Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koncept Kia Sportspace s diesel-elektrickým hybridem oficiálně

Ondřej Chamilla
Diskuze (19)
Pohledný koncept pro ženevský autosalon Kia Sportspace se odhaluje oficiálně. Dostane zajímavé hybridní pohonné ústrojí, krátkodobý pohon všech kol i aktivní zadní nápravu.

Již první fotografie konceptu Kia Sportspace napovídaly, že se jedná o výjimečný vůz, a nyní oficiálně zveřejněné detailnější informace tohle tvrzení utvrdily. V Evropě navržený automobil, na jehož vzhledu se podílel tým pod vedením Gregoryho Guilaume, je jistým předobrazem další generace Optimy a má karoserii sportovního kombi.

V interiéru vozu najdete dveřní kliky zapuštěné do panelů karoserie, dokud nejsou zapotřebí. Jedná se o čtyřmístný vůz se vzdušným vnitřkem. Sedadla jsou z karbonu, palubní desce vévodí dva veliké displeje a vše vypadá velmi dotaženě, až sériově.

Nejzajímavější však je pohonné ústrojí vozu, které Kia označuje jako nejnovější variantu diesel-elektrické soustavy T-Hybrid, která se představila minulý rok společně s konceptem Optima T-Hybrid na pařížském autosalonu.

Jedná se o spojení lehkého a kompaktního naftového agregátu o objemu 1,7 litru, který je nyní vybaven dvojitým přeplňováním. Motor má tradiční turbodmychadlo s variabilní geometrií lopatek, jehož účinek je posílen prostřednictvím elektromotoru. Tohle elektrické přeplňování pracuje s napětím 48 V a pomáhá zvýšit točivý moment v nízkých otáčkách, přičemž zároveň zajišťuje okamžitý zátah při zrychlování. Reaguje tak rychleji než klasické turbodmychadlo.

Tato technologie je jednodušší a lehčí než klasický hybrid. Vůz navíc umí krátkodobě poskytnout pohon všech kol a má aktivní zadní nápravu se zavěšením typu multilink. Použitý pohon navíc umožňuje využívat jen elektromotoru při pomalých přesunech, dále pomáhá zlepšit vlastnosti vozu při ostřejší jízdě.

Co se týče rozměrů, pak je tento působivý koncept dlouhý 4855 mm, na šířku má 1870 mm a na výšku 1425 mm, přičemž rozvor vozu činí 2840 mm. Oficiálně se vůz odhalí 3. března ve 14:30 hod. na stánku Kia v Ženevě.

Ondřej Chamilla
Diskuze (19)
Avatar - Pepa_007
1. 3. 2015 07:38
:-)
Krása. Škoda, že se to nedostane do sériové výroby v této podobě.
Avatar - Fe
28. 2. 2015 18:36
Alfa Romeo
Vidim v tom Alfu. Resp. jej styl. Ci sa to niekomu paci alebo nie, alebo si mysli, ze ti, ktori to vidia, su pod vplyvom drog. Je tam proporcna podoba so 159 Sportwagon a prvkova s Giuliettou. Zadna kapota je viacmenej cisto alfisticka. Je to podoba s Alfou Romeo.

Ale podoba-nepodoba. Vzdy to tak bolo - originalne a vzdy jedinecne prvky priniesol kazdy novy model Alfy Romeo. A kto chcel byt atraktivny, kopiroval ich. Nie je to zle, je to pocta Alfe a jej designerom. Stacvi si to uznat, ze na tom ficala cela plejada europskych znaciek vratane VW. A rozsiruje sa to aj na vychod.
28. 2. 2015 13:48
kia jede
kia narozdil od jiných šikmookých pochopila, že se se samurai designem a opel vectra technikou dále nedojede. líbí se mi i, že uprostřed přístrojové desky zmizely ty výdechy z nejatraktivnějšího místa pro ovládání nebo info. kdybych potřeboval velký auto, tak určitě.
legrační je to srovnávání s alfou. italové mají design v krvi, u pěkných aut se tý asociaci nikdy nevyhneš.
kdyby třeba takhle vypadal nový náklaďák od š. superb, to bysme byli hrdý.
Avatar - praděda7
28. 2. 2015 12:57
Re: Tohle je designově dobrá náhrada
Dobře odvedená práce německého designového studia... ;-)
28. 2. 2015 09:58
Re: Kialfa
No tak mi to vysvetli. Zatim tady akorat tlachas o slehani a nechapani. Stejne tak jsi neobjasnil, co se ti na odkazu nezda. Takze budto diskutuj vecne, nebo vubec. Jinak nepopiram, ze by takhle v budoucnu mohla nejaka alfa vypadat, proc ne, ale ze soucasnych, nebo minulych modelu tomu zadny podobny neni.