Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rodina Volkswagen I.D. poodhaluje nového člena: Elektrický závoďák pro Pikes Peak!

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Model I.D. R Pikes Peak je nejostřejším členem elektrické flotily značky VW a má nemalé cíle. Ve slavném coloradském závodě chce útočit na rekord.

Celý název závodního vozu je I.D. R Pikes Peak, vzniká pod taktovkou společnosti R GmbH a zároveň je úvodní vlaštovkou intenzivnější spolupráce odvětví VW R a VW Motorsport. Elektrický závoďák s pohonem všech kol uvidíme v akci již brzy, na slavný závod Pikes Peak se chystá již letos.

„S rodinou I.D. chceme být lídrem v oblasti elektrické mobility. Start našeho závoďáku v nejslavnějším podniku do vrchu má v tomto ohledu nejen symbolický význam, ale je také cennou zatěžkávací zkouškou pro vývoj elektromobilu obecně,“ uvádí k poodhalení automobilu Dr. Frank Welsch člen představenstva VW.

Mezinárodní závod do vrchu na Pikes Peaku se uskuteční v létě, elektrické „erko“ vyrazí do boje 24. června. Podnik se koná od roku 1916 nedaleko města Colorado Spring v pohoří Rocky Mountains. Trasa je dlouhá 19,99 kilometru. Začíná se v nadmořské výšce 2800 metrů a pokračuje do cíle, který nalezneme 4302 metrů nad mořem. Netřeba vysvětlovat, proč se podniku tady přezdívá „závod do oblak“.

Volkswagen v letošní účasti vidí ideální čas na odvetu. Značka se podniku naposledy účastnila v roce 1987, tehdy šlo o Golf se dvěma motory, který však do cíle nedorazil. „Chceme ukázat, co je v motoristickém sportu možné s elektrickým pohonem,“ dodává Sven Smeets, ředitel oddělení VW Motorsport. A cíl? Ten je jednoznačný. Přivézt domů rekord!

Za volant speciálu usedne Romain Dumas a nečeká jej lehký úkol. Současný rekordní čas ve třídě elektricky poháněných prototypů je starý dva roky a má hodnotu 8:57,117, jeho držitelem je Novozélanďan Rhys Millen s elektromobilem e0 PP100.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)