Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Land Rover Boba Marleyho se dočkal renovace (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
Auta po slavných lidech to mají jednoduché, většinou se uchovávají v autentickém, případně renovovaném stavu. Jenže na některé se časem zapomnělo, jako třeba na jeden jamajský Land Rover...

Vozy po celebritách se draží většinou za vysoké částky a nemusí se jednat o nějaké luxusní limuzíny či supersporty. Land Rover, se kterým jezdil král reggae Bob Marley, měl však trochu jiný osud. O tom, že Marley používal britského terénního klasika, ví málokdo. Exemplář Series III si koupil v roce 1976 kvůli farmaření, ovšem dlouho si jej neužil.

Po hudebníkově smrti (zemřel na rakovinu 11. května 1981 v pouhých 36 letech) se na auto zapomnělo. Stálo pod přístřeškem kdesi na Jamaice, současný regionální distributor značky Sandals Resorts International jej však objevil. Vypadalo žalostně, mělo ohnutý rám i ložnou plochu a bylo značně napadeno korozí. Chybějící blinkry a zdevastovaná maska chladiče představovaly jen drobnosti. Desetiminutový film zachycuje převoz, znovuvzkříšení i rozhovory s důležitými lidmi, kteří se na něm podíleli.

Robert Nesta Marley se narodil 6. února 1945. Cílem renovátorů místní pobočky distributora ATL Automotive bylo, aby stihli auto připravit na oslavu Marleyho nedožitých sedmdesátin, jednoduché to však rozhodně neměli. Kromě opravdu špatného (až havarijního) celkového stavu včetně nefunkční kabeláže chyběl totiž i motor. Vůz byl tak kompletně rozebrán a následně obnoven od spojky po ocelový podvozek. Všichni včetně pánů karosářů si užili svoje, nezapomeňme, že ikona má „šaty“ z hliníku. Chybějící díly bylo nutné vyrobit, případně sehnat všude možně po světě. „Rastarace“ se ale povedla na výbornou. Slavný muzikant byl přece rastafarián, proto půvabná slovní hříčka. O nějakém prodeji nemůže být ani řeči.

Potomci Rohan a Stephanie na videu podbarveném tou správnou hudbou a zveřejněném letos 6. února vzpomínají, když s otcem cestovali v zadní části modrošedého land roveru s bílou střechou z Kingstonu po celém ostrově. Pick-up s volantem vpravo byl vybaven dvěma podélnými lavicemi. Rohan je opřený o novější Defender bílé barvy, značka zůstává v rodině... Ručně prošívané sedačky zrenovovaného kusu nesou logo Cedella Marley Design, Cedella je Bobovou nejstarší dcerou.

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
19. 3. 2015 23:00
Re: BM a LRD
Já bych ho viděl rozhodně v VW T1... :-)
15. 3. 2015 15:56
Re: BM a LRD
Mně k Bobu Marleymu Defender vůbec nesedí. Spíš bych si ho představoval v sedmimetrovém Cadillacu, s kostkama na zrcátku...
Avatar - Pekelná Micinka
15. 3. 2015 14:14
Re: BM a LRD
:yes:
Avatar - white label
14. 3. 2015 12:18
Re: BM a LRD
Jimny taky, ale proč kupovat kovaříčka, když měl na kováře... ;-)
Avatar - Pekelná Micinka
14. 3. 2015 02:41
Re: BM a LRD
Máš docela pravdu, že ani ne. Možná tak staré Suzuki Jimny.