Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Že prý krize? Provozní zisk předních světových automobilek loni prudce stoupl

Diskuze (18)

Přední světové automobilky v loňském roce prudce zvýšily své zisky, a to navzdory negativním dopadům nedostatku čipů a dalších součástek na jejich výrobní aktivity.

Podle studie poradenské společnosti EY se loni souhrnný provozní zisk 16 největších světových automobilových koncernů zvýšil o 168 procent na 134 miliard eur (zhruba 3,3 bilionu Kč), napsala agentura DPA.

"Celkově přední automobilové koncerny v loňském roce zvládaly čipovou krizi pozoruhodně dobře. Odbyt sice u řady podniků klesl, v oblasti zisku byl však vývoj v některých případech vynikající," uvedl analytik EY Constantin Gall. Dodal, že automobilkám se vyplatila strategie zaměřit se zejména na výrobu dražších vozů a omezit poskytování slev. "Marže v roce 2021 dosahovaly rekordních úrovní," upozornil.

Nejvyšší marže ze sledovaných automobilek podle EY dosáhl americký výrobce elektromobilů Tesla, těsně za ním následovali němečtí producenti luxusních vozů BMW a Mercedes-Benz.

Předloni automobilový průmysl tvrdě zasáhla pandemie covidu-19, s problémy se toto odvětví potýká také v letošním roce. "Výrobu dál brzdí nedostatek polovodičů a dalších součástek. Enormní zátěž pro toto odvětví představuje rovněž válka na Ukrajině," uvedl analytik EY Peter Fuss. Předpověděl rovněž, že ceny nových automobilů budou letos spíše růst než klesat.

Diskuze (18)

Doporučujeme

29. 3. 2022 21:11
Re: Překvapující.
Muzu poprosit o info, které auto se po třech letech ojeté prodává dráž, než bylo pořízeno? Ze si ojetiny drží cenu více, než je obvykle, to samozřejmě registruju, ale až takhle?
Avatar - MS-sport
29. 3. 2022 19:32
Re: Tak....
Ty se právě do provozního zisku nepočítají :-!
29. 3. 2022 18:26
Re: Tak....
Ešte tam nie sú zahrnuté úroky a dane.
A ako poznáme optimalizácie a iné účtovné čachre, tak určite obtiahnu na daniach zo zisku štáty, kde sú postavené fabriky!
Avatar - Katikakus
29. 3. 2022 17:52
Re: Překvapující.
Udelal jsem presne to same, na konci roku 2019 koupil novy vuz, dnes jako ojetinu s 35 000km bych ho prodal za vic, nez kolik jsem tehdy za nej zaplatil. Standardne menim auta po cca 4 letech, tohle si ale necham dele a pak se uvidi.
29. 3. 2022 15:44
Re: Překvapující.
Udělal jsi to nejlepší možné! :-) Já jsem to ještě taky na poslední chvíli stihnul. :-)