Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zajímavé detaily (5.díl): Fiat Stilo střecha Skydome (video)

Ondřej Láník
Diskuze (0)
Střešní okno lze dnes za příplatek pořídit do mnoha automobilů. Skleněné střešní okno nebývá už tak běžné a pokud má být ještě k tomu hodně velké, výběr je značně omezen. Netradiční řešení přiváží Fiat...

Velká prosklená střecha byla dlouho zapovězeným prvkem kvůli vysoké ceně a potenciálnímu riziku při nehodě. Dnes nabízí střešní okno standardních rozměrů snad každý výrobce automobilů, trendem je zvětšování plochy nebo umístění několika menších střešních oken za sebe. Například nedávno testovaný Land Rover Discovery 3 disponoval hned třemi, více méně standardními střešními okny, tedy každá řada sedadel měla svůj průhled na oblohu.

Sklo nachází uplatnění dokonce také ve stavbě kabrioletů s pevnou střechou, čímž výrobci chtějí dále zvýšit atraktivitu kupé-kabrií. Několik málo výrobců nabídlo velkou střechu také v běžně dostupných osobních vozech.

Unikátní řešení přivedl do sériové výroby Fiat. Za 35.000,-Kč je nabízena skleněná střecha tvořená pěti díly, které se po otevření postupně přesunou dozadu a vytvoří otvor ve střeše o délce 660 mm a šířce 800 mm. Mezi dvěma polohami (uzavřeno, zcela otevřeno), jsou ještě další dvě částečně otevřené.

Otočný spínač elektrického ovládání střechy je umístěn ve střeše, před stropními lampičkami. Otevření střechy trvá zhruba 10 sekund. První díl střechy plní roli aerodynamické clony, která omezuje víření vzduchu v interiéru.

Když vás omrzí jízda ve skorokabrioletu, můžete cestovat alespoň s nebem nad hlavou. Uzavřená střecha má plochu o rozměrech 1150 x 800 mm a neobvyklý, možná trochu futuristický dojem z prostoru mají především cestující sedící na zadních sedadlech.

Jakmile vás začne nudit i průhledná střecha, můžete, třeba v hustém městském prostoru, použít clonu, která zaslepí střešní okno, uchrání soukromí a lépe udrží teplo v právě rozmrazovaném voze. Také clona má samostatné elektrické ovládání, dvěma jednodotykovými tlačítky, vedle otočného ovladače střechy.

Střecha Skydome figuruje v ceníku jako položka příplatkové výbavy všech Stil (včetně těch nejlevnějších). Škoda, že podobná svoboda ve volbě doplňků není běžná u všech značek a modelů...



Zajímavé detaily (1.díl): posuvné dveře Peugeotu 1007

Zajímavé detaily (2.díl): Renault Modus - víko zavazadelníku

Zajímavé detaily (3.díl): světlomety Volkswagenu Golf

Zajímavé detaily (4.díl): volant Citroënu C4 v praxi (video)

Poznámka: Videa jsou k dispozici ve formátu DivX a WMV.

Ke spuštění DivX videí je nutné mít v MediaPlayeru nainstalován plug-in DivX, který si můžete stáhnout zde. Tento formát lze s příslušným kodekem přehrát na všech operačních systémech.

Ke spuštění WMV videí není nutné na platformě Windows nic instalovat - MediaPlayer sám video přehraje. Tento formát videa však není použitelný v jiném přehrávači a na jiných operačních systémech.

Ondřej Láník
Diskuze (0)