Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

COTY 2016: Seznam uchazečů je kompletní, nechybí Superb, Astra nebo Levorg

Jan Mička
Diskuze (175)
V červenci letošního roku zveřejnili porotci ankety o evropské Auto roku 2016 seznam čtyřiceti uchazečů o vítězství. Do výběru jich nakonec jde o pět méně.

Anketa Car Of The Year (COTY) se už v roce 2013 přehoupla přes padesátku. V našem seriálu pravidelně jednotlivé vítěze podrobně rozebíráme (momentálně jsme skončili u Peugeotu 504 z roku 1969), přičemž jméno zatím posledního v pořadí se dozvíme na konci února. Odborná porota, jejímž jediným českým členem je náš kolega Jiří Duchoň, zveřejnila žebříček čtyřiceti uchazečů už v polovině července, do konečného výběru se jich ale nakonec propracovalo „pouze“ pětatřicet.

Pravidla jsou docela jednoduchá – nominované automobily musí být zcela nové a prodávané minimálně na pěti evropských trzích. Výjimky se neudělují, a to byl také důvod, proč porota vyškrtla ultramoderní Toyotu Mirai na vodíkový pohon (prodává se pouze na třech trzích). Vale dostala také Alfa Romeo Giulia, se kterou dosud nikdo z porotců nejel, Fiat Tipo, jehož mezinárodní prezentace proběhne teprve koncem tohoto týdne, a Ferrari 488 GTB - svezla se s ním pouze malá část hlasujících.

V rámci posílení zastoupení malosériových automobilů padla povinnost o prodeji minimálně pěti tisíc kusů ročně, což otevřelo dveře například Audi R8, Mercedesu-AMG GT nebo Fordu Mustang, který se poprvé v historii oficiálně prodává na evropském trhu. Dneškem je sestava uchazečů o titul evropského Auta roku kompletní, přičemž plány pro příští dva týdny jsou naprosto jasné: proběhne volba sedmi finalistů, se kterými se porotci naposledy svezou a vyberou vítěze. K jeho vyhlášení dojde 29. února, tedy v nultý den 86. autosalonu v Ženevě. Budeme u toho!

Evropské Auto roku 2016 - kompletní seznam nominovaných vozů
Audi A4
Audi R8
Audi Q7
BMW řady 7
BMW X1
Ford Mustang
Ford S-Max/Galaxy
Honda HR-V
Honda Jazz
Hyundai Tucson
Infiniti Q30
Jaguar XE
Jaguar XF
Kia Optima
Kia Sorento
Land Rover Discovery Sport
Mazda2
Mazda CX-3
Mazda MX-5
Mercedes-AMG GT
Mercedes-Benz GLC
Mercedes-Benz GLE
Mini Clubman
Opel Astra
Opel Karl
Renault Espace
Renault Kadjar
Renault Talisman
Škoda Suberb
Ssangyong Tivoli
Subaru Levorg
Subaru Outback
Suzuki Vitara
Volvo XC90
Volkswagen Touran

Jan Mička
Diskuze (175)
Avatar - iudex
14. 12. 2015 13:27
Re: Levorg
"delas, jakoby cesta do USA spojena s porizenim auta byla nejake "opletacky".
To teda opletačky sú a poriadne, to je dovoz mimo Únie, naviac na našom byrokratickom Slovensku to je na týždne vybavovačiek na viacerých úradoch. Ďakujem, takéto "šetrenie", ktoré ma bude stáť niekoľko dní mimo práce a ušlého zisku, mi za to nestojí.
Avatar - Ji/Ri
4. 12. 2015 19:35
Re: Ford Mustang
Proč kolem mě šmíruješ? Kdybych věděl dříve, že ti tak imponuji, pošlu ti podepsanou fotku.
Re: Ford Mustang
Pokud me zmrzlinár z Roznova a naterac z Havírova litují tak je to celkem fajn. Neprijemné by bylo kdyby se mnou takoví exoti jako vy dva souhlasili. >:D >:D >:D
Re: Ford Mustang
Není nad vecnou reakci ctitele havířovské Madonny. >:D >:D >:D
Avatar - Ji/Ri
4. 12. 2015 19:06
Re: Ford Mustang
V tom případě jak vysvětlíš, když teda ztrácíš čas, ten fakt, že kolem mě čmucháš a slídíš? Ono není jak se pochválit, že? ... white má pravdu - tebe je třeba jen litovat.