Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dieter Zetsche se spolupráci s BMW na vývoji motorů nebrání

Dan Vořechovský
Diskuze (1)
„Ano, proč ne,“ odpověděl Dieter Zetsche na dotaz, zda si umí představit spolupráci s konkurenční automobilkou BMW na vývoji motorů. Mezi potenciálními partnery automobilky Mercedes-Benz však není jen BMW.

Ředitel koncernu DaimlerChrysler Dieter Zetsche v rozhovoru pro německý týdeník Der Spiegel uvedl, že se nebrání vývoji motorů ve spolupráci s mnichovskou automobilkou BMW. Zetsche v této souvislosti jako příklad uvedl model Porsche Cayenne, který využívá pohon od Volkswagenu.

Podle Zetscheho má spolupráce na konkrétním projektu dvě přednosti: jednak snížení nákladů a jednak možné rychlejší dosažení cíle. Riziko pak Zetsche vidí v tom, že se tím snížit rozdíl mezi příslušnými značkami automobilů. Toto riziko by bylo při případné spolupráci s BMW poměrně velké, protože obě automobilky působí ve stejném tržním segmentu. Příležitosti plynoucí z takové spolupráce by však byly na druhou stranu značné, protože obě automobilky vyrábějí „podobné technologicky sofistikované vozy“. BMW však není jediným partnerem, s kterým si Mercedes-Benz umí spolupráci představit. Mateřský koncern Mercedesu by měl již nyní vést jednání o spolupráci s několika dalšími partnery.

Zetsche se také v rozhovoru rázně vyslovil proti spolupráci, která by byla založena na křížovém vlastnictví akcií. Odmítl také plány na jakoukoli fúzi či akvizici.

Dan Vořechovský
Diskuze (1)