Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz CL 65 AMG: luxus se snoubí s rychlostí

Michal Otruba
Diskuze (22)
Automobilka Mercedes představila světu v nizozemském Amsterodamu nový Mercedes-Benz CL 65 AMG stojící na pomyslném vrcholu nabídky řady CL. Pod jeho kapotou tepe skvostný přeplňovaný dvanáctiválec z Maybachu.

Pohon tohoto luxusního kupé zajišťuje výjimečný přeplňovaný dvanáctiválec AMG o objemu 6,0 litru biturbo. Jeho parametry jsou vskutku oslnivé – výkon 450 kW (612 koní) v rozmezí 4800 až 5100 ot/min a kroutící moment, který je elektronicky omezen na 1000 Nm mezi 2000 až 4000 ot/min. Motor se na jedné straně umí chovat jako “trhač asfaltu,“ na druhé straně se s ním můžete na nejvyšší převodový stupeň velmi uvolněně a pohodově vydat na relaxační vyjížďku za krásami okolní krajiny.

Nový Mercedes-Benz CL 65 AMG je po S 65 AMG a SL 65 AMG již třetím modelem, který k pohonu využívá šestilitrový motor V12 biturbo. Stejný agregát je také pod obří kapotou Maybachů. Dvanáctiválec dodává novému kupé nadmíru slušné parametry: stokilometrovou rychlost pokoří za 4,4 vteřiny, za 13,3 vteřiny už máte na tachometru dvoustovku. Maximálka je “džentlmensky“ omezena na 250 km/hod.

Kupé CL upravené dvorním ladičem AMG určitě poznáte. Speciální styling karoserie, 20‘‘ kola z lehkých slitin, interiérové doplňky ve stylu AMG – to vše činí z tohoto vozu výjimečný exemplář.

Avšak AMG není jenom o vzhledu, je také o jízdních výkonech a vlastnostech, proto se pod karoserií ukrývá upravené zavěšení využívající původní systém Active Body Control. K ochraně pasažéru přispívá svou troškou také systém Pre-Safe, který je k tomuto vozu dodáván standardně, stejně jako upravený systém ABS. O přenos výkonu se stará pětistupňová převodovka AMG – Speedshift, která jediná umí takové monstrózní výkony přenášet. Můžete ji nechat řadit ve třech módech: Sport, Comfort nebo Manual. Spolu s rychlostí řazení se se změnou módu mění také tvrdost nastavení a celá charakteristika systému Active Body Control. O podmanivý zvuk tohoto luxusního rychlíku se stará AMG sportovní výfuk, který je ukončen dvěma chromovanými koncovkami.

V interiéru se ukrývá spousta luxusu – sedadla AMG s masážní funkcí, dřevěný dekor, sportovní pedály nebo třeba ergonomický volant. Třešničkou na dortu jsou exkluzivní analogové hodiny IWC. Mercedes-Benz CL 65 AMG je exkluzivní kousek za exkluzivní cenu – ta bude startovat přibližně na 300 000 Euro.

Michal Otruba
Diskuze (22)
29. 3. 2007 10:06
Re: ?
mozna i jo, ale s mensim vykonem ktery se sice dokaze lepe prenest na silnici pri rozjezdu by majitelum CL-ka chybel ve vyssich rychlostech, tj aby brutalni zatah byl citelny jedno jestli jedes 20kmh nebo 200...prave z toho duvodu to beru :yes: