Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Picanto na českém trhu a nové ceny vozů Kia

Ondřej Láník
Diskuze (11)
Přední korejská automobilka Kia představila na loňském IAA malý osobní vůz Picanto, který se právě dnes dostává také na český trh. Lákavá cena 214.980,-Kč z něj dělá vážného konkurenta zavedeným vozům kategorie mini.

Picanto je malý osobní automobil, který je určený k přepravě čtyř až pěti cestujících. Jeho vzhled připomíná spíše vzhled malého MPV než klasického vozu. Celková délka vozu činí 3495 mm, šířka 1595 mm, výška 1480 mm a rozvor náprav 2370 mm. Design vozu se vyznačuje moderními designérskými prvky a je více přizpůsoben pro evropský trh, kde má být tento vůz klíčovým produktem značky. Vedle některých dominantních prvků (čelní maska, přední světlomety atd.) nabízí Picanto esteticky vkusné spojení jednotlivých ploch pomocí výrazného zaoblení a nechybí ani podélné hrany.

Vnitřní prostor nabízí dostatek místa pro čtyři cestující, ale je možná i přeprava na pátém sedadle. Poněkud skromný zavazadlový prostor o objemu 157 litrů lze zvětšit sklopením zadních sedadel na hodnotu 882 litrů. Barevné provedení a ergonomie interiéru odpovídá současným automobilovým trendům. To samé platí i pro bezpečnostní výbavu, která zahrnuje systém ABS (ten bude dodáván v zemích EU, u nás u verzí EX, ceny od 255.980,-Kč) a oba čelní airbagy (série od výbavy EX). Picanto se dodává s benzínovými motory o zdvihových objemech 1.0 litru (výkon 44,8 kW a točivý moment 86,3 Nm) a 1.1 litru (výkon 47,7 kW a točivý moment 96 Nm). Při zkouškách Picanta s motorem 1.1 byly zjištěny následující údaje: spotřeba 5,4 l/100 km, zrychlení z 0 na 100 km/h za 15,8 sekundy a maximální rychlost 152 km/h. Pro Picanto jsou určeny pětistupňové manuální nebo čtyřstupňové automatické převodovky.

V souvislosti s uvedením Picanta na český trh je v prodeji 100 kusů nového modelu s motorem 1.1 (48 kW) ve výbavě LX za cenu litrové verze (215.000,-Kč). Vzhledem k pořizovací ceně vozu není nepodstatná ani tříletá záruka resp. záruka do 100.000 km.

Nižší sazby DPH znamenají u Kia Motors nižší ceny

V souvislosti se snížením sazby daně z přidané hodnoty snižuje společnost KIA MOTORS CZECH, s.r.o., výhradní dovozce vozů značky Kia do České republiky, ceny svých modelů na tuzemském trhu.

Vzhledem k cenotvorbě u importovaných vozů odpovídá pokles cen přibližně 3% snížení sazby DPH z 22 % na 19 %. Cenové úpravy se týkají převážné většiny modelových řad, s výjimkou SUV modelu Sorento, kde zůstávají v platnosti původní ceny, nicméně došlo zde k rozšíření prvků základní výbavy.

Například cena modelu Rio sedan RS začíná na 279.980,- Kč, přičemž cena provedení kombi je jen o 10.000,- Kč vyšší.

Kromě těchto změn se u některých modelů také obohacuje nabídka o další verze výbavy či pohonnou jednotku (např. Rio, Magentis, Carnival).

Ondřej Láník
Diskuze (11)