Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford uvádí novou generaci F-Series Super Duty (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Pro modelový rok 2017 představuje Ford své největší pick-upy F-Series Super Duty, které nejen svým designem navazují na aktuální F-150.

Ford F-Series Super Duty jde ve stopách menší modelové řady F-150, které se přibližuje svým vzhledem a především skutečností, že má karoserii rovněž vyrobenou z hliníkové slitiny.

Žebřinový rám velkých pick-upů je více než z 95 % tvořen vysokopevnostní ocelí a má 24x vyšší tuhost. Použití hliníkové slitiny a vysokopevnostní oceli stojí za mezigeneračním snížením hmotnosti o 158 kg.

Paleta pohonných jednotek nabídne 6,7-litrový turbodiesel Power Stroke V8 druhé generace a dvojici benzinových motorů s možností provozů na bioethanol. Prvním z této dvojice je 6,2-litrový V8 v kombinaci s šestistupňovou automatickou převodovkou TorqShift-G pro F-250. Druhou zážehovou jednotkou je vidlicový desetiválec o objemu 6,8 litru.

Ford prozatím nezveřejnil přesné specifikace těchto motorů, ale uvádí, že budou výkonnější a zároveň hospodárnější než pohonné jednotky aktuální generace F-Series Super Duty.

Samozřejmostí je spojení motorů s automatickými převodovkami a možnost volby mezi verzemi s pohonem pouze kol zadní nápravy nebo přiřaditelným pohonem předních kol. V nabídce nebude chybět redukce a zadní nápravy s dvojmontáží pro zvýšení nosnosti.

Ford F-Series Super Duty vedle širokých možností kombinací motorů a podvozků nabídne i trojici kabin, pojmenovaných Regular Cab, Super Cab a Crew Cab. Všechny mají vedle nového designu i větší celkovou délku, která má stát za zvětšením vnitřního prostoru.

Provedení Super Cab s druhým párem dveří otevíraným proti směru jízdy i Crew Cab s klasickým druhým párem dveří má před a pod zadními sedadly se vzhůru sklopnými sedáky rovnou podlahu, která má usnadnit nakládání nejrůznějších zavazadel a vybavení. Ford právě pro tyto účely nabízí ucelenou řadu držáků a zarážek pod názvem BoxLink.

Nová generace F-Series Super Duty zahrnuje celkem pět stupňů výbavy s označeními XL, XLT, Lariat, King Ranch a Platinum.

Součástí výbavy velkých pick-upů od Fordu může být komunikační a zábavní systém Sync 3, systémy sledování slepého úhlu i jízdních pruhů, adaptivní tempomat a LED světlomety i koncové svítilny.

Pro tahání přívěsů a návěsu je k dispozici sestava sedmi kamer, sledujících okolí vozu a přívěsu nebo návěsu. Za pomoci čtveřice digitálních kamer lze navíc vytvořit 360-stupňový pohled z ptačí perspektivy na prostor kolem pick-up.

Výroba Fordů F-Series Super Duty bude probíhat v podniku v Kentucky a prodej nové generace se má rozběhnout před koncem roku 2016. Ve stejnou dobu Ford zveřejní i přesné specifikace pohonných jednotek a jednotlivých stupňů výbavy.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - Barrichello
28. 9. 2015 18:25
Re: pěkný by to bylo
Dyt nemusíte, kdo vás nutí. Je tu spousta lidí, co jezdí s motory V6 i V8
Avatar - Googelit
27. 9. 2015 21:41
pěkný by to bylo
pěkný by to bylo, což o to :yes: akorát u nás řešíme zda 1.2 nebo vítězoslavně 1.4 >:D