Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženevský autosalon bude mít sourozence. Pro českého návštěvníka však bude daleko

David Bureš
Diskuze (1)

Autosalon v Ženevě se loni a letos kvůli koronaviru konat nemohl, v roce 2022 se však hodlá vrátit ve velkém stylu. A pořadatelé dokonce chystají i bratrskou výstavu!

Ženevský autosalon léta patřil mezi nejdůležitější automobilové výstavy na světě. Loňský ročník však byl bohužel zrušen jen krátce před svým startem, kvůli nastupující pandemii koronaviru, a konat se nemohl ani letos. Pandemie koronaviru pořád vládne světu a pořadatelé navíc řešili finanční potíže. V roce 2022 se však ženevská autoshow má po dvouleté pauze konečně zase vrátit. Ba co víc, pořadatelé chystají také odvozenou výstavu.

Organizátoři ženevské mezinárodní motorshow se totiž dohodli s organizací Qatar Tourism na pořádání výstavy s poněkud komplikovaným názvem Qatar Geneva International Motor Show, tedy katarská ženevská mezinárodní motorshow. Ta se má konat v katarské metropoli Dauhá s tím, že se první ročník odehraje na podzim roku 2022, nebo o rok později. Přesný termín konání nového veletrhu v Dauhá bude oznámen během následujících týdnů.

„Jsme velmi hrdí a poctěni, že Qatar Tourism do nás vložil důvěru v koncepci nového autosalonu v Dauhá. Naše partnerství je výsledkem velmi důvěryhodných a konstruktivních diskusí od prvního dne,“ říká Maurice Turrettini, předseda stálého výboru mezinárodního autosalonu v Ženevě.

„Kromě rozsáhlého rozvoje hotelů a resortů, renovací a vytváření aktiv v oblasti cestovního ruchu a rozšiřující se kulinářské scény je pořádání mezinárodně uznávaných akcí důležitým pilířem naší strategie. Jsme potěšeni, že můžeme spolupracovat s významným mezinárodním autosalonem v Ženevě, a těšíme se na spolupráci, která přinese tuto významnou událost k našim břehům,“ doplňuje předseda Qatar Tourism a generální ředitel Qatar Airways, jeho excelence Akbar Al Baker.

Obě strany tvrdí, že tato spolupráce je přirozená. Organizátoři ženevské autoshow mají dodat své dlouholeté zkušenosti s pořádáním takové výstavy. Katarská strana zase poskytne moderní infrastrukturu pro tuto „progresivní“ akci, která má ambice být zásadní událostí pro vystavovatele i milovníky aut z celého světa. Rozhodně přitom nemá jít o kopii ženevské výstavy, výstava v Dauhá si chce vybudovat vlastní koncepci.

Qatar Geneva International Motor Show se má konat každé dva roky, zatímco tradiční ženevská autoshow chce od roku 2022 být opět každoroční výstavou. Půjde přitom o veletrh nové doby, který vedle aut se spalovacími motory bude chtít prezentovat i bateriové elektromobily, stejně jako auta na vodík. Počítá se také s využitím moderních prvků prezentace, jako třeba virtuální reality. Není přitom vyloučeno, že do budoucna nahradí stávající katarský autosalon pořádaný od roku 2011.

Více se o nové autoshow v Dauhá dozvíme na jaře, a to konkrétně v době ženevského autosalonu 2022. Ten je pro veřejnost naplánovaný na termín od 19. do 27. února 2022.

David Bureš
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Roman Horký
26. 8. 2021 16:10
To je dál než 100km
takže tam se dá letět