Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen ID.4 bude další elektromobil z Wolfsburgu. Chystaný crossover se ukazuje ve Frankfurtu

David Bureš
Diskuze (0)

Elektrickou rodinu ID. značky Volkswagen čeká rozsáhlá expanze. Po hatchbacku ID.3 přijde globální crossover ID.4.

Volkswagen na domácím frankfurtském autosalonu vsadil na premiéru nového elektromobilu ID.3, prvního zástupce nové elektrické řady, který dominuje jeho stánku. Automobilka ale na IAA 2019 ukazuje i budoucnost řady ID., na výstavišti se totiž ukazuje i připravovaný model ID.4.

Zatím však v jen zamaskované podobě, ukrývá se za sklem a ještě pod vrstvou extravagantní kamufláže, a tak z jeho vzhledu je patrné jen minimum. I přesto je však znát, že Volkswagen ID.4 bude sériovou verzí konceptu ID.Crozz, což ostatně potvrdila i sama automobilka.

Na rozdíl konceptu však bude typickým crossoverem, s konvenčním siluetou a tradičními dveřmi, otevíranými do stran, ne k nebi. Později se však počítá i s „kupé variantou,“ se sportovnější verzí, přesně ve stylu ID.Crozz, který se světu poprvé ukázal v roce 2017.

„Elektromobily musejí být aerodynamické, protože energie baterií je ta nejcennější věc. Ale bude o trochu dobrodružnější, drsnější a odolnější než ID.3,“ říká šéfdesignér Volkswagenu Klaus Bischoff.

Volkswagen ID.4 se začne prodávat v roce 2020, světu se oficiálně představí na jarním autosalonu v Ženevě. Jestliže ID.3 je hatchback zaměřený na evropské trhy, ID.4 bude crossover, který bude globálně prodávaný. Automobilka se s ním chce  prosadit v USA i v Číně, kde má táhnout prodeje její elektrické řady ID. Dokonce se bude vyrábět na třech místech (Evropa, USA, Čína), což z něj skutečně udělá globální model.

Druhý zástupce řady ID bude sdílet s již odhaleným ID.3 techniku v podobě platformy MEB, vyvinuté pro potřeby elektromobilů. Počítá se s nabídnutím pohonu všech kol, prostřednictvím dvou elektromotorů, jednoho u přední a druhého u zadní nápravy.

Volkswagen zatím počítá se třemi crossovery a SUV s elektrickým pohonem řady ID. Vedle ID.4 a jeho kupé verze dorazí velké SUV se třemi řadami sedadel, vycházející z konceptu ID.Roomzz. Prodávat se začne v roce 2021, patrně ale jen na čínském trhu, v Evropě by o něj zřejmě nebyl dostatečný zájem.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme