Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW představuje svůj nejmenší plnohodnotný obytňák Caddy California

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Nová generace modelu Caddy se dočkala obytné verze California, která i na omezeném prostoru nabídne takřka plnohodnotný komfort obytného vozu.

Označení California se mezi užitkovými vozy značky Volkswagen stalo doslova legendárním. Vše začalo u ikonického modelu Transporter, později se však této úpravy dočkal i větší Crafter a nyní přijíždí ve verzi California dokonce i nejnovější Caddy.

Ten se tak stává nástupcem modelu Caddy Beach, tedy obytné verze minulé generace Caddy, oproti kterému by však měl nabídnout kompletně přepracovaný a nově vyvinutý interiér s podstatně většími možnostmi, komfortem i prostorem. Na první pohled přitom nic nepoznáte.

Hlavní předností jinak obyčejného VW Caddy Beach je totiž komfortní postel, která může být většinu času jednoduše uložena v kufru. Po sklopení zadních sedadel, posunutí předních a vyklopení speciálního rámu však dostanete komfortní postel s rozměry 1980 x 1070 milimetrů.

Pružný rošt v kombinaci s komfortní matrací by přitom měl zajistit maximální komfort a nerušené spaní. A pokud by se vám snad spát nechtělo, můžete přes panoramatickou prosklenou střechu s plochou 1,4 m2 sledovat hvězdnou oblohu. Na stropě je ovšem i světlo s nastavitelnou intenzitou, které je praktickým i estetickým doplňkem.

Na fotografiích můžeme vidět, že součástí výbavy budou i praktické neprůhledné stínící dečky, které se budou k oknům pravděpodobně uchycovat pomocí magnetů všitých do okrajů (podobné řešení známe i z větších Californií).

Součástí standardní výbavy je navíc kromě postele i skládací stolek a dvojice komfortních skládacích křesel, díky kterým si můžete udělat pohodlí prakticky kdykoliv a kdekoliv. Zřejmě nejpozoruhodnější inovací je ovšem volitelná mini-kuchyňka, která se rovněž vtěsnala do kufru.

Video se připravuje ...

Malá kuchyň nabídne dva šuplíky, přičemž horní nabídne plynový vařič s jednou plotýnkou, větrný štít a pracovní plochu. Samotná plynová lahev je uložena ve speciálním hermeticky uzavřeném boxu. V nižším šuplíku pak najdeme praktický šuplíček na příbory a především úložný prostor na zásoby a kuchyňské vybavení.

Při obsluze kuchyňky nabídne základní ochranu před rozmary počasí vyklopené víko kufru, komu by to ale nestačilo, ten si bude moci přiobjednat i speciální modulární stan. Ten navazuje na otevřené zadní dveře a vytváří tak dalších chráněný obytný prostor, ve kterém mohou přespat další dvě osoby. Stan se dá navíc pohodlně odpojit a uzavřít, zatímco se s autem vydáte na cesty.

A kam s věcmi, když kufr zabírá kuchyňka a kempovací vybavení? Součástí interiéru jsou speciální kapsáře na zadní okna, kdy každý unese cca 5 kilogramů vašich drobností. Další možností je pak vyjmutí zadních sedadel, díky čemuž vznikne bohatý úložný prostor. Sníží se však přepravní kapacita.

Samotný vůz by měl být nabízen ve dvou velikostech. Základní nabídne délku 4501 mm, zatímco prodloužená verze až 4853 mm. Pod kapotou by se měly minimálně z kraje výroby zabydlet naftové motory o výkonu 55 a 90 kW (75/120 k). Volitelně pak bude dostupný i pohon všech kol 4Motion.

V neposlední řadě musíme zmínit moderní výbavu kabiny, která nabídne digitální přístrojový štít, infotainment s úhlopříčkou až 10 palců a samozřejmě bohatou konektivitu, včetně on-line služeb. Působivá je také nabídka až 19 asistenčních systémů, včetně semi-autonomního asistenta řízení Travel Assist.

Základní Volkswagen Caddy California by se měl dostat na trhy ještě letos, příjezd prodloužené verze se však očekává až v příštím roce.

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Doporučujeme

Avatar - Ivosee
4. 9. 2020 08:27
Cena?
Aby to s kuchyňkou, stanem a 4Motion nebylo za 1,4M...za auto se 120k :-!
3. 9. 2020 18:02
Re: Velikost
Plnohodnotný ... :D :D :D :D :D :yes:
3. 9. 2020 16:42
Nemeckej styl
Ta prvni fotka je neco ve smyslu, nacouvas do stanu, nastartujes a dobrou ❤️
3. 9. 2020 16:41
Velikost
Koukám že na to focení museli sehnat pěkně liliputky aby to vypadalo že se v Caddy dá kempovat..