude investovat do dieselu neynamena ye nevzmrou ;-) pokud nejaky dany stat hodla zakayat prodej neceho, tak automobilka s tim nic nenadela, a ve chvili kdy nebudou mit dostatecnou poptavku ve zbytku sveta kde ty restrikce diesely prote cekaj, tak co takova automobilka udela? no diesel zarizne, takze ted maj jeste spoustu prohlaseni o tom jak budou podporovat diesel a za 10 let prohlasej ze to proste dal nejde udrzet a tenhle a tenhle model je posledni co ma pod haubnou diesel ;-)

jedine velke odbytiste na diesely v osobnich autech jsou v Evrope a Rusku, v Evrope se schyluje ke konci dieselu a ze by cpali prachy do vyvoje dieselu jen kvuli Rusku? no par let to jiste delat budou, ale pak to taky zariznou ;-)
12. 10. 2017 09:04
Re: POLITICKÝ PLKY PŘED VOLBAMI SOUDRUZI, KLÍÍÍD NIC SE FÁM
"A dalnicni známka zdarma a odpusteni poplatku při registraci auta je smesna dotace i na ten elektromobil "

S tim musim vice nez souhlasit, to je nejvetsi fraska jakou jsem kdy videl. To nepodpori nakup elektrovozu v zadne mire.

Pokud by mi stat dal 75-100 tisic, tak bych treba o budoucim elektromobilu uvazoval, protoze by mi to kompenzovalo vyssi cenu castecne. Takhle by uvazovalo plno lidi. Ale ne, mi na vlade umime vymyslet jen ptakoviny, ale nic chytreho.

Lide by si tady mohli odpustit populisticke komentare typu chudym bral a bohatym daval. To je stejne jak kdyz CSSD mluvi o progresivnim zdaneni. Ale ono tady uz je ve skutecnosti. Clovek napriklad ze 70 tisic plati mnohem vetsi dan nez clovek z prijmu 20 tisic.
12. 10. 2017 09:03
Re: To asi tak pomůže dotovat bohatším jejich rozmary
me ale tesi ze stoupaji prodeje hybridu ;-) a to co si potvrzuje Mercedes je me tak nejak fuk, stejne tak potvrdili i nekolik modelu jen s baterkama, a co jako?
11. 10. 2017 15:34
Re: To asi tak pomůže dotovat bohatším jejich rozmary
Zasadne nesouhlasim s dotacemi, tedy politickym prerozdelovanim.
11. 10. 2017 15:33
Re: POLITICKÝ PLKY PŘED VOLBAMI SOUDRUZI, KLÍÍÍD NIC SE FÁM
Zasadne nesouhlasim s dotacemi, tedy politickym prerozdelovanim.