Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koncern PSA bude propouštět (výsledky za 1. čtvrtletí)

Dan Vořechovský
Diskuze (11)
Tvrdá konkurence nutí tradiční evropské producenty snižovat náklady a propouštět. Francouzský výrobce PSA Peugeot Citroën chce novým plánem snižování nákladů zvrátit nepříznivý vývoj na evropském trhu.

Francouzský výrobce automobilů, koncern PSA, minulý čtvrtek oznámil, že v prvním čtvrtletí tohoto roku utržil 14,87 miliard euro, což je o 6,5 % více než ve stejném období minulého roku. Tržby ze samotného prodeje automobilů vzrostly o 5,6 % na 11,6 miliard eur. Navzdory relativně pozitivním výsledkům koncern oznámil zrušení 4 800 pracovních míst ve Francii. Francouzský producent chce totiž dále snižovat náklady.

Strategii firmy v oblasti snižování nákladů představí akcionářům na valné hromadě konané 23. května nový ředitel koncernu Christian Streiff. Společnost PSA zaměstnává ve Francii 121 900 pracovníků, přičemž v klíčové automobilové divizi pracuje 96 100 lidí. Zbývající zaměstnanci pracují v oblasti dopravy a financování. Snížení počtu zaměstnanců se dotkne výhradně automobilové výroby. Koncern již v lednu uzavřel svou továrnu v britském Rytonu a propustil 2 300 zaměstnanců.

Koncern PSA rovněž vyjádřil nespokojenost s vývojem v Evropě. Během posledních čtyř let totiž prodeje vozů značek Peugeot a Citroën stagnovaly a zisky dokonce klesaly. Snížil se rovněž tržní podíl, a to z loňských 14,4 % na současných 14,3 %. Nový plán na snížení nákladů má tento trend zvrátit. Finanční ředitelka Sylvie Rucarová upozornila například na situaci v Německu, kde prodeje klesly z důvodu vyšší daně z přidané hodnoty. Na druhou stranu se podle jejích slov na trhu dobře ujaly nové modely Peugeot 207 a Citroën C4 Picasso.

Dan Vořechovský
Diskuze (11)
Avatar - da_b0mb
1. 5. 2007 14:19
Re: Odboráři by měli zpozornět!
To se ale nestane...myslim,ze to nebude trvat prilis dlouho a dockame se padu automobilek, od kterych bysme to jeste par let zpatky necekali ;-\