Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Znáte Toyotu GR Starlet? Tenhle rallye speciál u nás nejspíš nepotkáte

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Závodní divize Toyota Gazoo Racing se nedávno pochlubila novým závodním speciálem, který ale v Evropě nejspíš neuvidíme.

Když se řekne Toyota a Rallye, většina z nás si buď vybaví unikátní Hilux pro Dakar, nebo hybridní speciál GR Yaris Rally1 pro šampionát WRC. Před časem se však závodní divize Toyota Gazoo Racing pochlubila dalším závodním speciálem, který měl premiéru v JAR.

Vůz se jmenuje Toyota GR Starlet a jeho základem je minulá generace modelu Toyota Glanza. Pro nás opět neznámé jméno, jednalo se však o sesterský model Maruti Suzuki Baleno, což nejspíš mnohým připomene pětidveřový hatchback Suzuki Baleno, který byl před pár lety dostupný i na našem trhu.

Video se připravuje ...

Toyota bohužel nepublikovala zrovna velké množství detailních fotek nového závodního speciálu, přesto můžeme vidět nový rozšiřující bodykit, upravené nárazníky, nové otvory pro přívod a odvod vzduchu, velké křídlo, závodní kola nebo klasické polepy Gazoo Racing. Interiér byl odstrojen a kromě závodních sedaček dostal i klec s certifikátem FIA.

Technika vozu prošla komplexní proměnou, takže toho s původním silničním modelem už mnoho nesdílí. A to platí jak pro podvozek, který má mít tlumiče Reiger a brzdy Alcon, tak pro pohonnou jednotku, kterou je turbem přeplňovaný dvoulitrový čtyřválec.

Přesné technické parametry bohužel neznáme, podle lokálních médií však přeplňovaný motor s řídící jednotkou Motec nabízí výkon přes 200 koní, který putuje přes sekvenční převodovku na systém pohonu všech kol.

Vůz měl svou premiéru na závodech Cape Overberg Rally v JAR, kde za jeho volant usedl Guy Botterill, šampion South African National Rallye, zatímco role navigátora se zhostil Simon Vacy-Lyle. Další zastávkou vozu by měla být Secunda Rallye.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme