Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Za naftu si možná brzy připlatíme, rozhoduje se o vyšší dani

Ondřej Mára Jakub Švec
Diskuze (185)

Sněmovna by dnes měla rozhodovat o zvýšení spotřební daně z nafty na původní úroveň již od letních měsíců, namísto příštího roku.

V červnu loňského roku snížila vláda spotřební daň na motorovou naftu o 1,50 Kč na litr, čímž chtěla pomoci dopravcům, kteří se tou dobou potýkali s vyššími cenami (zejména motorové nafty), k čemuž výrazně přispěla válka na Ukrajině. Podle původního návrhu mělo snížení daně trvat pouze do 30. září 2022, vláda ale následně rozhodla o jeho prodloužení do konce roku 2023.

Dnes se však bude na půdě sněmovny jednat o dřívějším navýšení spotřební daně z nafty o 1,5 Kč, tedy zpět na úroveň, která platila do loňského června. Kvůli aktuálně nižším cenám by tak k navýšení sazby mělo dojít již během letních měsíců, podle ČTK patrně již od srpna.

Lze navíc očekávat, že se případné zavedení vyšší spotřební daně z nafty promítne do cen téměř okamžitě, neboť provozovatelé čerpacích stanic nebudou chtít přijít o své současné marže, ze kterých by se jinak musel rozdíl financovat.

Důvod urychleného opětovného zavedení spotřební daně v původní výši je přitom jednoduchý - podle ministerstva financí přichází stát každý měsíc o 800 milionů korun právě kvůli snížené sazbě. Poslanci by ale měli hlasovat také o opozičních úpravách, které navrhují nechat sníženou sazbu do konce roku, respektive na letošní rok zvednout sazbu o 50 nebo 5 haléřů na litr.

Dodejme, že podle dat zveřejněných portálem Kurzy.cz se průměrná cena benzinu pohybovala ke včerejšímu dni kolem 37,37 Kč/l, zatímco u nafty šlo o částku kolem 32,37 Kč/l. V obou případech přitom během uplynulého měsíce sledujeme pomalý růst cen.

Video se připravuje ...

Ondřej Mára Jakub Švec
Diskuze (185)

Doporučujeme

6. 7. 2023 12:15
Re: Elektrikář ministrem
Hosi me se ten idiot ted zeptal jak by zvyseni ceny nafty mohlo negativne ovlivnit inflaci :D :D :D
6. 7. 2023 07:57
Re: Elektrikář ministrem
Ale aspon se ten debil ukaze hezky v cely svy "krase" :D
6. 7. 2023 07:56
Re: Elektrikář ministrem
Imbecile, me prekvapuje tvoje urputnost hadat se o necem na co nemas ani vzdelani a zjevne to nejsi schopen pochopit ani kdyz ti to lidi polopaticky, vysvetluji. Kazdeho kolem sebe umis akorat narknout, ze je pitomec, ale zkus se zamyslet mas-li cim, jestli neni chyba spis v tobe a tvem nedostatecnem mozkovem potencialu a ne vsech tech lidech okolo. :D
Avatar - rohYpnol
3. 7. 2023 20:47
Re: Elektrikář ministrem
...mělo to smysl...? ;-) Když se bavíš s debilem, tak to dopadne vždycky... takhle :-[] ;-)
Avatar - Ozzman
3. 7. 2023 13:21
Re: Elektrikář ministrem
Radši už nic...