Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Cars končí s výrobou nafťáků. Kompletně přejde na elektromobily

ČTK
Diskuze (62)

Švédský výrobce osobních automobilů Volvo Cars do začátku příštího roku ukončí výrobu všech zbývajících modelů s dieselovými motory. Dál bude vyrábět už jen plně elektrická auta, jak avizovala dříve.

Firma o tom informovala na svém webu u příležitosti jednání Climate Week, které se od roku 2009 každoročně koná v New Yorku souběžně se zasedáním Valného shromáždění OSN. Automobilka už před dvěma lety oznámila, že do roku 2030 přejde na plně elektrický pohon.

"Za několik měsíců bude vyroben poslední vůz Volvo s naftovým motorem, čímž se Volvo Cars stane jedním z prvních původně tradičních výrobců automobilů, kteří tento krok učiní," uvedla firma.

Zatímco ještě v roce 2019 tvořily většinu aut Volvo prodávaných v Evropě vozy s dieselovým motorem, loni to bylo pouze 8,9 procenta. Letos v srpnu činily plně elektrické nebo hybridní modely 33 procent prodaných aut Volvo. Společnost neupřesnila, kolik ze zbývajících 67 procent prodaných vozidel mělo dieselový a kolik benzinový motor.

Video se připravuje ...

Prodej dieselových modelů v Evropě od skandálu německé automobilky Volkswagen ohledně podvodů s emisemi rychle klesá. Automobilky postupně snižují počet dieselových aut ve svých modelových řadách. V roce 2015 tvořila dieselová auta více než polovinu nových automobilů v Evropě, zatímco letos v červenci jejich podíl činil přes 14 procent.

Většinovým vlastníkem společnosti Volvo Cars je čínská skupina Geely, která firmu koupila v roce 2010 od amerického automobilového koncernu Ford Motor. Předloni firma Volvo Cars uvedla své akcie na stockholmskou burzu.

ČTK
Diskuze (62)

Doporučujeme

Avatar - jersey.se
21. 9. 2023 19:38
Akorát že vůbec
Tohle říkají dlouho, ale žádné ukončování dieselů se nekoná. Pořád si je objednáte a budete si je moci objednat i nadále. Otázka ovšem je k čemu, když jsou jejich benzíny skoro na úrovni dieselů. A nebojte se, i s benzíny se počítá i nadále.
Avatar - Barrichello
21. 9. 2023 15:39
Re: Volvo končí
Utopie Vám vždycky šly vid, to už uměl děda Borisov a Lysenko vid? :-) :-) :-)
Avatar - Barrichello
21. 9. 2023 15:38
Re: Volvo končí
Většina automobilek pro přechodu na EV zkrachuje nebo je zkoupíš čínan, který to umí vyrábět lepší a levněji jak ONI :-)
21. 9. 2023 09:21
Re: naftaky mely skoncit nejpozdeji s dieselgate v 2015
To se pletes.

Diesely tlacily predevsim tvrde lobby nemeckych a francouzskych automobilek.
A slabi urednici podlehli nesmyslnemu (ochranarskemu) tlaku.

To ze je diesel zeleny, byl predevsim marketing automobilek. A zneuziti toho, ze diesel vykazuje nizsi co2 emise, prestoze produkuje jedovata svinstva typu nox.
21. 9. 2023 09:15
Re: naftaky mely skoncit nejpozdeji s dieselgate v 2015
Hlavne embargo neudelas, kdyz tu mas cinske (nebo americke...) tovarny.