Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vyhřívané bezpečnostní pásy od ZF mají prodloužit dojezd elektromobilů

Filip Melich
Diskuze (134)

Německá společnost ZF vyvinula vyhřívaný bezpečnostní pás. Podobně jako v případě vyhřívaného volantu a sedadel, má pomoci s prodloužením dojezdu elektromobilu v zimě.

Jednou z nevýhod elektřinou poháněných vozidel je až o desítky procent nižší dojezd v nízkých teplotách, který je způsobován mimo jiné tím, že se trakční akumulátor potřebuje zahřát na ideální provozní teplotu. Další významný odběr představuje ohřev interiéru, protože v elektromobilu nevzniká tolik odpadního tepla, které by bylo možné k vytápění použít, jako u spalovacích motorů. Energie se tedy musí brát z baterií.

Jednou z častých rad, jak v zimě prodloužit dojezd elektromobilu, je v první řadě zapnout vyhřívání sedadel a volantu, místo snahy o vyhřátí celého interiéru. Brzy by se k doporučením mohlo přidat zapnutí vyhřívaných bezpečnostních pásů. Řešení vyvinuté společností ZF funguje na podobném principu jako vyhřívání sedadel a volantu, přičemž využitím všech tří vyhřívaných položek by mělo být v chladných měsících možné zachránit až 15 % dojezdu elektromobilu.

Video se připravuje ...

Vyhřívané pásy na první pohled vypadají jako standardní bezpečnostní pásy. Je to díky tomu, že jsou malé drátky, plnící funkci topných vodičů, vplétány přímo jako součást struktury bezpečnostního pásu. Kontaktní elementy pro elektrické topné okruhy jsou umístěny tak, aby neomezovaly funkčnost samotných pásů nebo jejich navíječů.

Martina Rausch, která má vývoj nových bezpečnostních pásů v ZF na starosti, říká: „Pro cestující není v používání pásů ve srovnání s těmi konvenčními žádný rozdíl. A chování vyhřívaného bezpečnostního pásu při nehodě samozřejmě není o nic horší ve srovnání s konvenčními protějšky.

Video se připravuje ...

Dobrou zprávou pro výrobce aut je podle ZF skutečnost, že se instalace vyhřívaných bezpečnostních pásů od těch klasických liší jen v detailech. A díky tomu, že jsou ohřevné drátky zapleteny přímo do pásů, neliší se ani jejich tloušťka. Tím pádem jsou pásy podle německé společnosti už nyní připraveny na sériovou výrobu.

Další výhodou nových pásů je podle Martiny Rausch skutečnost, že nejlépe fungují, když jsou v blízkém kontaktu s tělem. Cestující tedy budou motivováni sundat si tlusté zimní bundy, čímž nevědomky zvýší svoji bezpečnost. Pro funkci jakéhokoliv bezpečnostního pásů je totiž lepší menší množství vrstev mezi ním a osobou, kterou má chránit.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (134)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
9. 1. 2023 16:56
Re: Re: Re: Tvl, tohle fakt nevymyslíš.
Nemusíš furt opakovat ŽE doteď NETUŠÍŠ o čem to je = a dávat odkaz že NEJSI SÁM kdo to nechápe

Víš Kylie kočka a pes VÍ TO CO TY že to je příjemný, když se zapálí v krbu. A stejně JAKO TY NEVÍ proč to není vhodný (nejde) furt

dokonce ani po OPAKOVANÝCH vysvětleních, dále (vůbec) NECHÁPEŠ o čem je řeč = a TUPĚ píšeš DLE TEBE :D :-!

není problém ŽE nejsi schopen chápat úroveň střední škola, BLBÝ je že https://www.national-geographic.cz/…alerie/foto.html?…

tak ti to vysvětlím TO CO PÍŠEŠ ví všichni, ale pak to pokračuje dál = a tam když TVŮJ MOZEčeK dojde k JINÉMU závěru než (třeba) Vávrův Sedláčkův můj Hendlyho mikesuse atd. = tak viz odkaz :*)
9. 1. 2023 14:47
Re: Re: Re: Tvl, tohle fakt nevymyslíš.
Ty už mi zase nevykáš? Nebo tvůj sloučený profil "Kylie" po dobu tvého pobytu v blázinci obsluhovala tvoje neteta co vypadá jak vyžilá pracovnice sexuálních služeb?

Nicméně k tvému dotazu. Ne nevím proč nemůžu topit dřevem. Jsem rád, že navzdory tomu, že to, dle tebe, nejde topit dřevem, tak já to dělám a mám dojem, že tak činí spousta dalších lidí v reakci na ceny energií. Možná by si měl všem vysvětlit, že to nejde topit dřevem a že jsou všichni hloupí :-D

https://www.novinky.cz/…a-kamen-40380083
Avatar - Hammunasakra
9. 1. 2023 14:16
Re: Re: Re: Tvl, tohle fakt nevymyslíš.
Nojo zase si to trefil = NA CO SI TO ZASE HRAJES UBOZACKU tupej? když (ani po nápovědě) NECHÁPEŠ že (a proč) si osel, teda proč by neslo topit drevem :-O :*) :-! :-[]

to je fakt a bez přehánění TUPOST TUPÁ = a ty fakt NEMŮŽEŠ MÍT (ani) střední školu = právě "jubilejní" 10tisící DŮKAZ :-)

Takhle NEFUNGUJÍCÍ MOZEK to se nevidí, ty si měl nějakej úraz hlavy nebo si byl nejblbější dítě už ve školce? Protože TO CO nechápeš, většinou zvládaj děti na druhým stupni základní školy, minimálně když se jim to vyvětlí. Ty ne (to neni urážka jen konstatování) TY totéž NE(zvládáš)

Prostě viz já (včera) 11:11
8. 1. 2023 21:26
Re: Re: Re: Tvl, tohle fakt nevymyslíš.
Na co si to zase hrajes ubozaku? Ze nemas krbovky a musis poslouchat Sedlacka a topit na 17 je tvuj problem tak nezavid. :D Proc by neslo topit drevem? Zapaleny krbovky je nejprijemnejsi umely teplo co znam ty osle.
Avatar - Hammunasakra
8. 1. 2023 19:18
Re: Tvl, tohle fakt nevymyslíš.
tak nějak https://www.hybrid.cz/…h-do-chorvatska/

Viděl si (je k dispozici i plný video) https://www.garaz.cz/…de-stat-21009354 ?