Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep Liberty v kotrmelcích!

Michal Fokt
Diskuze (21)
Americký časopis Autoweek při slalomu převrátil novinku koncernu DaimlerChrysler, vůz Jeep Liberty, která se v Evropě nabízí pod názvem Cherokee.

Redaktor amerického časopisu AutoWeek Pete Albrecht prováděl standardní test nového Jeepu Liberty, jehož součástí byl i slalom mezi kužely. Těmi projížděl rychlostí 40 mil v hodině, tedy přibližně 65 km/h, což je standardní rychlost pro nejlepší automobily SUV (jak mají v současnosti Američané v módě pojmenovávat vše od Hondy CR-V po Ford Explorer). Liberty/Cherokee však tuto zkoušku u sedmého kužele z osmi nezvládl, dvakrát se převrátil a poté skončil zpět na kolech.

Oficiální místa DaimlerChrysleru zareagovala stejně, jako před lety v případě malého „áčka“, které však podlehlo nesrovnatelně náročnějšímu “losímu testu“. Zpochybnila zkušební podmínky i způsob testu a oznámila, že jde o ojedinělý případ. Při následných simulacích nehody se již tato situace neopakovala, i když se v jednom případě Jeep ocitl na dvou kolech. K opětovnému převrácení však nedošlo a tak zkoušky podpořily tvrzení výrobce, nicméně pochybnosti zůstávají. Myslíme si proto, že i přes navenek skálopevnou víru výrobce v bezchybnost nového Jeepu nejspíš dojde k modifikaci jeho podvozku tak, aby se podobná situace již nemohla opakovat.

AutoWeek však v souvislosti s případem Liberty varuje všechny majitele „es-ú-véček“, aby přizpůsobili svůj jízdní styl tomu, v jakém automobilu sedí a nezacházeli s těmito automobily s velkou světlostí a vysoko umístěným těžištěm stejně, jako s klasickými osobními automobily. Sami však zároveň s politováním konstatují, že to dělá jen málokdo a vystavuje tak sebe i ostatní velkému nebezpečí. Bohužel s nimi na základě vlastních zkušeností z českých silnic musíme souhlasit a konstatovat, že právě mohutnost těchto vozů vyvolává u jejich majitelů pocit bezpečí a nedostatek ohleduplnosti vůči ostatním.

Michal Fokt
Diskuze (21)