Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Golf R 400: Zběsilý golfík půjde možná do výroby

Aleš Dragoun
Diskuze (87)
Volkswagen nejprve dementoval přípravy výroby nejostřejšího Golfu R 400, který představil v Pekingu. Zdá se ale, že je všechno jinak.

Radikální třídveřový koncept postavený na základě aktuálního Golfu R je dílem divize Volkswagen R GmbH. Dostal tudíž třídveřovou karoserii a výkon jeho motoru činí rovných 400 koní, tedy správně 294 kW. Pod přední kapotou se nachází dvoulitrový benzinový čtyřválec TSI řady EA888 se dvěma vačkami a proměnným časováním ventilů. Změnila se kliková skříň a hlavně turbo umístěné v hlavě válců dostalo zvýšený maximální plnicí tlak, výfukové plyny ochlazuje voda. Točivý moment 450 N.m v rozmezí 2400-6000 min-1 přenáší šestistupňová převodovka DSG logicky na obě nápravy. Ostrý Golf má tedy stálý pohon všech kol 4Motion s mezinápravovou spojkou Haldex 5 ovládanou elektrohydraulickým olejovým čerpadlem. Řadit lze pákou, případně tlačítky na volantu. U výkonu rozmezí otáček výrobce oficiálně zatím neudal. Akcelerací z klidu na stovku bestie zvládne za 3,9 s a ve 280 km/h zasáhne omezovač.

Elektronická stabilizace má sportovní režim, nechybějí ani nadstavby v podobě závěru diferenciálu EDS a systému XDS+, který přibrzdí v zatáčkách vnitřní kola. Tito pomocníci se dají například na okruhu plně deaktivovat. Podvozek zůstal nezměněn, vpředu jsou vzpěry McPherson se spodními příčnými trojúhelníkovými rameny a vzadu víceprvková náprava. Hodnoty specifického výkonu 200 k/l a výkonové hmotnosti 3,55 kg/k slibují opravdu nevídané řidičské zážitky.

Šílený golfík váží 1420 kg a lakován stříbrnou metalízou Silver Flake v kombinaci s černou střechou vypadá poměrně decentně. Ve srovnání se zmíněnou verzí R je však díky změněným podběhům o 20 mm širší. Agresivně se tváří hlavně přední nárazník s mohutnými karbonovými vstupy vzduchu a lízátkem ze stejného materiálu. Na přední masce najdeme žlutě lakovanou spodní lamelu, která přechází do bixenonových světel. Boční prahy dostaly nástavce, také z uhlíkových kompozitů, z nichž jsou i kryty vnějších zpětných zrcátek. Vzadu na třetích dveřích trůní dvojitý spoiler s brzdovými diodami, v nárazníku zejí pro změnu mohutné otvory v pro lepší chlazení brzd a centrálně umístěnou dvojitou chromovanou koncovku výfuku o průměru 110 mm. Stříbrno-černá devatenáctipalcová pětipaprsková obouvají pětatřicetiprocentní pneumatiky široké 235 mm. Všechny vnější karbonové prvky jsou lakovány matnou průhlednou barvou.

Posádka si hoví ve čtveřici samostatných závodních sedaček s otvory pro pásy a integrovanými opěrkami. To, co zde vypadá jako uhlíková vlákna, je ve skutečnosti kůže, kterou doplňuje šedá Alcantara. Prošívání je opět citronově žluté, stejně jako na tříramenném volantu s plochou spodní částí. Tahle barva je vůbec na autě vidět, třeba na krytu motoru či brzdových třmenech. Palubní desce dominuje středový displej informačního systému, obložení je opět kompozitové, tentokrát ovšem pokryté lakem lesklým.

V případě Golfu R 400 se vlastně jedná o dárek ke čtyřicátinám modelu, jen v názvu je o nulu více. Byť si automobilka přichystala ještě jeden v podobě konceptu Edition. A teď dobrá zpráva. Volkswagen nejvýkonnější „erko“ představil na autosalonu v Pekingu coby studii bez naděje na sériovou výrobu. Ta se ale přesto chystá. Magazínu Car And Driver to potvrdil samotný šéf výzkumu a vývoje německé značky Heinz-Jakob Neusser.

Aleš Dragoun
Diskuze (87)
24. 4. 2014 15:50
Re: Topper
Rozhodně se nevysmívám někomu na základě toho, čím jezdí. Směšné ovšem je, že člověk, co dokupy nejezdil v ničem, se tady prezentuje, jakoby to tady osvobodil a pláca nesmysly. A to myslím vážně, nebuď překvapenej, že jsi tady k smíchu.
Avatar - white label
24. 4. 2014 14:41
Re: Topper
Jenže, aby mohl být v garáži, musí být nejdřív v nabídce... ;-)
24. 4. 2014 14:39
Re: Topper
Zatím takové, že po koupi jiného nového auta nezbylo ani na 3válcové citigo, natož Audi :-) a jinak by mne by asi docela žralo, kdybych musel koupit 3hrnek, aby si někdo jiný mohl užívat řadový foukaný 5vál :-)
Avatar - AUDIRS6
24. 4. 2014 13:11
Re: Topper
nepoznám Tvoje fin. možnosti ;-) - a nemôžem teda ináč, než podržať palce ;-)
24. 4. 2014 12:50
Re: Topper
Já bych ho mnohem raději viděl v garáži než jenom v nabídce :-)