Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženevský autosalon 2022 se rýsuje. Volkswagen přijede, Stellantis bude chybět

David Bureš
Diskuze (0)

Autosalon v Ženevě se má v roce 2022 konečně vrátit po dvouleté pauze. Zatím však bojuje se zájmem vystavovatelů, mnohé klíčové značky patrně budou chybět.

Ženevský autosalon léta patřil mezi nejdůležitější automobilové výstavy světa. Výstavní plochou možná nepatřil mezi největší veletrhy světa, přesto tu nechyběly klíčové automobilové novinky, vystavované navíc pod jednou střechou. Covidová pandemie však tuto tradici narušila, autosalon v Ženevě se nekonal dva roky, a tak pořadatelé výstavy musejí znovu budovat někdejší renomé.

Pořadatelé počítají s tím, že v roce 2022 se ženevský autosalon vrátí. Konkrétně je naplánován na termín od 17. února do 27. února 2021. Konat se tudíž bude zhruba o dva týdny dříve, než bývalo v posledních letech zvykem. Má se tak stát po dvouleté pauze, v roce 2020 byla akce zrušena jen pár dní před zahájením, kvůli nastupující pandemii koronaviru, která ve Švýcarsku znemožnila pořádat velké výstavy. Letos byla situace obdobná, epidemiologická situace nebyla natolik dobrá, aby se výstava mohla konat. Navíc ve složité době ani mnozí vystavovatelé neměli zájem o účast na dost nejisté akci.

To pro ročník 2022 už jsou první vystavovatelé známi. Generální ředitel pořadatelé organizace Sandro Mesquita, potvrdil, že svůj stánek v Palexpu v příštím roce budou mít vybrané značky koncernu VW Group (Volkswagen, Audi, Cupra, Seat, Škoda), stejně jako Renault nebo Kia.

Naopak na ženevském autosalonu má zcela chybět koncern Stellantis, což by znamenalo, že v Palexpu tentokrát nebudou vystavovat takoví tradiční účastníci jako Citroën, Fiat, Peugeot nebo Opel. Stejně tak mají chybět americké automobilky Ford a General Motors. První se dnes orientuje na jiný typ prezentace svých automobilů, druhá se pak z Evropy prakticky stáhla, nabízí tu jen vybrané sportovní modely. Údajně v Palexpu příští rok nebude ani BMW, zatímco Mercedes-Benz zatím s účastí váhá.

Ženevský autosalon je pak tradičním místem prezentace i pro sportovní a supersportovní vozy. Z toho důvodu zklame mnohé fanoušky fakt, že v Palexpu budou zřejmě chybět stánky Lamborghini, Bentley nebo Ferrari. Naopak Koenigsegg, Bugatti nebo Rimac zastoupení budou.

Sandro Mesquita říká, že vystavovatelů bude zhruba 60. To je sice podle jeho slov méně než v nejlepších letech autosalonu, s přihlédnutím k současné situaci na automobilovém trhu to však má být slušná porce vystavovatelů.

Ženevský autosalon se přitom podle Mesquity nestane veletrhem mobility ve stylu letošního IAA Mobility v Mnichově. „Velký rozdíl oproti ostatním výstavám je v tom, že jsme se rozhodli, že nepůjdeme směrem obecné mobility. Chceme udržet středobod pozornosti na automobilech, ale také chceme zahrnout všechny prvky, které jsou součástí masivního posunu v tomto odvětví,“ říká Mesquita. Automobily tudíž nadále zůstanou ústředním motivem výstavy.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme