Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zisk General Motors se kvůli koronaviru propadl o 88 procent

ČTK
Diskuze (0)

Největší americké automobilce General Motors (GM) v prvním čtvrtletí klesl čistý zisk meziročně o 88 procent na 247 milionů dolarů (6,2 miliardy Kč), překonal ale odhady.

Firma doplácí na to, že musela uzavřít továrny kvůli šíření koronaviru. Ve svém dnešním sdělení však uvedla, že doufá v obnovu větší části severoamerické výroby k 18. květnu.

Po odečtení jednorázových položek činí zisk 62 centů na akcii. To je více než dvakrát tolik, co odhadovali analytici z Wall Street, kteří čekali 30 centů na akcii. Firemní akcie v reakci na zveřejněné hospodářské výsledky přidaly před zahájením obchodování zhruba osm procent.

Tržby se zvýšily o šest procent na 32,7 miliardy dolarů, i když firma stejně jako jiní američtí výrobci aut musela koncem března přerušit výrobu. I tento údaj překonal očekávání analytiků.

Detroitská automobilka učinila kvůli šíření nemoci covid-19 řadu opatření. Snížila náklady, přerušila výplatu dividendy a program odkupu svých akcií, omezila rozpočet na reklamu, snížila mzdy manažerů a zavřela divizi sdílených vozů Maven. Vzhledem k nejisté situaci také vzala zpět výhled hospodaření na letošní rok.

Určitou naději dává firmě vývoj v Číně, uvedla agentura Reuters. V této zemi, kde pandemie začala, totiž automobilka už výrobu obnovila. Zatímco v prvním čtvrtletí se tam prodej propadl o 43 procent, v dubnu už dvouciferně rostl. To dává naději rovněž americkému trhu, kde se prodej v prvním kvartálu snížil o sedm procent.

ČTK
Diskuze (0)

Doporučujeme