Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo XC40 na prvních fotkách. Nové SUV vypadá jako koncept

David Bureš
Diskuze (31)
Chystané rozšíření modelové řady Volvo představilo již loni ve formě konceptu. Vzhled sériové verze zůstal až na detaily zachován.

Volvo sice na letošním frankfurtském autosalonu chybí, přesto pro tento podzim chystá důležitou novinku, kompaktní SUV nazvané XC40. Odhaleno bude oficiálně 21. září, na internet však už pronikly první záběry kompletně odhaleného auta. Zveřejnilo je maďarské zastoupení švédské značky, a to prostřednictvím prezentačního videa, které zase bylo rychle staženo.

Díky tomu tak už víme, jak bude novinka vypadat ze všech stran. Tvarově vůz navazuje na větší SUV od Volva, proti nim však působí mlaději a svěžeji. XC40 vychází z loňského konceptu 40.1, proti kterému se změnily jen detaily, jako jsou vnější zpětná zrcátka, maska chladiče nebo kliky dveří. Tyto prvky ostatně bylo třeba změnit, vždyť koncept měl místo zrcátek kamery a kliky dveří měl ukryté, což by u sériové verze bylo příliš nákladné řešení. Celková silueta zhruba 4,39 metru dlouhého SUV byla zachována, a to včetně zajímavé linie bočního prosklení.

Díky zveřejněnému videu už víme i to, jak bude vypadat interiér XC40. I ten navazuje na větší modely Volva, což znamená jednoduchou, minimalistickou palubní desku s vertikálně orientovaným displejem multimediálního systému. Dobře známý je i tvar volantu.

Automobilka mimochodem slibuje, že vnitřek XC40 bude prostorný a praktický. Třeba reproduktory hudebního systému byly přesunuty tak, aby ve dveřích vznikly velké odkládací prostory schopné pojmout tablet, notebook nebo lahve s vodou.

Svoji technikou se však XC40 liší. Zatímco pro větší modely Volva (od řady 60 nahoru) je určena modulární platforma SPA, řada 40 využije architekturu CMA přizpůsobenou kompaktním modelům. Automobilka ji kvůli rozložení nákladů vyvinula ve spolupráci s mateřským Geely, který ji už využil pro crossover Lynk & Co 01.

Součástí platformy má být i nově uvedený tříválec o objemu 1,5 litru, které doplní dříve uvedené dvoulitrové čtyřválce. Tříválcový agregát má být použit i v kombinaci se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou a elektromotorem ve formě hybridního modelu.

XC40 je prvním zástupcem nové generace čtyřicítkové řady. Vedle SUV má Volvo platformu CMA využít ještě pro sedan a hatchback, který by nahradil dnešní V40. Možností je pak i příchod ještě menší, „dvacítkové“ řady.

David Bureš
Diskuze (31)
Avatar - Bubáq
17. 9. 2017 19:39
Re: KONEČNĚ...
Pane, vy jste nenapravitelný komediant. Současná Volva prostě stojí za velké prd, a s tím nic neuděláte.
15. 9. 2017 23:56
Re: KONEČNĚ...
V r.2016 rostlo Volvo dvouciferně na dvou největších trzích, tj. v USA a v Číně.
15. 9. 2017 23:38
Re: Pěkné
Myslím, že jsme se pobavili a teď vážně. Když už tedy dáváte odkazy, použijte aspoň ty, které by vaše tvrzení dokládaly...

r.2016

[odkaz]
Na šestém místě je Volvo XC70 a na místě sedmém BMWX5, jedenácté Volvo XC90 (není přitom jasné zda nové či staré) přičemž na místě desátem je Mercedes Benz M Class. Žebříček uzavírá na čtrnáctém místě Audi Q7
[odkaz]
Šesté místo ze šesti Volvo XC60.
[odkaz]
Jedenácté místo ze čtrnácti Volvo S60. Za Volvem skončilo Volkswagen CC a BMW 3 series. Poslední je Cadillac ATS.

r.2017

[odkaz]
Třetí místo ze šesti Volvo XC60, šesté skončilo Audi Q5.
[odkaz]
Desáté místo ze čtrnácti Volvo S60, poslední skončilo Infiniti Q50. Za Volvem např. Audi A5 nebo Mercedes Benz CLA.

Opravdu raději nekomentujte, protože ostatní (a tím myslím aktuálně především mě samotného) to pak stojí zbytečný čas dohledávat data (dokonce ta Vaše), která prokazují, že nepíšete pravdu a spíše si vymýšlíte...

15. 9. 2017 23:06
Re: Pěkné
Obávám se, že se mýlíte Vy. A rovněž se obávám, že se mýlíte záměrně. Jak už jsem řekl, Volvo je v zásadě malá automobilka, nicméně Volvo po sobě tři roky roste... A loňský rok opět zaznamenalo rekordní růst.
[odkaz]
V článku se zmiňuje, že Volvo zažilo silný růst v USA, Číně a západní Evropě. Poslední modely automobilky jsou tedy úspěšné.
Bude tedy lépe, když Volvo a dojmy o prodejích hodnotit nebudete, protože jde pouze o dojmy:-).
Avatar - wakantanka
15. 9. 2017 22:36
Re: Pěkné
Ale no tak. Kazda z D3 na trikrat viac modelov ako Volvo a tusim ze najviac rastu v tych nizsich kategoriach kde Volvo nema nic. Cisla sa daju vylozit vselijak. :-)