Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koronavirus už ovlivňuje celou automobilovou produkci. Továrny zavírají už i v USA

David Bureš
Diskuze (10)

Detroitské trio, asijské značky i Volkswagen, ti všichni na čas přeruší svoji výrobu v USA. Důvodem je prevence před dalším šířením koronaviru.

Za epicentrum pandemie koronaviru je aktuálně považována Evropa, také ostatní kontinenty ale s šířením nemoci COVID-19 musejí bojovat, a to včetně automobilek. Jestliže tak evropští výrobci tento týden postupně omezili provoz ve svých továrnách napříč starým kontinentem, a to bez nadsázky od Dacie po Rolls-Royce, nyní je následují také značky vyrábějící v Severní Americe.

Omezení výroby v severoamerických továrnách už vedle kompletního detroitského tria (Ford, Fiat Chrysler Automobiles a General Motors) oznámily také asijské značky působící v USA nebo třeba Volkswagen, provozující závod ve městě Chattanooga.

Postup je přitom vlastně shodný jako v případě evropských výrobců, kteří svoje aktivity na čas utlumují během tohoto týdne. Už minulý týden přerušilo výrobu Lamborghini, od začátku týdne pak postupně následovaly i větší automobilky jako kompletní FCA, Skupina PSA, skupina Volkswagen, Renault, BMW Group a mnozí další.

  

Také americké automobilky omezení výroby vysvětlují snahou o ochranu svých zaměstnanců a bránění dalšímu rozšiřování nemoci. Naopak o nedostatku výrobních dílů, kvůli odstávkám dodavatelů, americké značky zatím tolik nehovoří. Jen Honda přiznala, že výrobu na čas zastaví i kvůli očekávanému propadu odbytu.

Vedle zastavování montážních linek každopádně také v USA omezují pracovní cesty managementu. Dealerství zatím zůstávají otevřená, jsou však častěji desinfikována. To samé platí pro samotné továrny, některé už hlásí nemocné koronavirem, proto budou jejich prostory čištěny jako první.

Hyundai zavřel svůj závod v Alabamě už ve středu 18. března, a to i v reakci na to, že jeden z pracovníků je pozitivní na koronavirus. Přestože se nenacházel v prostorách závodu, bude celá továrna preventivně desinfikována.

General Motors bude provoz svých domácích závodů utlumovat postupně, každá továrna obdržela specifický plán na zastavení linek. Opatření každopádně bude trvat minimálně do pondělí 30. března.

Do stejného data budou zavřeny také americké výrobní prostory konkurenčního Fordu, který provoz zastaví po čtvrtečních večerních směnách. Odstávka začala v Michiganu, a to z důvodu jednoho nemocného zaměstnance. Ford mimochodem ze stejného důvodu už v pondělí zastavil provoz ve své španělské továrně ve Valencii, ve čtvrtek se pak zastavily i montážní linky v rumunské Craiově a německém Saarlouisu i Kolíně nad Rýnem.

Naopak třeba Honda odstávku ve svých amerických závodech zahájí až v pondělí 23. března,  přičemž potrvá minimálně šest pracovních dnů. Tím se sníží výroba o zhruba 40.000 automobilů. Podobně je na tom i výrobce elektromobilů Tesla, jejíž šéf Elon Musk se koronaviru dlouho vysmíval. Nakonec však i jeho závody ve Fremontu a New Yorku budou na čas zastaveny, a to počínaje pondělím 23. března.

David Bureš
Diskuze (10)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
23. 3. 2020 21:33
Re: Elon se tak smál
Masivní, dokonce se hovoří o tom, že to může položit čínskou továrnu
Avatar - Barrichello
23. 3. 2020 21:32
Re: Benzín v USA 7 kč litr, v ČR 24
předpovídal sem kolik bude stát benzín u USA zkraje minulého týdne a kam padne ropa, obojí se vyplnilo.

Co tam máš dál? :-)
21. 3. 2020 01:21
Re: Benzín v USA 7 kč litr, v ČR 24
Nepředvídal, ale zatrollit si potřeboval.
20. 3. 2020 21:01
Re: Benzín v USA 7 kč litr, v ČR 24
ty jsi předpovídal koronavirus? protože nic jiného za tím není...
20. 3. 2020 20:39
Re: Elon se tak smál
Tesla mela ztraty, kdyz prodavala desitky tisic aut mesicne. Jake budou ztraty, pri minimalnim prodeji - dejme tomu stovky aut mesicne ?